Üzlet

Ezek a cégek a közbeszerzések nagy nyertesei

Portfolio
A cégek egymás közötti és politikusokkal való kapcsolatait, illetve a beruházásokra megítélt pénzek elköltésének hatékonyságát mellőzve összegyűjtöttük, hogy mely építőipari cégek voltak a közbeszerzések legnagyobb nyertesei 2013-ban. Ezen kívül megnéztük, mióta tevékenykednek a legjelentősebb cégek, mivel foglalkoznak és milyen nagyobb beruházásokban működtek közre az elmúlt évtizedben, illetve 2013-ban.
A kozbeszerzes.hu könnyen kereshető, ám annál nehezebben átlátható adatbázisa alapján ábrázoltuk, hogy melyik 10 cég (illetve cégcsoport) volt a 2013-ban kihirdetett közbeszerzések legnagyobb nyertese.

Ezek a cégek a közbeszerzések nagy nyertesei
Egy közbeszerzés értékét akkor számoltuk egy céghez, ha a cég neve a nyertes ajánlattevők között szerepelt. A tenderek jelentős részén több cég együtt, konzorciumként indul (és győzött), így számos közbeszerzés több cégnél is el van számolva, mivel nem tudhatjuk minden esetben, hogy a konzorciumon belül hogyan oszlik meg a beruházás összértéke. Így a rangsorban, illetve az alábbi táblázatban feltüntetett értékek nem azt mutatják pontosan, hogy az egyes cégekhez mennyi összértékű közbeszerzés tartozik, de az arányok így is jól leolvashatók.

Ezek a cégek a közbeszerzések nagy nyertesei
STRABAG
Bár az adatgyűjtést és az összehasonlítást jelentősen nehezíti, hogy a legtöbb cégcsoport több kisebb cégen keresztül (amiknek neve és tulajdonosi struktúrája rendszeresen változik) van jelen a közbeszerzések piacán, egyértelműen kitűnik, hogy a 2013-as év legnagyobb nyertese a Strabag volt.

A cégcsoport összesítve több mint 580 milliárd forintnyi közbeszerzés esetében szerepelt a kihirdetett nyertesek között. Ennek nagyobbik része a Strabag Általános Építő Kft.-hez köthető, mely 2013-ban cserélte le nevét Magyar Aszfaltról. A cég egyedül 412 milliárd forintnyi közbeszerzést nyert el, ami egyéni versenyben a második helyre lenne elég. A többi pályázaton pedig a Strabag-MML Magas- és Mérnöki Létesítmény Építő Kft. tarolt, összesen 175 milliárd forint értékben, ami csak a 8. helyre elég.

A teljes Strabag konszern, melynek négy legjövedelmezőbb tagja között szerepel a Strabag MML Kft. és a Strabag Általános Építő Kft. mellett a Strabag Építő Zrt. és a Strabag Property Zrt., a 2012-es pénzügyi évet (egyelőre csak ezek az adatok érhetők el) több mint 33 milliárd forintos adózott eredménnyel zárta.

A Strabag AG, Ausztria legnagyobb építőipari cége 1835-ben alakult és a 90-es évek óta van jelen Magyarországon. 2000 óta hozzá tartozik a nevet változtatott Magyar Aszfalt is és szintén a csoport tagja a Szentesi Vasútépítő Kft. A Strabag fő profilja közlekedésépítés (út, vasút, közművek), magasépítés, valamint mérnöki létesítmények építése és neve egyébként autópálya-építések mellett leginkább a 4-es metró kivitelezése kapcsán lehet ismert.

A 2013-as évben elnyert legnagyobb beruházásai közé tartozik az M86-ös autóút építése 65 milliárd forintért (a Közgéppel közösen), az M4-es autópálya Szolnokot elkerülő szakasza 31,5 milliárd forintért, valamint egy 75 milliárdos közbeszerzés "nagyfelületű javítási, felújítási és a rendkívüli időjárás okozta burkolatkárok helyreállítására" címen, melyen a top 10-es listán felsorolt szinten összes cég szerepel a nyertes konzorcium tagjaként. Szintén több szereplős konzorcium végzi a Szolnok-Szajol vasúti szakasz megújítását.

M4: Abony-Fegyvernek Az M4-es autópálya Szolnokot elkerülő, 29 kilométeres szakasza három részben épül. A 13, 4 km hosszú első szakasz nyertes kivitelezője a Colas és a SWIETELSKY konzorciuma, a kivitelezés nettó összege 46,7 milliárd forint. A második szakasz nyertese az Közgép és az A-Híd Építő Zrt. konzorciuma, a kivitelezés összege nettó 32,6 milliárd forint, ők egy ártéri és egy Tisza-hidat építenek meg. A Fegyvernekig tartó 13,2 km-es szakasz építtetője a STRABAG, a kivitelezés nettó összege 31,5 milliárd forint. Az összköltség így nettó 110,7 milliárd forint, ami alapján az építés fajlagos (1 km-re eső) költsége 3,81 milliárd forint. A Nemzeti Infrastruktúra Zrt. szerint az ártér, a kedvezőtlen talajviszonyok és műtárgyak okozzák a sík környezethez képest meglepően magas költségeket. 2013.10.07 15:25 Nem a Közgép nyert egy autópálya-szakaszt

KÖZGÉP
Egyedüli cégként a Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt. nyerte el a legtöbb, mintegy 491 milliárd forintnyi közbeszerzést 2013-ban. Ha ha a két Strabag céget egynek számoljuk, a dobogónak mégis csak a második helyére került fel a Közgép, melynek neve a közbeszerzések kapcsán talán a legsűrűbben megfordul a médiában. A cég egyébként árbevétel és profitabilitás szempontjából is második helyen végzett, 3,3 milliárd forintos adózott eredményével.

A Közgép elődje 1921-ben, a jelenlegi cég 1994-ben alakult. Fő profilja az acélszerkezetekkel kapcsolatos kivitelezések voltak, ez 2004-től kibővült autópálya- vasút-, közmű- és környezetvédelmi építésekkel. Főbb beruházásai közé tartoznak autópálya- és útépítések (M3, M4, 86-os), valamint hidépítések (Margit híd felújítása, szolnoki Tiszavirág híd, új Mosoni-Duna-híd).

A cég legfőbb 2013-as projektjei közé a Strabaggal közösek (M86, M4) mellé tartozik a békéscsabai vasútállomás felújítása 17 milliárd forintért, valamint az M3-as egy új szakasza és több vasúti fejlesztés is, elsősorban hídfelújítások.

SWIETELSKY
A következő nagy nyertes a Swietelsky, mely 2013-ban csaknem 396 milliárd forint értékben szerepelt nyertesként a közbeszerzések adatbázisában. Az 1936-ban alapított osztrák cég 1991-ben jelent meg Magyarországon. Része a Swietelsky Magyarország Kft., a Swietelsky Építő Kft. és a Swietelsky Vasúttechnika Kft. Fő profiljuk magas és speciális mélyépítés, útépítés, környezetvédelem, valamint vízépítés. Legfontosabb beruházásaik közé tartoznak autópályaszakaszok (M43, M6, M0-M7), metróépítés (4-es metró három állomásának építése, az összes államos belső kiépítése), szálloda- és szabadidőközpont építések (szeghalmi kastélyfelújítás, Allee bevásárlóközpont) és szennyvízcsatorna építések.

2013-as legjelentősebb közbeszerzéseik között elsősorban szennyvízberuházásokat és kisebb vidéki útépítéseket találunk, de részt vettek a Várkertbazár felújításában, a Semmelweis Egyetem "Korányi projekt" nevű beruházásának kivitelezésében és persze az M4-es Abony-Fegyvernek szakaszának megépítésében is. Idén pedig közreműködésükkel tűnik el a Margit körút leghíresebb és legcsúnyább épülete.Colas-csoport
A következő nagy nyertes a francia anyacégű Colas-csoport, mely mintegy 381 milliárd forint értékben tarolt a 2013-as tendereken, elsősorban a fő cégen, a Colas Hungária Zrt.-n (133,7 milliárd forint) és két másik cégen, a Colas Alterra Zrt.-n (28,9 milliárd forint) és a Colas Út Zrt.-n (216,7) keresztül. A csoporthoz hozzátartozik még a Colas Északkő Kft. (utóbbi kőbányákkal foglalkozik). Az építőipari Colas-cégek fő profilja közé tartoznak autópálya- és hídépítések, útépítések, valamint mélyépítések is. Az elmúlt években útépítések (csepeli gerincút, M85, M3, M5), és közlekedésfejlesztések (1-es villamos felújítása, Baross tér rendezésre) kapcsán ismerhettük meg nevüket. 2013-ban legnagyobb értékű beruházásaik közé tartozik több autópálya- és autóút építés (M85, M86, M4, M3-49), szinte mindegyik konzorciumokon keresztül.EuroAszfalt
Az útépítéssel és alapanyaggyártással foglalkozó cég 2013-ban közel 255 milliárd értékben nyert el közbeszerzést. A cég egyébként 2003 óta létezik és az autópályák kapcsán jól ismert Betonút-csoport tagja (a Bellimmo Kft.-vel, a PannonAszfalt Kft.-vel és a Betonútépítő Zrt.-vel együtt). 2013-ban legnagyobb beruházásai között szerepel az M86-os autóút építése, a 62-es főút elkerülő szakaszának építése, a 8-as főút székesfehérvári elkerülője közel 15 milliárd forintért, valamint a Budapest-Tárnok vonalszakasz rekonstrukciója 31 milliárd forint értékben.

Duna Aszfalt
A listán a következő az 1996-ban alakult, mai formájában 2010-ben létre jött Duna Aszfalt, a maga 246 milliárdos tendereredményével. A céghez tartozik a Vakond Kft. (romániai útépítések), a Vakond Via Kft., a Hódút Kft és Hódút Freeway Kft. A cég elsősorban országos-, városi- és kerékpárutak építésével, szennyvíz-beruházásokkal, környezetvédelmi projektekkel foglalkozik. A tavaly általa elnyert közbeszerzések közül a legjelentősebb egy 8 milliárd forintos szekszárdi vízépítési beruházás, a szolnoki városközpont 10 milliárd forintos átépítése, valamint számos útépítési és felújítási beruházás.

A cég egyébként a listán szereplők között az egyik legnyereségesebb volt 2012-ben, több mint 1,3 milliárd forintos adózott eredménnyel.

A-Híd Építő Zrt.
Az A-Híd Építő Zrt. 7. helyen végzett 203 milliárd forintos egyenlegével. A cég a Hídcsoport tagja, melynek legismertebb tagja, a Hídépítő Rt. 1993-ban alakult, fő profiljuk pedig hídépítés és egyéb építőipari beruházások. Főbb kivitelezéseik közé tartozik a 4-es metró több állomása, számos híd (újpesti vasúti híd, Szabadság híd felújítása, kőröshegyi völgyhíd, Pentele híd, szegedi Móra Ferenc híd), valamint autópályák (M31, M43, M6) is.

A Hídcsoport az A-Híd mellett tizenegy másik cégből áll, ezek közül három másik is jelen volt tavaly a közbeszerzéske piacán. Az Adeptus-H Zrt. 2,3 milliárd, a Hídépítő Speicál Kft. 7,8 milliárd, a H-Promax Kft. pedig 40 millió forint értékben nyert el állami beruházásokat. Ezeknek a cégnek a teljesítményével a teljes Hídcsoport több mint 213 milliárdos közbeszerzési eredménnyel büszkélkedhet.

SADE
Fontos szereplő még a közbeszerzések világában a francia SADE 1995-ben alakult magyarországi leányvállalata, a SADE-Magyarország Mélyépítő Kft a maga 78 milliárd forintos 2013-as eredményével. Az SMM szennyvíz- és csapadékelvezető rendszerek, ivóvízellátó-rendszerek, távhő- és gázhálózatok építésével, valamint út-, parkoló- és közműépítéssel, műemlék-felújítással, telekommunikációs rendszerek fejlesztésével foglalkozik. Főbb kivitelezései közé tartozik városi vízrendszerek felújítása, bevásárlóközpontok útépítése, valamint a szegedi Víztorony rekonstrukciója. 2013-ban leginkább csatornázással kapcsolatos milliárdos beruházásai voltak.

Penta-csoport
Bekerült még a top 10-ba a Penta-csoport is a maga 45 milliárd forintos éves közbeszerzési mérlegével. A Penta Általános Építőipari Kft. 1990-ben, családi vállalkozásként alakult, a csoport része még a Penta Általános Építőipari Kft. és energetikai és ipari technológiai leányvállalata, a Penta Industry Kft., de például a gyógyszeriparban is jelen vannak (Penta Pharma Kft.).

Fő profiljuk alapvetően és csaknem teljes körűen a mélyépítési kivitelezés: közművek, utak, díszburkolatok, hulladéklerakók építése, rekonstrukciója, szennyvíztelepek kivitelezése, valamint a vezetékes távközlési és kábeltelevíziós hálózatok építési és fenntartási munkái. Főbb beruházásaik közé tartozik az M7-es autópálya vízelvezető rendszerének felújítása, a budapesti belvárosi utcák díszburkolatának építése, valamint szennyvíz-tisztítótelepek építése. 2013-ban Budapesten 17 milliárdért forint értékben nyertek el csatornázási projekteket, de vidéken is fontos szereplők ebben a kategóriában. Egerben pedig többek között a Colassal közösen nyertek el egy több mint 2 milliárd forintos közterület-rehabilitációs beruházást.

Helyreigazítás A Penta Általános Építőipari Kft. más ajánlattevőkkel együtt konzorciumban 2013 évben elnyert közbeszerzések értéke 33.179.528.647 forint, amelyből a Penta Általános Építőipari Kft., mint konzorciumi tag ténylegesen 18.239.743.244 forint értékben részesül. A Penta Pharma Kft. nem tagja a "Penta-csoport"-nak, kizárólag névazonosság áll fenn, így sem a Penta Általános Építőipari Kft., sem pedig a "Penta-csoport" nincs jelen a gyógyszeriparban. A Penta Általános Építőipari Kft. 2013-ban Budapesten más ajánlattevőkkel együtt konzorciumban 4.799.560.000 forint értékben nyert el csatornázási projekteket, melyből a Penta Általános Építőipari Kft., mint konzorciumi tag 2.146.099.400 forint értékben részesül.

Frankfurti tőzsde
BÉT
szakkepzes
GettyImages-1174635009
kábítószer
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
Frankfurti tőzsde
Olvasta már? Nagyot esett a Mol