Üzlet

Tovább növekedett Paks részesedése a hazai áramtermelésben

MTI
A Paksi Atomerőműnek az ellátásbiztonság szempontjából kiemelt szerepe van, indítása óta közel 400 terawattóra (TWh) villamos energiát termelt, amely a magyar lakosság mintegy 35 évnyi felhasználásával egyenértékű - mondta Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón, Pakson.
Közölte, az erőmű 2013-ban 15.370 gigawattóra (GWh) áramot termelt, ezzel a hazai villamosenergia-termelés 50,7 százalékát, a felhasználás 36,4 százalékát nyújtotta.

Hozzátette, Paks biztosította nemcsak a legtöbb, hanem a legolcsóbb áramot is: az 1 kilowattórára (KWh) eső árbevétel 12,71 forint volt. A társaság 185,5 milliárd forint árbevétellel zárta az évet.

A vezérigazgató szerint az erőmű rendelkezésre állása, biztonsági mutatói folyamatosan javultak az elmúlt években, a társadalmi elfogadottság hosszú ideje 70 százalék felett van, dolgozóinak elégedettsége, elkötelezettsége is kiemelkedően magas.

Hamvas István hangsúlyozta, nem tekintik a biztonságot statikus állapotnak, annak javításáért folyamatosan dolgoznak. Tavaly egyetlen olyan esemény sem történt, ami a Nemzetközi Nukleáris Eseményskálára került volna, a kisebb jelentőségű, de a hatóság felé tájékoztatási kötelezettséggel bíró események száma pedig folyamatosan csökken.

Szintén folyamatosan mérik a kibocsátási értékeket. Ezen a téren is állandó, kiemelkedően jó eredményeket mutat fel a létesítmény, a kibocsátási korlátok kevesebb mint egy százalékát "használják" ki. Ez azt jelenti, hogy az erőműnek nincs kimutatható hatása a környezetre - hangsúlyozta Hamvas István.

Erről a témáról a sajtótájékoztatót megelőző, újságírók számára szervezett üzemlátogatáson Kovács Antal kommunikációs igazgató is szót ejtett. Azt mondta, az egyetlen hatás, hogy a hűtéshez használt víz visszaengedésével 1 Celsius fokkal megnő a Duna hőmérséklete. Ezért az atomerőmű évi 6 milliárd forint vízhasználati díjat fizet.

A Központi Nukleáris Pénzügyi Alapba évente 20-25 milliárd forintot fizet be a Paksi Atomerőmű, ezzel nemcsak a hulladék elhelyezéshez, hanem a majdani leszerelési költségekhez szükséges forrásokról is gondoskodik - vázolta Kovács Antal.

Hamvas István beszélt arról is, hogy elkészült az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 2013-2016-os stratégiája, amiben kiemelt szerepet kap a már elkezdett hatékonyságnövelés. Ez a biztonság szintjének megtartása mellett legalább olyan eredménnyel kecsegtet, mint a teljesítménynövelés, ami 2009-ben innovációs nagydíjat kapott - mondta.

Közölte, míg ma minden évben, minden blokkot leállítanak karbantartás, üzemanyag-átrakás miatt, addig a megfelelő műszaki átalakítások és a hatóság engedélye mellett 11 hónapról 15 hónapra növelnék a leállások közötti időt.

Az idei tervek között a biztonságos, gazdaságos üzemeltetés mellett a 2-es blokk üzemidő-hosszabbításához szükséges engedély megszerzése, a hátralévő két blokk felkészítése és a biztonságnövelő intézkedések időarányos elvégzése szerepel.

A vezérigazgató elmondta, a Paksi Atomerőmű társadalmi elfogadottsága nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően magas. A magyar lakosság több mint háromnegyede támogatja működését. A Paksi Atomerőmű környezetében élők körében még nagyobb a bizalom, az itt élők 95 százaléka támogatja működését - részletezte Hamvas István.
Ökológiai gazdálkodás: Magyarország az uniós lista végén kullog
Nemzeti konzultációt tart Emmanuel Macron
Kincses Gyula
Az új ukrán elnök keményen visszaszólt Putyinnak
Vida József megvette a TV2-t
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
olajfinomiot