Üzlet

Megtudtuk a Telekom-kormány-megállapodás részleteit

Portfolio
Ma partnerségi együttmûködési megállapodást kötött a kormány a Magyar Telekommal. A dolog érdekessége, hogy nem "stratégiai megállapodást" (mint sok más magyarországi nagy cég esetében), hanem "partnerségi együttmûködési megállapodást" kötött a Magyar Telekom és a kormány. Az Orbán Viktor miniszterelnök és Timotheus Höttges Deutsche Telekom elnök-vezérigazgató részvételével zajló eseményen nem derült ki, hogy a kétfajta megállapodás miben tér el egymástól. A Miniszterelnökségtől származó értesüléseink azonban arra utalnak, hogy ez a megállapodás túlmutat az eddigieken: a német távközlési cég 1 milliárd eurós beruházást vállalt a következő 4 évre, ami számára is egyedülálló.

Megtudtuk a részleteket

A Miniszterelnökségtől származó információink szerint a Deutsche Telekom és a kormány között most létrejött megállapodás túlmutat az eddigi, hagyományos stratégiai megállapodásokon. Bár az eseményen még csak több évalatt megvalósuló több százmilliárd forintos beruházásról volt szó, a Portfolio.hu úgy tudja, hogy a megállapodás részét képezi, hogy a német távközlési óriás 1 milliárd eurós beruházást hajt végre, ehhez a kormány 80 milliárd forintot tesz hozzá. Ennek következtében az EU által is elvárt digitalizációs program Magyarországon már 2018-ra megvalósul. Forrásaink szerint a mostani megállapodás a Deutsche Telekom számára is unikális. Korábban sehol máshol nem kötött ilyen jellegû megállapodást.

A lovak

Azt a lovat kell ütni, ami húz, mondta kicsit kétértelmûen Orbán (egy olyan eseményen, ahol a világviszonylatban is kiemelkedő mértékben megadóztatott távközlési szektor egyik vállalatával írt alá megállapodást), és mivel az IT-szektor jól húz, ezen a területen kell fejleszteni, tette hozzá Orbán.


Mit is írtunk alá?

Mit is írtunk alá? – tette fel a kérdést Orbán. Nagyfokú digitalizációs programot hirdetett meg az Európai Unió, 2020-ra minden háztartásban szélessávú internetnek kell lennie, ezt Magyarország részben a Telekom-csoportnak köszönhetően jóval korábban, már 2018-ra eléri.

Fontos a Magyar Telekom

A Telekom-csoport 1800 milliárd forintnyi beruházást hajtott végre az elmúlt években, 140 milliárd forintnyi adót fizet évente, ezzel az egyik legnagyobb adófizető Magyarországon. A Telekom-csoport 12 ezer embert foglalkoztat Magyarországon és további 100 ezer alkalmazott dolgozik a beszállítóinál. Az elmúlt 5 évben több mint 10 milliárd forinttal támogatták a kultúrát és a sportot Magyarországon, mondta Orbán.

Nincs visszaút

Most már nincs visszaút, kézzelfogható közelségbe került, hogy Magyarország legyen Európa egyik legmodernebb gazdasága. Biztonság, Innováció, Tudás – ezek a Telekom-csoport jelszavai, de egyben a magyar kormány jelszavai is lehetnének. Régóta tárgyalunk a DT-csoporttal, a feleknek köszönhető, hogy eljutottak a megegyezés fázisába, mondta Orbán.

Jöhetnek a befektetések

A Telekom-csoport több száz milliárd forintot kíván befektetni Magyarországon a következő években, amennyiben a gazdasági környezet befektetésbarát lesz, ehhez fontos, hogy konstruktív párbeszédet folytassanak a kormánnyal. „Az elmúlt években a Telekom csoportnál azt éreztük, hogy a környezet nem volt annyira befektetőbarát, de különösképpen az Orbán Viktorral folytatott mai beszélgetésem győzött meg arról, hogy új energiával megerősödött partnerség felé tekinthetünk.

A Magyar Telekom a modell

A Magyar Telekom modell-szerepet tölthet be a DT-csoporton belül, mondta Höttges, élen jár a fejlesztésekben a magyar vállalat.

Szoros együttműködés

A Deutsche Telekom vezérigazgatója, Timotheus Höttges azt mondta, a mostani megállapodással még szorosabb és termékenyebb lesz az együttmûködés a telekom cég és Magyarország között.


AláírtákTörténelmi jelentőségű esemény

Történelmi jelentőségű eseménynek nevezte Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója a mai napot. nem csak az az esemény apropója, hogy a kormány és a Magyar Telekom partneri együttműködést köt, de a Deutsche Telekom magyarországi jelenlétének 20 éves évfordulóját is ünneplik.

De mi az a partnerségi együttmûködési megállapodás?

Mint arról korábban beszámoltunk, a szerdai közlönyben megjelent kormányhatározat értelmében a kormány felhatalmazta a miniszterelnököt, hogy a kormány és a Magyar Telekom között kötendő partnerségi együttmûködési megállapodást a kormány nevében aláírja. A megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök ma 11:30 órakor írja alá a Deutsche Telekom AG vezérigazgatójával.

A legutóbbi jelentések szerint a kormány eddig összesen 41 stratégiai megállapodást kötött, a listán olyan cégek szerepelnek, mint a Coca-Cola, a Daimler, az Audi, az Opel, a Richter, a Suzuki, a Siemens vagy nemrég a BorsodChem.

mkb fintechlab design summit
Alteo klub
STA_28800
GettyImages-1186510967
Megtudtuk mekkora penzugyi buntetest vallat be a kormany Orban Viktor Jean-Claude Juncker
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Alteo klub