Üzlet

Nagy tűzijátékra készülhetünk a tőzsdén?

Portfolio
Több tényező is adott ahhoz, hogy a hazai tőzsdei kibocsátások megélénküljenek, például komoly vagyon gyülemlett fel a befektetőknél, ami bizonyos esetekben az IPO-piacon is kicsapódhatna. A Budapesti Értéktőzsde több céggel is kapcsolatot tart, akiket érdekelne a tőzsdei megjelenés. A fő cél Tóth Attila általános vezérigazgató-helyettes szerint, hogy akik forrást keresnek, azok a nyilvános tőkepiacon megtalálhassák a számításukat - derül ki a Portfolio.hu videóinterjújából.
Egy jól működő IPO piachoz két dolog kell alapvetően: a befektető és a vállalat, amely finanszírozni akarja magát. Tóth Attila szerint ma Magyarországon van bőven olyan cég, amelynek a sztoriját a tőkepiaci pénzügyi befektetők is szívesen megvásárolnák. A befektetői oldalon is elmondhatjuk, hogy van bőven befektetésre váró tőke, elegendő csak az 5000 milliárd forintos befektetési alap állományra gondolnunk. Igenis rendelkezésre áll az a forrás, amelyet az IPO piac felé lehetne, illetve kellene terelni Magyarországon.

Pontosan azért, mert nagyon komoly tőke gyülemlett fel a magán- és intézményi befektetőknél, a Budapesti Értéktőzsde arra számít, hogy előbb vagy utóbb ez az IPO piacon is lecsapódhat. Van több olyan cég, amellyel közvetlenül is tartják a kapcsolatot, mert azon gondolkoznak, hogy akár tőzsdén keresztül vonjanak be forrást. A tőzsdei megjelenés nem mérethez kötött, inkább vállalati kulturális kérdés, hogy készen áll-e arra a cég, hogy megfeleljen a nyilvános tőkepiaci működésnek. Tény, hogy azon dolgoznak, hogy lehetőleg azok a cégek, amelyek forrást keresnek, azok a nyilvános tőkepiacon találják meg a számításukat.

Optimális esetben a tőkepiacon van helye a kockázati tőkének és az IPO-alapú forrásbevonásnak, már csak azért is, mert a két finanszírozási forma bizonyos szempontból egymásra épül. A fejlettebb piacokon a tőzsdei bevezetések mögött nagyrészt kockázati tőketársaságokkal már finanszírozott cégek álltak. Valamilyen szinten természetesen konkurenciája is egymásnak a két piaci szegmens, de komoly összefonódás van a két piac között.

A Budapesti Értéktőzsde szerint a hazánkban lévő Jeremie-alapok egy-két éven eljutnak abba a fázisba, amikor már egyes befektetéseikből ki kell szállni. Legkésőbb ekkor előjön az a kérdés is, hogy képes-e Magyarországon a nyilvános tőkepiac ezeket a cégeket felszívni. Nemzetgazdasági érdekről van szó. A siker fokmérőjének nem feltétlenül azt kell tekinteni, hogy hány társaságot adtunk el külföldi nagyobb stratégiai befektetőnek M&A tranzakció keretében, mert akkor ez a társaság nem a magyar gazdaságot fogja szaporítani. A célnak annak kell lennie, hogy a cégeket szervesen fejlődő magyarországi független nagyvállalatokká növeljük.
Benzinkút
hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Benzinkút
Olvasta már? Olcsóbb lett a benzin