Előfizetői tartalom

Itt az MNB nagy devizahiteles bejelentése

Portfolio
Két új eszköz bevezetésével segíti a Magyar Nemzeti Bank a lakossági devizahitelek elszámolását és kivezetését - jelentették be a jegybank mai sajtótájékoztatóján. Ezzel egyszerre kerülnék el, hogy a forint árfolyamára nyomás nehezedjen, és hogy a jegybank devizatartaléka jelentősen csökkenjen.Fontosabb részletek Október 13-án, hétfőn két új eszközt indít a jegybank, amellyel devizát bocsát forint(likviditás)ért cserébe a bankok rendelkezésére. Ez a kettő mind a devizahitel-elszámolás, mind a forintosítás segítésére alkalmas. Az eszközökre azért van szükség, mert ez a két esemény jelentős banki devizakeresletet generál, ami gyengítené a forintot. A "feltételes eszköz" (spot tranzakció) a rövid lejáratú külső források csökkentéséhez, "a feltétel nélküli eszköz" (forward ügylet) pedig a hosszú lejáratúak csökkentéséhez járul hozzá. A feltételes eszköz célja, hogy a devizatartalék csökkenése közben csökkenjen a bankok rövid külső adóssága, és ezzel a jegybanki devizatartalék-igény is. A feltétel nélküli eszköz lehetővé teszi, hogy a bankok ne most zárják le hosszú forrásaikat, a devizatartalék pedig fokozatosan csökkenjen. Az új eszközökkel így a túlzott forintgyengülést és devizatartalék-csökkenést is megelőzik. A jegybank felkészült az egylépéses forintosításra, de ennek részletei még nem ismertek.

2014. szeptember 24. 10:40 Mennyi is az elfogadható szintű devizatartalék? Éppen tegnap jelent meg a fizetési mérleg legfrissebb adatsora, amiből kiderül, mekkora Magyarország rövid lejáratú külső adóssága. A Guidotti-szabály szerint (amit talán leginkább benchmarknak tekint...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái