Üzlet

Rogán eldörrentette a "Paks-rezsi-ágyút"

66, MTI
Magyarországnak az az érdeke, hogy egyáltalán ne importáljon villamos energiát, sőt exporthelyzetbe kerülhessen - idéz az MTI Rogán Antalt, a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjét egy újbudai rezsicsökkentési fórumról.
A kormánypárti politikus szerint az elmúlt hat-hét évben megnőtt az ország energiaimport-függősége, és minél magasabb arányban van szükség az energia-behozatalra az ország ellátásához, az annál drágább. Szavai szerint azoknak a külföldi közműszolgáltatóknak, amelyektől ma Magyarország villamos energiát importál, az az érdekük, hogy ne újuljon meg és ne bővüljön a paksi atomerőmű.
  

Magyarország elsődleges energia-felhasználása a BP adatai szerint kb. 15%-kal csökkent az elmúlt 5-6 évben, ami az importált energiamennyiség csökkenésében is megmutatkozott.

Az elmúlt 1-2 évben a villamos energia importjában valóban mutatkozott emelkedés, ami tisztán gazdasági okokra vezethető vissza: külföldről kedvezőbb árú áramot tudott beszerezni az ország, mintha a belföldi (gázos) erőművekben termeltük volna meg, tehát jelen esetben az import felszámolása az árak emelkedését indukálnák.Rogán Antal számításai szerint a beruházással 2026-2027 körül 10-13 százalékkal csökken Magyarországon a villamos energia előállításának költsége, s ez tükröződhet a lakossági energiaárakban.
  

A 2020-as évek közepére nem érhető el valós referenciaár, így nehéz értelmezni, hogy mihez képest "lesz 10-13%-kal" kedvezőbb az ár. A bizonytalanságot növeli, hogy az európai árampiac jelentős átalakulás közepén áll, amely tovább nehezíti a jövőbeni árszintekkel kapcsolatos várakozások kalkulálását.

Fontos megjegyezni azt is, hogy az új paksi blokkok esetében a kormányzat az adófizetőkkel kívánja megfizettetni a beruházás költségeit (az államközi hitel terheit az államháztartás állja), így teremtve mesterségesen alacsony termelési árakat az új blokkok számára. Az export ez esetben azt is jelentheti, hogy magyar adófizetők támogatják a külföldi fogyasztók áramfogyasztását, amennyiben a valós termelési költségek (beruházás+működtetés+fűtőanyag) alatt értékesíti azt az export során.Kitért arra is: nem vállalhatják azt a kockázatot, hogy a beruházáshoz nem orosz, hanem más technológiát hoznak be. Felvetette, hogy ki ülne bele egy olyan autóba, amelynek "az alvázát az oroszok szállították, a motort a Chrysler teszi bele, és esetleg a váltót a Renault kapcsolja hozzá". Hangsúlyozta, hogy a régi és új atomerőműblokkoknak kompatibilisen kell működniük. Megjegyezte azt is: atomerőművet sokan szállítanak, finanszírozást viszont nem vállalnak, főleg nem a magyar szállítói részarány növelésének feltételével.
  

Megjegyezendő, hogy a jelenleg üzemelő blokkok esetében sem kizárólag orosz technológiák futnak, illetve hogy a modernizálási beruházások során rendre német és francia cégek kaptak megbízást, és így ezen országok technológiáit építették be a működési folyamatokba.A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője felhívta a figyelmet arra: most először történt meg, hogy az Európai Bizottság magas rangú tisztviselője kötelezettségszegési eljárást helyezett kilátásba a rezsicsökkentéssel összefüggésben. Ugyanakkor több ország is a hatóságilag szabályozott árak útjára lépett, együtt meg tudják akadályozni, hogy a bizottság visszavonassa a rezsicsökkentést - jegyezte meg. Kiemelte: ehhez határozott kormány kell, amely határozottan érvényesíti az érdekeket a nemzetközi színtéren, de ebben a baloldalra nem lehet számítani.
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
brexit0115
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
online bolt_shutter