Üzlet

Itt találjuk a legjobb befektetési lehetőségeket!

Portfolio
A régió most nagyon népszerű a nemzetközi befektetők körében, a szakmai- és a pénzügyi befektetők is vállalati felvásárlásokban érdekeltek, ugyanis kifejezetten jó beszállási pontokat lehet találni. Különösen nagy az érdeklődés az egészségügy és a TMT iparágak iránt, de a pénzügy szektor is tartogat izgalmakat. Magyarországon a körülmények speciálisak, lehet célpontot találni, különösen a kevésbé szabályozott szektorokban - fejtette ki véleményét Hugh Owen, az Allen & Overy partnere a Portfolio.hu-nak adott videóinterjújában.
Igazán optimisták lehetünk a régiós M&A piacon, határozottan növekvő tranzakciós aktivitást tapasztalnak az Allen & Overy ügyvédi irodánál. A befektetők leginkább az egészségügy és a telekom-média-technológia szektorok iránt érdeklődnek, itt fokozott kereslet mutatkozik, viszont nagyobb mozgásokat figyelhetünk meg a pénzügy szektorban is. Magyarországon speciális körülmények vezérlik a tranzakciókat, nagyon jó példa erre az energetika, de a jövőben a pénzügyi szektorban is élénkülésre van kilátás az eszközeladások miatt.

Megújuló érdeklődést mutatnak a befektetők a régió iránt, több nagyobb magántőke társaságot is látnak aktivizálódni, de még fontosabb, hogy a stratégiai befektetők is itt vannak. Részben azért, mert nagyobb eszközök kerültek piacra Szlovéniában, Szerbiában és más országokban. Mindez olyan befektetők érdeklődését is felkeltette, aki talán ezidáig nem voltak annyira nyitottak a régió iránt. A magyar piacon is lehet jó célpontokat találni, különösen olyan szektorokban, amelyek kevésbé szabályozottak. Multinacionális és a helyi ügyfelek is néznek magyar befektetéseket, viszont a magántőke alapok visszafogottak.

Az ügyvédi irodánál úgy gondolják, hogy a tranzakciók határozottan nagyobb kihívást jelentenek. Nemcsak most, hanem az utóbbi néhány évben. A válság előtt, a fellendülés idején, ha valaki meghirdetett egy cégeladást, akkor arra nagyon sok vásárló bejelentkezett és nem kellett túl sok dokumentumot felmutatni ahhoz, hogy egy tranzakciót lezárhassunk. Annak idején sokkal kevesebb kihívás jelentkezett a tranzakció lezáráshoz közeledve.

Még akkor is, ha megnézünk egy vállalatot és elvégezzük az átvilágítást, akkor is sokkal több problémával szembesül az ember, mint annak idején. De ezen kívül, még ha abban a helyzetben is van az ügyfél, hogy le akarná zárni a tranzakciót, a szabályozók sokkal inkább hajlamosak az ellenőrzésre, ugyanis a tranzakciók nagy arányban stratégiai szereplők konszolidációjából fakadnak. Pontosan a konszolidáció miatt a jogszabályi környezet egyre nagyobb kihívást jelent.

Az ügyvédi irodánál azt látják, hogy egyrészt a cégértékesítési környezet nehezebbé vált, ma már kevesebb vásároló jelentkezik be egy cégre, mint korábban. Ráadásul nagyon sok nyitott kérdés van. Ugyanakkor az eladók még mindig egy kicsit válogatósak, azokat a vásárlókat keresik, amelyeknél a zárás során a legkevesebb szabályozói probléma merülhet fel, és nem fordulhat elő fennakadás a tranzakció finanszírozása során. A feszültség abban áll, hogy miközben sokkal inkább komplikáltabb és nehezebb a tranzakciók végrehajtása, ugyanakkor meg kell találni azt a vevőt, amellyel a lehető legkönnyebben el lehet jutni a tranzakció lezárásáig. Ez jelent nagy kihívást, de egyben érdekességet is az akvizícióknál.
Megtudtuk mekkora penzugyi buntetest vallat be a kormany Orban Viktor Jean-Claude Juncker
dohányzás cigaretta
GettyImages-994507602
GettyImages-961179614
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
volkswagenshutterstock