Előfizetői tartalom

Százmilliárdokkal terhelnék a költségvetést az új paksi blokkok?

Portfolio
A kormány Paks II. bejelentésével párhuzamosan rendkívül versenyképes áramárról kommunikál, miközben egy új atomerőmű mindenképpen csak drágább áron képes termelni, mint a jelenleg irányadó árszintek. Az Energiaklub készített egy becslést Paks II. várható termelési áráról, ami a jelenlegi, kb. 40 euró/MWh-os piaci árral szemben 101 eurós várható termelési árat vetít előre. A szervezet hozzáteszi, hogy amennyiben a költségvetés állja majd az orosz hitel visszafizetésnek terheit, akkor egy új blokk éves szinten 190 milliárd forinttal terhelné meg a költségvetést.

A kormány a paksi kapacitás-fenntartás bejelentésekor is már hangoztatta, hogy a beruházásra - egyéb indokok mellett - a rezsicsökkentés megvédése miatt van szükség (az új blokkok leghamarabb 10 év múlva állnak üzembe - szerk.), illetve hogy a hazai ipar számára kívánnak rendkívül versenyképes árú energiát biztosítani. Egy interjúban Lázár János, a Miniszterelnökség...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés