Üzlet

Tündérmeséből rémálom - 4 cégvezér tündöklése és bukása

Tündérmeséből rémálom - röviden így foglalhatók össze az alábbi céges sztorik. Mindegyikben közös, hogy a vállalatok évekig sikert sikerre halmoztak, de aztán mind elbuktak, hiába vezették őket sokak által példaképnek tekintett és irigyelt vállalatvezetők, akiket a csúcson az év üzletemberének választottak meg.

1 2

Alternatív energia és WiFi.
Hans-Martin Rüter - Conergy

A tekintélyes német gazdasági lap, a Manager Magazin 2007-ben az év üzletemberének választotta meg Hans-Martin Rütert, az alternatív energiával foglalkozó német Conergy alapítóját és felügyelőbizottságának elnökét. Annak ellenére, hogy abban az évben már körvonalazódott a baj a cégnél, a befektetők nagy kedvence, a versenytársak egyik példaképe, a Conergy egyre nagyobb veszteségeket halmozott fel.

Tündérmeséből rémálom - 4 cégvezér tündöklése és bukása
Forrás: Amia-Energy
Pedig minden nagyon szépen indult, a válság előtt az alternatív energiával foglalkozó cég bevételei szépen bővültek, a vállalat 25 országban hozott létre leányvállalatokat, a cég a csúcson közel 2000 alkalmazottat foglalkoztatott, a befektetők széttépték a Conergy részvényeit. A bajok azonban már 2007 végén jelentkeztek, a vállalat csőd közelbe került, a működését azonban egy hatalmas tőkeemelésnek köszönhetően folytathatta. Később mérleghamisítás és hamis vállalati közlemények kiadása, a részvényárfolyam manipulálása és bennfentes kereskedés miatt többször házkutatást tartottak a cégnél és a vállalat vezetőinél, ezekbe a botrányokba bukott bele végül Hans-Martin Rüter, a Conergy alapítója, és a felügyelőbizottság elnöke, akinek a nagytulajdonosok nyomására el kellett hagynia a társaságot.

Az iparági túlkapacitások, a napenergia-támogatások visszavágása és az erős kínai konkurencia miatt a Conergy tavaly júliusban csődöt jelentett.

Tündérmeséből rémálom - 4 cégvezér tündöklése és bukása


Tündérmeséből rémálom - 4 cégvezér tündöklése és bukása
Jenaro Garcia Martin - Gowex

Elképesztő sikersztori volt az elmúlt években a Gowex: a WiFi hálózatok kiépítésével foglalkozó spanyol cég árbevétele az elmúlt 5 évben több mint 7-szeresére, profitja 32-szeresére nőtt, a Gowex részvényeinek árfolyama 4 év alatt 37-szeresére emelkedett.

Tündérmeséből rémálom - 4 cégvezér tündöklése és bukása
Az eredmények tükrében nem meglepő, hogy a sikert sikerre halmozó vállalat vezérigazgatója, Jenaro Garcia Martin 2011-ben kapta meg az év üzletemberének járó díjat Spanyolországban.

Tündérmeséből rémálom - 4 cégvezér tündöklése és bukása
Forrás: Gowex
A bomba azonban a múlt héten robbant: a shortolásra szakosodott Gotham City Research bejelentette: véleményük szerint a Gowex meghamisította a mérlegeit, bevételeinek nagy része fiktív, így a vállalat részvényei gyakorlatilag értéktelenek. A bejelentés hatására a Gowex árfolyama 2 nap alatt 19,9 euróról 7,9 euróra esett, vagyis közel 60 százalékot veszített értékéből, a részvények kereskedését felfüggesztették.

Tündérmeséből rémálom - 4 cégvezér tündöklése és bukása
A Gowex vezérigazgatója, Jenaro Garcia Martin először tagadta a vádakat, és azzal fenyegetőzött, hogy bíróságra viszi az ügyet, később azonban a vezérigazgató beismerte, hogy legalább az elmúlt 4 évben meghamisították a cég számait. A Gowex csődvédelembe menekült, a vállalat vezérigazgatója pedig lemondott.
Ez a cikk folytatódik
1 2
Frankfurti tőzsde
forintdevizaárfolyam
bigben
factory worker gyári munkás hegesztés
vargamihály
Benzinkút
Arab Health
17 magyar orvostechnikai cég mutatkozik be az egyik legnagyobb egészségipari expón

Az Arab Health kiállításon magyar pavilont is építettek.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Frankfurti tőzsde