Üzlet

Részvénybőségben fuldoklik Kína

Portfolio
A tavalyi évben relatíve gyengén szerepeltek a fejlődő piacok, különösen igaz ez Kínára is, mely láthatóan az új évben sem tud talpra állni, év eleje óta szembetűnően alulteljesíti a világ fontosabb tőkepiaci régióit. A lejtmenet mögött a gazdasági aktivitás lassulásáról számot adó makroadatok mellett az IPO-piac ismételt megnyitás is meghúzódik, az előttünk álló időszakban számos cég mehet tőzsdére az ún. belső piacon. Ez részben azért kedvezőtlen a tőzsdének, mert sokan tervezett IPO-vásárlásaikat meglévő pozícióik likvidálásából finanszírozzák. A negatív hangulatot és kockázatkerülést igyekszik tompítani Kína, a napokban jelentősebb összegű forrást pumpált a pénzpiacra a bankközi forrásköltségek leszorítása érdekében.
A tavalyi, meglehetősen erős teljesítményt követően az idei évben kissé megtorpantak az amerikai részvényindexek, az S&P 500-as mutató év eleje óta lényegében stagnál. Vannak persze ennél jóval rosszabbul muzsikáló piacok is, ilyen Kína, mely az idei eredmények alapján messze lemaradónak számít a világ fontosabb részvényindexei között.

Részvénybőségben fuldoklik Kína
A kínai belső piac teljesítményét leképező Shanghai SE "A" Share index a napokban olyan mélységbe került, ahol legutóbb több mint fél évvel ezelőtt járt csak, de nincs egyébként messze az új lokális mélypont sem.

Részvénybőségben fuldoklik Kína
A Hongkongban forgó kínai részvényeket reprezentáló Hang Seng CE index szintén gyengén szerepel, itt fél éves mélypontot figyelhetünk meg.

Részvénybőségben fuldoklik Kína
A kínai piac vesszőfutása még látványosabb, ha az amerikai tőzsde teljesítményének fényében vizsgáljuk: a széles piacot leképező Shanghai Composite index és az S&P 500 között igen éles szakadék alakult ki az utóbbi években, ami idén csak tovább mélyül.

Részvénybőségben fuldoklik Kína
Mi állhat a lejtmenet hátterében?

1. Romló makroadatok

A napokban megjelent friss makrogazdasági statisztikák összességében gyenge képet festettek a kínai gazdaságról: mind a kiskereskedelmi, mind az ipari termelési aktivitás csökkent, akárcsak a beruházási aktivitás. Elemzők szerint ez utóbbi lehet leginkább aggasztó.

Emellett a feldolgozóiparból is csalódást keltő adatok érkeztek: az HSBC beszerzési menedzser indexének értéke már a bővülés/zsugorodás határvonalát jelző 50 pontos szint alá csökkent januárban.

Részvénybőségben fuldoklik Kína
Mindezek folytán nem meglepő, hogy a legfrissebb, tavalyi negyedik negyedéves GDP-növekedési adat is a várakozások alatt alakult. Ha hosszabb távon nézzük, a gazdasági növekedés üteme észrevehetően lassul a legnagyobb ázsiai gazdaságban.

Részvénybőségben fuldoklik Kína
A befektetők a növekedési dinamika lassulása láttán attól tarthatnak, hogy ez a vállalati profitokat is érzékenyen érintheti. Egyelőre azonban az elemzői várakozásokban ez nem érződik, az MSCI China index 12 havi előretekintő EPS-konszenzusa 2012 szeptembere óta töretlenül emelkedik.

Részvénybőségben fuldoklik Kína
2. Új tőzsdei kibocsátások

Kína 2012-ben a tőzsdei kibocsátások fellegvára volt, összesen 71 milliárd dollár értékben hajtottak végre IPO-kat. 2012 októbere óta azonban teljes leállás történt a szabályozói szigorítások miatt, Kína ugyanis attól tartott, hogy az ekkor amúgy is gyenge teljesítményt nyújtó részvénypiacnak nem kedvez, ha újabb cégek debütálnak, ezek ugyanis a meglévő papíroktól elszívhatják a keresletet, tovább erősítve a lejtmenetet. A belső piacon való tőzsdei bevezetésekre vonatkozó tilalmat aztán végül tavaly novemberben oldotta fel Kína, aminek következtében a napokban 8 új cég részvényei debütáltak Sencsenben. Ebből hét esetben a kereskedést fel is függesztették, miután az emelkedés mértéke meghaladta a tőzsde által megszabott limitet (44%).

Az előttünk álló időszakban nagy valószínűséggel újabb jelentős számú kibocsátás jöhet, ugyanis egyes információk szerint több mint 700 cég kérelme vár még elbírálásra, melyek szintén az idei évben tervezik a tőzsdére lépést.

A befektetők részéről a tőzsdei kibocsátások növekvő száma aggodalmat kelthet, hiszen így megnő a forgalomban lévő részvények mennyisége. Egyszerű közgazdasági logika alapján a növekvő kínálat az árak csökkenésének irányába hat, ezt ellensúlyozhatja azonban, ha a tőzsdén forgó cégek visszavásárolnak saját részvényeikből. A belső piacon forgó vállalatok között bőven akadhat ilyen (A Shanghai A Shares CH index 945 komponensénél 394-re számítható P/B mutató a Datastream adatai alapján, ebből több mint 60 papír árfolyama a könyv szerinti érték alatt forog. Ha ez így marad, ezek a cégek jó lehetőséget láthatnak saját részvényeik visszavásárlásában).

A jelentős mennyiségű új kibocsátás olyan szempontból is kedvezőtlen a piacnak, hogy így sok befektető a meglévő, régóta tartott részvényportfóliójának eladásából finanszírozza tervezett vásárlásait.

Alacsony szintre zuhant az árazás is

A közelmúltban látott áresések a kínai részvénypiac árazására is rányomták bélyegüket: az MSCI China index 12 havi előretekintő P/E rátája jelenleg olyan alacsony szinten van, amire az elmúlt években nem sok alkalommal volt példa. A 8,5 körüli jelenlegi értékeltségi szorzó alapján az elmúlt 10 év átlagához képest jelentős, közel 30%-os diszkont figyelhető meg az árazásban.

Részvénybőségben fuldoklik Kína
A P/E mutatót persze nem célszerű önmagában használni, mert félrevezető lehet. Ahhoz, hogy korrektebb képet kapjunk az árazásról, a növekedési kilátásokat is célszerű figyelembe venni. Ezek alapján is alulértékeltnek tűnik a kínai piac.

Részvénybőségben fuldoklik Kína
Hogy nyugtatja a piacot Kína?

A részvénypiac mélyrepülése és a kockázati étvágy csökkenése nyomán a bankközi piac finanszírozási képességének fontos mércéjeként számon tartott 7 napos repo kamatláb a napokban bőven 6% felett is járt, amire válaszul a kínai jegybank kedden 255 milliárd jüannal (mintegy 40 milliárd dollár) támogatta meg a pénzügyi piacokat. Ezzel átmenetileg a kamatlábat sikerült csökkenteni, ami egyből éreztette hatását a tőzsdéken is, melyek felfelé kezdtek korrigálni. Kína az új intézkedések eredményeként 10 tartományban is lehetővé tette a kis és közepes bankoknak a források igénybe vételét még január 31 előtt. Az utóbbi dátum azért fontos Kínában, mert ekkor kezdődik az egyhetes ünnep, a Holdújév.

A beavatkozásokkal a kínai hatóságok a bankközi piacon uralkodó feszültségeket igyekszik tompítani, illetve a kínai pénzügyi rendszert övező kockázatokat mérsékelni. Ez utóbbi részben az elmúlt években egyre növekvő árnyékbanki tevékenységhez kötődik.
bika wall street index tőzsde
jean cloude juncker
mol olajipar
huawei mobiltelefon
víz water
vonat train máv
e-cigi vape
LONDON, UNITED KINGDOM - 2019/09/04: British Prime Minister Boris Johnson is seen leaving No 10 Downing Street to attend his first Prime Minister's Questions at the House of Commons. Later today the MPs will debate bill that could block no-deal Brexit. ()
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
bika wall street index tőzsde