Üzlet

Ekkora osztalékot fizetnek a hazai cégek

Portfolio
A hazai társaságok jelentős része már közzétette az éves rendes közgyűlési meghívóját illetve a közgyűlési előterjesztéseket, melyekben többek között az igazgatóság javaslatot tett az előző éves eredmények terhére fizetendő osztalékról. Az Elmű és az Émász idén szokatlanul korán tartotta a közgyűlését, melyen a korábbi évekhez képest magas osztalékról döntöttek.
A soron következő hetekben tartják a hazai tőzsdén jegyzett társaságok az éves rendes közgyűléseiket, melyeket érdemes figyelemmel kísérni. A közgyűléseken többek között döntenek a menedzsment által javasolt osztalékról is, melyeket mi is összegyűjtöttünk alábbi, folyamatosan frissülő cikkünkben.

Az ANY Nyomda menedzsmentje a tavalyi 44 forintot követően 55 forintos részvényenkénti osztalékra tett javaslatot, mely közel 100 százalékos kifizetési arány jelent. Az osztalék kifizetés amennyiben jóváhagyásra kerül a javaslat 2014. április 22-én kezdődik.

A két tőzsdén jegyzett közműszolgáltató, az Elmű és az Émász idén szokatlanul korán tartotta éves közgyűlését, melyen a korábbi évekhez képest magasabb osztalékfizetésről döntöttek. Az Elmű részvényenként 2650 forintos, míg az Émász 2950 forintos osztalékot fizet, előbbi annak ellenére kínál ennyire magas osztalékot, hogy az előző évet veszteséggel zárta.

A Graphisoft Park április 23-án tartja az éves rendes közgyűlését, melyen a részvényenkénti 90 forintos osztalékról döntenek: ennek egyik felét a szokásos üzleti eredményből, másik felét az egyszeri bevételből fizeti a társaság.

A Magyar Telekom menedzsmentje nem javasolt osztalékfizetést. A társaság egy korábbi közleményében az osztalékfizetés elmaradását az eladósodottsági rátával, a csoport pénzügyi helyzetével és a jelenlegi működési és üzleti környezettel indokolták.

A MOL menedzsmentje összesen 60 milliárd forintos osztalék kifizetését javasolta. Ez a teljes részvényszámra vetítve mintegy 570 forintos, ha azonban a saját részvények állományát levonjuk, és ha azzal a feltételezéssel élünk, hogy a kölcsönadott részvények mindegyike után fizet osztalékot a vállalat, akkor 588 forintos osztalékot jelent. A részvényenkénti osztalék meghatározásához a másik közelítés az lehet, ha a korábbi évi 46 milliárd forintos osztalék javaslatot, valamint a 2012-es év után kifizetésre került részvényenkénti osztalék mértékét vesszük alapul. Ha az így kapott részvényszámmal kalkulálunk, akkor 603 forintos osztalék adódik.

Az OTP április 25-én tartja a közgyűlését, melyen a menedzsment által javasolt részvényenkénti 145 forintos osztalékról is szavaznak. A javasolt osztalék az egy évvel ezelőttihez képest 21 százalékkal magasabb.

A Richter közgyűlése április 24-én lesz: a menedzsment a tavalyi 66 forintot követően 57 forintos osztalékra tett javaslatot, míg az elemzők 60 forintra számítottak. Az 57 forintos osztalék 24 százalékos kifizetési arányt jelent.

Ekkora osztalékot fizetnek a hazai cégek
Az osztalékkal kapcsolatos fontosabb dátumok:

(E nap): A megállapított osztalék kifizetésének kezdő napja. A jogosultak követelése e naptól nyílik meg.

(E-5 nap): A tulajdonosi megfeleltetés fordulónapja. A fenti osztalékra az jogosult, aki e nap végén a részvény tulajdonosa.

(E-8 nap): Az osztalékra jogosító részvények megszerzésére irányuló tőzsdei ügylet kötésének utolsó napja a Budapesti Értéktőzsdén.
wall street_shutterstock
wall street_getty
walmart_getty
facebook_getty
Sundar Pichai, CEO of Google, getty
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
wall street_shutterstock