Üzlet

Az MNB milliárdokért veszi meg az átutalási rendszert a bankoktól

Portfolio
Az MNB vételi ajánlatot tett a rajta kívül jelenleg 21 bank tulajdonában álló, lakossági és vállalati átutalásokat, valamint beszedéseket lebonyolító, monopolhelyzetű pénzügyi szolgáltató GIRO Zrt. nagytulajdonosi körének, melyet a nagytulajdonosok elfogadtak - tette közzé a jegybank a honlapján.
A fentieknek megfelelően az MNB még ezen a héten megszerzi a társaság 78,12 százalékos részvénycsomagját, amivel a saját korábbi 8,09 százalékos részesedésével együtt a részvények 86,21 százalékát fogja birtokolni.

Az MNB ezt követően a nagytulajdonosok számára felkínált áron vételi ajánlatot fog tenni a GIRO Zrt. kistulajdonosai részére is, mivel az a célja, hogy a társaság 100 százalékos tulajdonosa legyen. A tranzakció előreláthatólag 2 hónapon belül lezárul, de az MNB már a májusi közgyűlésen átveszi a vállalat irányítását.

Az MNB a részvényekre egy független könyvvizsgálócég által elvégzett vagyonértékelés alapján tett ajánlatot, a tár-saság összes jelenleg banki tulajdonban lévő részvényeinek megvásárlása 9,5 milliárd forintba kerül. A GIRO Zrt. évente 300 millió fizetési megbízást számol el, 2013-as árbevétele közel 6 milliárd forint volt, adózás előtti eredménye pedig meghaladta az 1,7 milliárd forintot.

2010 novemberében még másképpen gondolt a jegybank a GIRO Zrt.-re, ugyanis akkor adta el 7,3 százalékos részesedését. "A jegybank a jövőben csak olyan cégekben kíván tulajdonos lenni, amelyekben a tulajdonlás a jegybanki alapvető feladatok ellátását segíti vagy nélkülözhetetlen. A jegybank a fizetési műveletek elszámolására, teljesítésére úgy is tud hatni, ha nincs tulajdonrésze a GIRO-ban" - közölte akkor a jegybank.

Az MNB milliárdokért veszi meg az átutalási rendszert a bankoktól
brexit0923
weworkiroda2
EKB épület
Az építkezésekről csábítja át a munkásokat a konkurencia
nyugdíjas parlament
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
weworkiroda2