Üzlet

Megdöbbentő: az RTL sem fizethet 2014-ben reklámadót?!

Portfolio
Erősen úgy néz ki, hogy megússza a 2014-es reklámadót az RTL Klub is. Meglepő módon a legnagyobb magyarországi kereskedelmi televízió annak az utolsó pillanatban beterjesztett módosító indítványnak köszönheti a milliárdokat, ami a TV2 terhein is sokan enyhített. Az ok: a 2012-es év úgy csökkentheti az adófizetési kötelezettséget, hogy az eredménykimutatás közben nyereséget mutatott. A reklámadóról szóló törvény kedden megjelent a Magyar Közlönyben, de az ördög a részletekben rejlik...
Piacvezető kereskedelmi televízió státusza miatt az RTL Klubról mindenki azt gondolta, hogy tartósan és brutálisan nyereséges, ugyanakkor a 2012-es éve adózási szempontból nem nézett ki olyan fényesen, mint amit az eredménykimutatás 6,6 milliárdos eredménye sugall.

A Magyar RTL Televízió Zrt. 2012-es kiegészítő melléklete szerint 23,7 milliárd forint negatív adóalap keletkezett, ami tavaly csak marginálisan csökkent. A negatív adóalap jelenti azt, hogy az RTL Klubnak valószínűleg nem kell reklámadót fizetni 2014-ben.

Honnan jön a veszteség?

2012-ben félelmetes pénzügyi tranzakciót hajtott végre az RTL: értékesítette a nemrég vásárolt RTL Kábeltelevízió Kft.-t (IKO), és a Cable Chanels S.A.-t. A két társaságban meglévő részesedés értékesítése miatti árfolyamnyereség 29,4 milliárdos összege az adóalap csökkentő tételek közé került, az egyéb módosító tételek hatása miatt 23,7 milliárd forint negatív adóalap keletkezett 2012-ben. A negatív adóalap miatt az RTL Klub mindössze 5,5 millió forintos társasági adót fizetett 2012-ben, azt is önellenőrzés miatt. Az óriási negatív adóalap tartalék 2013-ban sem csökkent jelentősen, az RTL Klubnak több mint 23 milliárd forintos adóalap-csökkentő puffere van.

Megdöbbentő: az RTL sem fizethet 2014-ben reklámadót?!

Miért nem kell fizetni reklámadót?

A reklámadóról szóló törvény 10. paragrafusa szerint ennek az összegnek az 50%-a felhasználható adóalap csökkentésre. Az RTL bevétele tavaly 23,5 milliárd forint volt. Reklámadót csak a 2. félév után kell fizetni. Az árbevétel szezonalitásával, illetve egyéb bevételekkel nem számolva egy rövid fejszámolás után is látszik, hogy az adóalap és ezt csökkentő tétel könnyen kiütheti egymást. Ebben az esetben az RTL Klubnak nem kell reklámadót fizetnie, a reklámadó alapját valószínűleg teljesen leírhatja.

Miért jó ez az RTL Klubnak?

Ha 2014-ben is meg kellene fizetni a teljes reklámadót, akkor egy 11-12 milliárd forintos adóalap rendkívüli mértékben fájna az RTL Klubnak, mivel az 5 milliárd feletti reklámbevétel 10%-kal, a 10 milliárd forint feletti 20%-kal adózna. 2015-ben, ha az RTL Klub nem tudja adóoptimalizálni a működését, az elhatárolt adóalap továbbra is csökkentő tétel, így a legfelső két adókulcsba marhat bele az adóalap mérséklése. Természetesen évekre előre tekintve akár az is elképzelhető, hogy a megváltozott médiafogyasztási szokásokra hivatkozva, az RTL pont úgy szervezi át értékesítési tevékenységét, hogy a reklámadónak csak a szele éri el.

Összességében tehát valószínű, hogy 2014-ben az RTL Klub nem fog reklámadót fizetni, ami jelentős mértékben ellentmond a közhiedelemnek. Azt természetesen nem tudjuk, hogy a törvényalkotó szándéka mi volt, de a 8-10 milliárd forintos kormányzati bevételvárakozás fényében könnyen elképzelhető, hogy eredetileg nem a legnagyobb szereplőket kívánta átmenetileg mentesíteni az adófizetési kötelezettség alól.
shutterstock_511583062_esztétika és funkció_1500x848
izernorbert0922
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
online bolt_shutter