Üzlet

Tényleg kínai a Volvo és a Peugeot? És még mi?

Portfolio
Sorra vásárolják fel a kínai cégek az amerikai és európai nagyvállalatokat: az ázsiai ország nyersanyag- és energiaéhsége miatt első körben nyersanyag-kitermelőket és energetikai vállalatokat vettek a kínaiak, ott azonban nem álltak meg, az elmúlt egy évben az élelmiszeriparban, a technológia szektorban és az autóiparban is erős pozíciókat építettek ki. A héten a kínai Lenovo az IBM szerver üzletágát és a Motorolát is megvásárolta, ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány példát a kínaiak terjeszkedésére.

1 2

Jönnek a kínaiak....
IBM, Motorola - Lenovo

A három évtizede, 1984-ben alapított kínai elektronikai cég, a Lenovo termékeit 2005 előtt Kínán kívül nem sokan ismerték, 2005-ben azonban megvásárolta az amerikai IBM PC részlegét, idén januárban pedig az IBM szerver üzletágát is megvették, a folyamatos akvizícióknak köszönhetően a Lenovo a világ egyik legnagyobb számítógépgyártója lett. Bár mobilgyártással még csak két éve foglalkozik a Lenovo, máris az ötödik legnagyobb okostelefon-gyártó a világon, a kínaiak ambícióit jól mutatja, hogy néhány napja az amerikai mobilgyártót, a Motorolát is megvásárolták a Google-től.

Tényleg kínai a Volvo és a Peugeot? És még mi?
Forrás: Europress / Getty
Volvo Cars - Zhejiang Geely Holding Group

Az 1927-ben alapított svéd autógyártónak volt egy pár tulajdonosa az elmúlt évtizedekben: eredetileg a csapágyairól ismert SKF egyik leányvállalata volt, az 1930-as évektől a Volvo AB tulajdonába került, 1999-ben a Ford vette meg, 2010-ben pedig a kínai Geely lett a tulajdonosa. A kínaiak 1,8 milliárd dollárért vették meg a Volvót, 2015-ig pedig további 11 milliárd dollárt költenének a svéd autógyártóra. A Volvo relatíve kis autógyártó, évente közel 400 ezer autót értékesít, a márka legfontosabb piaca az Egyesült Államok, Svédország, Kína, Németország és Nagy-Britannia. Az új kínai tulajdonos nem sokat változtatott a cég működésén: a vállalat központja, a marketing és a központi adminisztráció, a legfontosabb autógyártó üzem (Göteborg), motor- és egyéb alkatrészgyárak még mindig Svédországban vannak, de a globális operációhoz csatlakozott egy új központ Sanghajban, ahol technológiai központot is létrehoztak. A gyártás elsősorban Svédországban történik, de a Volvonak van üzeme Belgiumban (Gent), Malajziában (Kuala Lumpur) és Kínában is (Chongqing), ahol most húznak fel egy újabb gyárat. Sokan attól tartottak, hogy a kínaiak beszállása után romlik majd az autók minősége, a potenciális vásárlók pedig elbizonytalanodnak, ez azonban nem jelentkezett tömegesen, sőt, a kínai tulajdonos olyan erősnek tartja a svéd márkát, hogy a Kínában készült kisebb Volvo-modelleket az USA-ban is nagy volumenben értékesítené.

Tényleg kínai a Volvo és a Peugeot? És még mi?
Forrás: Europress / Getty
Borsodchem - Wanhua Industrial Group

A kínai Wanhua Industrial 2010-ben szerzett 38 százalékos részesedést a Borsodchemben, majd 2011-ben 96 százalékra emelte tulajdoni hányadát a magyar vegyipari cégben 1,2 milliárd euró értékű tranzakcióval. A magyar céget a Permira-Vienna Capital Partnerstől vették meg a kínaiak.

Tényleg kínai a Volvo és a Peugeot? És még mi?
Forrás: Borsodchem
Sunseeker International - Wang Jianlin

A második legnagyobb amerikai moziláncot is megvásárló vállalat, a Dalian Wanda Group tulajdonosa Wang Jianlin tavaly közel 500 millió dollárért megszerezte a világ egyik vezető jachtgyártójának, a Sunseeker International-nek a 91,8 százalékát. A brit cég gyártja egyébként azokat a jachtokat, amelyek a Quantum csendje című James Bond filmben láthatók.

Tényleg kínai a Volvo és a Peugeot? És még mi?
Forrás: Europress / Getty
Ez a cikk folytatódik
1 2
kórház
Frankfurti tőzsde
koronvavirus
cimlap_kina_szel
forint mnb épület sötét magyar jegybank
Mark Rutte Sebastian Kurz
Magyar Telekom
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Frankfurti tőzsde