Üzlet

Óriási szükség van a sikertörténetekre

Portfolio
Komoly fejlődésen ment keresztül a hazai startup ökoszisztéma, egyre több olyan magyar vállalat van, amely nemzetközi szinten is meg tudja vetni a lábát. A kockázati tőkések is látnak lehetőséget a piacon, azonban körültekintőnek kell lenni. A PortfoLion már szinte minden kihelyezhető pénzről döntést hozott, a céljuk az, hogy szakmai befektetők vásárolják meg a cégeiket, de ennek még most nincs aktualitása - fejtette ki véleményét Molnár András, a PortfoLion vezérigazgató-helyettese a Portfolio.hu-nak adott interjújában.
2010 óta rengeteg dolog történt a startup ökoszisztéma kialakításában, a nagyon sok rendezvény és akszelerátor program is utal erre, miközben befektetői oldalról azt tapasztalják, hogy egyértelműen növekszik a vállalkozói hajlam. Nagyon örülnek annak a PortfoLionnál, hogy a nemzetközi porondon is sikeres vállalatok tudnak kinőni a magyar piacról, és hasonlóan fontos, hogy a nemzetközi kockázatitőke-befektetők is aktívabbak a piacon, akár társbefektetőként, akár egy sikeresebb exitben való résztvevőként.

Azt gondolják, hogy a tendencia jó, viszont mint minden fellendülésben, a kockázati tőke esetében is megvan a rizikója a tanulópénz megfizetésének. Molnár András szerint nemcsak a PortfoLion, de a többi kockázati tőkés is nagy figyelmet fordít arra, hogy kikkel alakít közösen céget, és kinek a találmányát, ötletét fogja megfinanszírozni a nemzetközi siker reményében.

A befektetési határidő elcsúsztatása nem érintette a PortfoLiont, már a 2010 indulásukkor nagyon aktív startot vettek, lényegében a 2010-ben indult alapjuknak a kihelyezhető részét már most kommitálták. Így az utóbbi másfél évben már tudatosan arra tudtak készülni, hogy új alapokkal jöjjenek ki. Ennek hatására jött létre egy olyan teljesen privát alap, amely magvető típusú befektetésekre fókuszál.

Minden befektetés úgy van strukturálva, hogy a legvalószínűbb forgatókönyv a szakmai befektetőnek való értékesítés legyen. Ezért természetes, hogy a befektetési időszak alatt is szakmai egyeztetések, partnerségek, fejlesztési kooperációk alakulnak ki, egyes esetekben már formális vagy informális exit típusú beszélgetések is elkezdődhetnek. De még a PortfoLion legelső alapjánál sincs itt az idő, hogy az alap lezárásához exiteket kellene igazítani.
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
Furjes Balazs Budapest Liget projekt1500
100 forint shutter
onlinevásárláse-kereskedelem
mexikói katonák
wall street_shutterstock
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Alteo klub