Előfizetői tartalom

Dőlnek a dominók az egész világon - Csúnya lehet a vége

Portfolio
Sokat változott a globális tőkepiac az elmúlt napokban, különösen a feltörekvő régió országai tapasztalhatják, hogy új korszak jött el. Bár a változásban jelentős szerepet játszik a nagy jegybankok pénznyomdájának a visszafogása (illetve az ettől való félelem), de furcsa módon mégsem ez a konkrét kiváltó tényező. A feltörekvő régió egyes országai köszönik, jól vannak, máshol hirtelen válságszerű tünetek jelentkeztek. Azok az országok, ahol belpolitikai feszültségek vannak, illetve laza a monetáris politika, nagy kihívásokkal szembesülnek a tőkepiacokon. Argentínában hiába jelent meg újra a színen az elnök, a peso tíz éve nem látott esést produkált tegnap, aminek negatív következményei más piacokat is elértek. A törökök a devizatartalékaikat égetve küzdenek a "kamatlobbi" ellen. A fertőzés más országokra is átterjedt: gyengül a brazil reál és a magyar forint is. A devizák mellett a részvénypiacok is szenvednek, az indexek lefelé vették az irányt.

Törökország A török részvénypiac a befektetők egyik nagy kedvence volt az elmúlt években, így több tízmilliárd dollárnyi tőke áramlott a piacra. A Fed eszközvásárlási programja lassításáról szóló első (tavaly májusi) jelzések, illetve a nyári belpolitikai feszültségek hatására azonban határozott tőkekivonás kezdődött az országból. Ennek a folyamatnak adott...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés