Üzlet

Elárulta az MNB, mire költik el a milliárdokat

Portfolio
A Magyar Nemzeti Bank januárban meghirdetett Értéktár-programja annak tartalma és a céljaira rendelkezésre álló összeg nagysága miatt is rendkívüli érdeklődést keltett. A Műtárgy.com a legilletékesebbet, dr. Gerhardt Ferencet, az MNB alelnökét, a program Tanácsadó Testületének vezetőjét kérdezte a tervekről.


Elárulta az MNB, mire költik el a milliárdokat
Műtárgy.com: Milyen koncepció áll az MNB Értéktár programja mögött?

Dr. Gerhardt Ferenc: Segíteni kívánjuk a hazánk szempontjából kiemelkedő történeti, kulturális értékkel bíró műkincsek itthon tartását illetve külföldről történő hazahozatalát. Nincsenek előre meghatározott arányok sem a különböző jellegű tárgyak, sem az itthoni és külföldi vásárlások között. Ugyanakkor fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy nem tudjuk és nem is akarjuk átvállalni a politika vagy a kultúrpolitika feladatait. Ezért ismételten szeretném cáfolni azokat a híreszteléseket, melyek szerint programunk célja a Seuso-kincsek, vagy az Oroszországba hurcolt magyar műkincsek visszaszerzése lenne.

Mi is az az Értéktár Program? A Magyar Nemzeti Bank "Értéktár program" elnevezéssel műkincs-visszavásárlási programot indít, melynek célja az elmúlt történelmi periódusokban különböző okok miatt külföldi tulajdonba került, legfontosabb műkincsek minél nagyobb hányadának visszaszerzése Magyarország számára és a hagyatéki értékek itthon tartása. A program megvalósítására az MNB igazgatósága 2018. december 31-ig tartó időszakra vonatkozóan 100 millió eurós, mintegy 30 milliárd forintos keretösszeget határozott meg. A program koordinálására és a visszavásárlásra kerülő műkincsek meghatározására a jegybank műtárgypiaci szakértőkből és az MNB vezető munkatársaiból álló Tanácsadó Testületet hozott létre, amelynek vezetője Dr. Gerhardt Ferenc lett.

M.: Hogyan születnek majd a döntések az egyes műtárgyak megvásárlásáról?

G. F.: A látókörünkbe kerülő tárgyakról először a Tanácsadó Testület foglal állást. Ha ez úgy ítéli meg, hogy érdemes az adott tárggyal érdemben foglalkozni, akkor megkezdődik a szakértői munka, azaz a tárgy eredetiségének, állapotának felmérése, jelentőségének értékelése, majd pedig az értékbecslés. A szakértői hátteret elsősorban a testület első számú vezetője által képviselt három nagy közgyűjtemény - a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum és az Országos Széchenyi Könyvtár - szakapparátusa biztosítja, de a tárgy jellegétől függően sor kerülhet külső szakértők - például egy iparművészeti alkotás esetében az Iparművészeti Múzeum munkatársainak - felkérésére is. Az értékbecslésbe pedig szükség esetén akár a nagy nemzetközi aukciósházak szakembereit is bevonjuk. Ha mindent rendben találunk, a vételi javaslatot az MNB igazgatótanácsa elé visszük, övék a döntés joga. Ezt az eljárásrendet írásban is rögzítjük, attól eltérni nem lehet.

M.:Vannak-e preferált korok vagy műtárgytípusok?

G. F.: Nincsenek, de mint a testület összetétele is jelzi, nem csak képzőművészeti alkotásokban gondolkodunk. Egy régészeti lelet, egy adománylevél, egy könyv- vagy népművészeti gyűjtemény vagy mondjuk egy Corvina ugyanúgy belefér a koncepcióba, mint egy festmény vagy egy szobor. Nincsenek földrajzi határok sem, bel- és külföldön őrzött tárgyak egyaránt szóba jöhetnek. Kiemelt területnek számít a Kárpát-medence; fontos feladatunknak tekintjük a magyarlakta területeken felbukkanó, a magyar történelmi-kulturális örökséghez tartozó tárgyak felvételét a gyűjteménybe.

M.: Milyen csatornákon keresztül tervezik megvásárolni a kiszemelt műtárgyakat?

G. F.: Közvetlen tárgyalásokra törekszünk az érintett tárgyak tulajdonosaival. A műkereskedelmet a lehető legnagyobb mértékben szeretnénk kikerülni; nem tudom elképzelni például, hogy aukción licitáljunk egy tárgyra.

M.: Nem gondolja-e, hogy a beszerzésekre szánt összeg nagyságának nyilvánosságra hozatala rontja alkupozíciójukat?

G. F.:Ebben lehet igazság. Így talán valóban magasabbak lesznek az első ajánlatok, de a legjobb szakértők bevonása a garancia arra, hogy csak ésszerű, reális áron fogunk vásárolni.

M.: Hogyan alakul a megvásárolt tárgyak sorsa?

G. F.: A megvásárolt, elidegeníthetetlen műtárgyakat egy jelenleg létrehozás alatt álló alapítvány fogja kezelni, ennek kuratóriumában is több szakember kap majd helyet, sőt a felügyelő bizottságba az Állami Számvevőszék képviselőjét is tervezzük meghívni. Tudjuk, hogy a programot sokan figyelik árgus szemekkel; a transzparenciára és az elszámoltathatóságra nagy súlyt fektetünk.

A gyűjteményünkbe kerülő tárgyak egy részét letétbe helyezzük ott, ahova a legjobban illenek, vagy ahol adott esetben - más tulajdonosi konstrukcióban - ma is vannak. Ha például egy értékes festményt veszünk meg, amely eddig egy hazai közgyűjteményben volt, de döntés született az eredeti tulajdonosnak történő visszaadásáról, a mű minden bizonnyal továbbra is abban a múzeumban lesz látható. A tárgyak egy része - általános nemzetközi gyakorlatot követve - székházunkba kerülhet, ismét másik része pedig új, egyelőre még a tervezés stádiumában lévő látogatóközpontunkat gyarapítja majd. Erre székházunkon kívüli helyszínt keresünk és egyfajta "pénzügyi művelődési házban" gondolkodunk.

M.: A program indítását hírül adó közleményben jelezték, hogy számítanak a lakosságtól érkező javaslatokra is. Élnek az emberek ezzel a lehetőséggel?

G. F.: Igen, méghozzá elég aktívan. Egy kastélytól kezdve egészen egy babamúzeumig már nagyon sok tárgyat vagy tárgy-együttest ajánlottak figyelmünkbe. Mindenkit meghallgatunk, mert minket érdeklő kincsek bármikor, bárhol felbukkanhatnak.

szerző: Műtárgy.com
wall street_shutterstock
Kiadta újabb hard-Brexit felkészítő anyagát Brüsszel: ez vár az emberekre és cégekre
Alteo klub
boeing 737NG
LONDON, ENGLAND - OCTOBER 03: British Prime Minister Boris Johnson leaves 10 Downing Street on October 3, 2019 in London, England.
barcelona katalán tüntetés rendőrség
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Alteo klub