Előfizetői tartalom

Bajban az Apple? Nem fogy úgy az iPhone, mint kellene

Portfolio
A hétfői zárás utáni kereskedésben tette közzé az Apple a negyedéves gyorsjelentését, melyben bár az elemzői konszezust minden eredménysoron felülteljesítette a társaság, a részvények árfolyama mégis mintegy 8 százalékos zuhanással reagált. A piaci szereplők rémülete mögött az áll, hogy a húzótermékeknek számító iPhone-ból az elemzői várakozásnál kevesebbet értékesítettek, illetve a társaság jelentősen az elemzői konszenzustól elmaradó bevételvárakozást fogalmazott meg a folyó negyedévre. Ráadásul semmi meglepetéssel nem szolgált a cég, amiben még a befektetők reménykedtek: sem új termékről nem esett szó, sem pedig a saját részvény vásárlások vagy az osztalék emeléséről. A gyorsjelentés főbb pontjai: Az iPhone eladások a vártnál gyengébben alakultak a negyedévben, mindössze 7%-kal növekedtek. Az, hogy elmaradt a várakozásoktól az okostelefonok értékesítése, elsősorban az olcsóbb iPhone 5C számlájára írható a vezetőség szerint. Az olcsóbb iPhone úgy tűnik, hogy nem "kannibalizálja" az eladásokat, így a bruttó fedezeti szint negyedév/negyedév alapon már javul. A nettó profit stagnált a negyedévben, viszont az EPS 5%-kal növekedett, a saját részvény vásárlásoknak köszönhetően. A folyó negyedévre a menedzsment az elemzői konszenzusnál gyengébb bevételprognózisokat fogalmazott meg. A nettó készpénzállomány tovább gyarapodott, a harmadik negyedév végéhez képest több mint 10 milliárd dollárral nőtt.

Itt vannak a negyedéves számok! Az elemzői konszenzust felülmúló bevételről és profitról számolt be az Apple a negyedik negyedévre tegnap, a piacok zárása után közzétett gyorsjelentésében. A társaság 57,6 milliárd dolláros bevétellel zárta a negyedévet, miközben a piacok 57,2 milliárd dollárra számítottak. Az egy részvényre jutó eredmény szintjén 14,5 dollár...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés