Üzlet

330-as euróval riogatnak a profik

Portfolio
A forint az előző hónapban is érdemben gyengült az euróval szemben, sőt a mai kereskedésben erőteljes eladói nyomás alá került a hazai fizetőeszköz. Érdekes módon a hosszú távú kilátások kapcsán pont optimistábbak lettek a Portfolio által tegnap megkérdezett alapkezelők - noha akadt olyan is, aki szerint a 330 forint körüli euróárfolyam sem elképzelhetetlen. A kötvények piacán pedig megszakadt az ötödik hónapja tartó hozamcsökkenés, sőt az alapkezelők a következő hónapokban sem számítanak további jelentős hozamcsökkenésre.
A felmérésben részt vevő alapkezelők: Aegon, Buda-Cash, CIB, Concorde, Dialóg, Diófa, Equilor, Generali, MKB, OTP, Plotinus, Quaestor.

Ezt várják a profik a forint piacán

Nem sokkal 310 alatt kezdte a júliust a forint az euróval szemben, a hónap végére pedig a 314-es szint közelébe emelkedett a kurzus. A forint gyengülésében szerepet játszhatott a rekord alacsony hazai alapkamat miatt eltűnő kamatprémium, és a kedvezőtlen nemzetközi hangulat is.

330-as euróval riogatnak a profik


Az euró-forint 3 hónapos kilátásait a Portfolio által tegnap megkérdezett alapkezelők ugyanakkor valamelyest optimistábban látják: míg az előző felmérésben senki, addig ezúttal a válaszadók 17 százaléka volt azon a véleményen, hogy legalább 2 százalékos forinterősödés várható a július végi 313,8-es referenciaszinthez képest. A 2 százalék feletti forintgyengülésre számítók aránya azonban szintén emelkedett (7 százalékponttal.)

Az alapkezelők 8 százaléka szerint 12 hónapos időtávon 2-5 százalék közötti forinterősödés jöhet, míg a válaszadók fele szerint 2 százalékos elmozdulás várható. 2 százalék feletti forintgyengülésre a profik 42 százaléka számít szemben az előző havi 36 százalékkal.

330-as euróval riogatnak a profik
Mire számítsunk a kötvényeknél?

Az előző hónapban megszakadt az ötödik hónapja tartó hozamcsökkenés, a MAX- index értéke 621,2 pontra esett a június végi 625,5 pontról.

Az alapkezelők 92 százalékának véleménye szerint 3 hónapos időtávon 2 százalékos elmozdulás jöhet a MAX-index értékében a július végi 621,2 pontos referenciaértékhez képest. Látványos hozamcsökkenésre már nem számít senki, míg 8 százalék azok aránya, akik szerint legalább 2 százalékkal eshet az index értéke.

12 hónapos időhorizonton a többség szerint (83 százalék) 0-5 százalék közötti mértékben emelkedhet a MAX-index, érdemi hozamcsökkenésre (az index értékének 10 százalék feletti emelkedésére) ugyanakkor nem számít senki.

330-as euróval riogatnak a profik
A kötvények saját benchmarkhoz képesti súlyozásában az felülsúlyozók aránya 3 havi mélypontra, 10 százalékra esett, mellyel párhuzamosan az alulsúlyozók aránya 20 százalékponttal 40 százalékra emelkedett.

330-as euróval riogatnak a profik
Mindezek fényében a nettó alulsúlyozók aránya 30 százalékra ugrott, ami fél éves csúcspontot jelent.

330-as euróval riogatnak a profik
GettyImages-482460361
GettyImages-1162791014
penzvaltas forint dollar brexit
Alteo klub
OrbanViktor
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-1162791014