Üzlet

Szentgotthárdi csillagok - Százmilliárdokat hozott az önfeláldozás

A szentgotthárdi Opel sorsa 2010-ben dőlt el, amikor a németek úgy döntöttek, hogy hazánkat választják az európai motorgyártásuk központjának, és sok száz millió euró beruházásával megkezdték a már meglévő üzem bővítését. Ennek eredményeként a héten elindult az új Flex-gyárban a harmadik motorcsalád, a kisméretű benzines motorok sorozatgyártása, amelyek biztosítják majd a hazai gyártás jövőjét. Ugyanakkor a helyzet nem volt mindig ennyire rózsás, a válság idején és az azt követő időszakban a dolgozóknak ismét bizonyítaniuk kellett a gyár iránti elkötelezettségüket és áldozatkészségüket, amelyek nélkül egészen biztosan nem valósult volna meg a magyarországi fejlesztés.

1 2

A magyar dolgozók megnyerték a németeket.
A kezdetek

Az Opel/General Motors a jelenleg hazánkban működő négy nagy autóipari szereplő közül elsőként jelent meg Magyarországon, kezdetben autókat és motorokat gyártottak. Két modell került összeszerelésre idehaza, az Astra majd a Vectra. Az alacsony volumen miatt az Opel végül úgy döntött, hogy megszünteti az autógyártását Szentgotthárdon, ezt követően a fő tevékenység a motor és a hengerfejgyártás lett.

General Motors Hungary


1990. júliusában a General Motors és a Rába Magyar Vagon- és Gépgyár szerződést írt alá egy vegyesvállalat létesítéséről. A projektet hivatalosan szeptemberben jelentették be, létrehozták a General Motors Hungary Járműgyártó Kft-t, ezt követően pedig megkezdődött a szentgotthárdi gyár építése. Az első Opel Astrát, a modern kor első magyar építésű személygépkocsiját az autógyár megnyitóján Antal József miniszterelnök vezette le a szerelősorról 1992. március 13-án, alig negyedévvel később a motorok sorozatgyártása is elindult. 1994-ben már a második és harmadik műszak elindítására is sor került, a termékpaletta pedig az 1.4 literes motorokkal bővült, az 1.6 literes 16 szelepes motorok után. Az új hengerfejgyár 1996 szeptemberében a világ egyik legmodernebb gyáraként kezdte meg a termelést. A szentgotthárdi gyár kapacitása ekkor már 460 000 motor, ugyanennyi hengerfej és 15 000 Opel Astra volt évente. A motorgyártás szempontjából fontos év az 1998-as, ekkor kezdődött el az 1.8 literes Opel motorok gyártása, mely mindmáig a szentgotthárdi gyár palettáját erősíti. Az autógyártás egy évvel később megszűnik, helyét két új projekt, a fokozatmentes automata sebességváltók gyártása, és az Allison Transmission tehergépjárművekben és autóbuszokban alkalmazott sebességváltóinak gyártása veszi át. 2001-ben a motorgyárat felkészítik az új, ún. 3. generációs motorok gyártására. Ebben az évben épül meg a logisztikai csarnok, melyben a beérkező áruk (alkatrészek) fogadása, és kezelése történik a következő 10 év során. Két év múlva Szentgotthárdra kerül át az összes helyi hengerfejigény gyártása. 2006-ban megjelenik az Opel Meriva OPC, melyhez az 1.6 literes sportos turbó motor Szentgotthárdon készül. A gyár ebben az évben eléri az összesen 5 millió gyártott motor mennyiséget. 1991 és 2010 között az Opel 735 millió eurót fektetett be Szentgotthárdon.Felpörög a motorgyártás

A hazai motorgyártás dinamikusan fejlődött, a kilencvenes évek végén a hivatalos adatok szerint több mint 500 ezer motort állítottak elő (a helyi visszaemlékezések közel 550 ezer darabról tesznek említést) a szentgotthárdi üzemben annak ellenére, hogy a "Family1" gyártókapacitása 460 ezer darab volt (ez nominális kibocsátás, amit a műszakok darabszámának növelésével évekig meg tudtak haladni).

Szentgotthárdi csillagok - Százmilliárdokat hozott az önfeláldozás
Megtépázta a válság az Opelt is

A 2000-es évek elején a hazai motorgyártásban kis mértékű visszaesés következett be, majd az évtized közepén stagnált a gyár kibocsátása. A 2008-ban kirobbant válság viszont az Opelt is érzékenyen érintette. Az eladások a mélybe zuhantak, ami maga után vonta a motorgyártás drasztikus visszaesését is. Az Opel anyacége (General Motors) éppen ezért komoly veszteségeket volt kénytelen elszenvedni az európai operációja miatt, így időről időre olyan pletykák is felröppentek, hogy a teljes Opel márka megszüntetése sem elképzelhetetlen a GM számára.

Szentgotthárdi csillagok - Százmilliárdokat hozott az önfeláldozás
A szentgotthárdi dolgozók mentik meg a gyárat

Az Opel megszűnésére szerencsére nem került sor, jelentős átalakításokra és áldozatokra viszont igen. A vállalatnál ugyanis a fennmaradás érdekében súlyos döntéseket kellett meghozni, melyek eredményeként nem csak leépítésekre, hanem a bochumi gyár bezárására is sor kerül.

De mégis hogy történhetett az, hogy egy német cég a magyarországi gyárának fejlesztése és az anyaországi üzem bezárása mellett döntött? A kérdésre a válasz a magyar gyár rugalmasságán, a gyors alkalmazkodóképességén, a sok éves gyártási tapasztalatán túl az iparterület bővíthetőségében, a magyar munkajogban, a hazai szakszervezeti viszonyokban és az Opel alkalmazottainak önfeláldozásában keresendő:

  • Szentgotthárdon ugyanis rendelkezésre állt egy üres gyárrész, aminek köszönhetően nem kellett új épületet létrehozni, hanem a már meglévőt lehetett bővíteni;
  • a magyar munkajog már korábban is lehetővé tette a rugalmas munkaidő alkalmazását, a mostani magyar kormány pedig 2012-ben megalkotta Európa legrugalmasabb munkajogi szabályozását (jelentősen bővült a munkaidő-keret intézménye).

Munkaidő-keret
A Munka Törvénykönyve a 2012. évi I. törvény 93§-ában rendelkezik a munkaidőkeretről, amelynek rendelkezései szerint a munkáltató a munkavállaló által teljesítendő munkaidőt munkaidő-keretben is meghatározhatja. A munkaidőkeret szabályai alkalmazásával a munkáltatónak lehetősége nyílik arra, hogy az általa foglalkoztatott munkavállaló munkaidejét egy a munkáltató által előre meghatározott adott időszakra egyenlőtlenül is beoszthassa. Ezen intézmény például lehetőséget ad a munkáltatónak arra, hogy a munkavállalóját hat egymást követő nap munkavégzésre, illetve adott munkanapon tetszőleges (legalább 4 - legfeljebb 12) munkaórára kötelezze.

A jogszabálynak köszönhetően a vállalatok több szempontból is nyernek: (1) egyrészt a termelésük sokkal rugalmasabb lesz, aminek köszönhetően könnyebben tudnak alkalmazkodni a nemzetközi igényekhez, (2) másrészt nem kell kifizetniük az alkalmazottak túlóráját (van olyan helyzet, amikor fizetnek, de ez a ritkább), ami jelentős költséghatékonyságot eredményez (az Opelnél is).


  • Utóbbi törvény hazai alkalmazását pedig a szakszervezet ellenállása nélkül, azzal együtt működve sikerült alkalmazni;
  • a törvény által biztosított jogi kereteket látva pedig egyértelműen elmondható, hogy óriási szükség volt a szentgotthárdi dolgozók elkötelezettségére is, akik (a korábbi években tapasztaltakhoz hasonlóan) hajlandóak voltak mindezeknek alávetni magukat munkahelyük megmentése érdekében.

Utóbbi tényező sorsdöntő volt, ugyanis amit itthon keresztül lehetett vinni a jognak, a szakszervezetnek és a munkavállalóknak köszönhetően, azt Németországban nem sikerült. Bochumban az alkalmazottak nem egyeztek bele az IG Metall szakszervezettel kialkudott szanálási programba, így a GM vezetőség a gyár bezárása mellett döntött (ez 525 millió eurójába kerül majd a vállalatnak).
Ez a cikk folytatódik
1 2
parlament
GettyImages-618656563
mcdonald's
bigben
boeing 737 max
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak