Üzlet

Miért zárkóznak be egyre inkább a magyar cégek?

Portfolio
Idén is elkészítette felmérését a Portfolio a hazai tőzsdei cégek transzpareciájáról. Az immár 15. alkalommal végzett felmérés hasonló eredményt hozott az előző évihez. A vizsgált társaságok összesített transzparenciája egymást követő ötödik éve esett, sőt a BUX-súlyokkal korrigált mutató értéke is lejjebb került. Csakúgy mint a korábbi években most is egyedül a Graphisoft Park tudott bekerülni a blue chipek közé. Az sem túl biztató, hogy a vizsgált 11 cég közül csupán a Magyar Telekom tudott javítani az előző évi felméréshez képest.

1 2

Így készült.
A felmérés módszertana

A Portfolio.hu csakúgy mint az előző években idén is befektetési alapkezelők és elemzők véleménye alapján állította össze felmérését, melyben az említetteknek 5 szempont alapján 1-től 10-ig terjedő skálán kellett osztályozni az egyes tőzsdei társaságokat (1 legrosszabb, 10 legjobb.) A piaci átlagot minden esetben a BUX súlyozással kalkulált átlag képviseli (2014. október 13-ai BUX súlyok.)

Szempontok

Az öt szempont, melyek átlaga alapján értékeltük a vállalatokat és kialakítottuk a végső sorrendet a következők voltak:

1. a társaság egészének transzparenciája,
2. a tájékoztatás hitelessége,
3. az alkalomszerűen adott információk minősége,
4. a kapcsolattartó személyének alkalmassága,
5. a gyorsjelentés minősége.

A válaszadók

A felmérésben idén a következő cégek elemzői és befektetési alapkezelői vettek részt: Allianz, Autonomous, Buda-Cash, Budapest, CIB, Concorde, Dialóg, Diófa, Equilor, Erste, IPOPEMA, K&H, KBC, MKB, OTP, Quaestor, Raiffeisen, UBS.

Megint csak a Graphisoft Park

Ezúttal sem történt változás a korábbi évekhez képest, ugyanis a négy blue chip (Magyar Telekom, MOL, OTP, Richter) közzé most is csupán egyetlen kisebb kapitalizációval rendelkező társaság tudott beékelődni a Portfolio tőzsdei cégek transzparenciáját vizsgáló felmérésében. Míg a 2012-es felmérésben a Graphisoft Park az első, majd 2013-ban a második helyezést szerezte meg, addig idén a harmadik helyen futott be. Az első helyen idén is a Magyar Telekom végzett, majd ezúttal az OTP következik. Az MTel-t már évek óta az egyik legtranszparensebb vállalatnak tartják a felmérésben részt vevő szakemberek, utoljára 2008-ban fordult elő, hogy nem fért be az első három helyezett közé.

A vizsgált hazai tőzsdei cégek transzparenciáját tekintve nem hozott változást az idei felmérés sem. A társaságok transzparenciája immár az ötödik egymást követő éve esik, sőt a BUX-súlyokkal korrigált mutató értéke is lejjebb került 2,3 százalékkal (7,54 pontra esett), ami azt sejteti, hogy nem csak a kisebb vállalatok, hanem a nagyobbak transzparenciája is csökkent.

Miért zárkóznak be egyre inkább a magyar cégek?
Ez a cikk folytatódik
1 2
wall street_shutterstock
wall street_getty
walmart_getty
facebook_getty
Sundar Pichai, CEO of Google, getty
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
wall street_shutterstock