Előfizetői tartalom

Orral, vagy farral?

Hámor Iván
Bármilyen furcsán is hangzik, az autó megfelelő leparkolása sok járművezető számára valódi stresszhelyzetet teremt, félnek tőle, és valóba nem is tudják jól és relatív gyorsan kivitelezni. Ezt az autógyártók is felismerték, s a beszállítóikkal közösen elkezdték fejleszteni a parkolást segítő, majd később a parkolást magától is végrehajtó rendszereiket. Ezek az extrák hamar népszerűvé váltak, 2013-ban pl. a Ford Focus európai vásárlóinak 30%-a megrendelte az önműködő parkolórendszert, ami az úttal párhuzamosan történő beállás esetén veszi le a terhet - de a felelősséget nem - a vezető válláról. Vannak azonban más módok - 90o, 45o, stb. - ahogy le kell parkolni, és az előbbire is egyre több automatizált megoldás létezik, utóbbit viszont még minden esetben a vezetőnek kell megoldania.

Az elmúlt hetekben több sajtóközlemény is napvilágra került, miszerint Budapesten több belvárosi utcában is átalakításra kerül a parkolási rend. Ezeken a helyeken eddig kb. 45-60o-ban, orral kellett a járdához állni, ami kétségkívül kényelmes és gyors megoldás volt. Roppant sajnálatos, elítélendő - sőt jó lenne, ha büntetendő is lenne - módon sokak akkor is így parkolnak...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés