Üzlet

Az internetadó még sapkával is nagyon durva

Az internetadó tegnap bejelentett első változata igencsak durván hangzott, a szolgáltatókra akár több mint 200 milliárd forintos terhet rótt volna. Azóta észbe kaptak a kormánypárti politikusok, Rogán Antal ma már egy a távközlési adónál látotthoz hasonló felső korlát bevezetéséről beszélt. Ez a lépés töredékére csökkenti az internetes cégek adófizetési kötelezettségét, a teher azonban még mindig elképesztően magas.
Finomítják

Rogán Antal ma arról beszélt, hogy a tegnap bejelentett internetadó esetében célszerűnek tartják egy adófizetési felső korlát bevezetését, "annak mintájára és mértékében, ahogy ez a beszédalapú telefonálásra korábban elfogadott adótörvényben szerepel".

Az "annak mintájára és mértékében" még mindig elég ködös megfogalmazás, de ha a telefonadónál meghatározott felső korlátokat vesszük alapul, akkor magánszemélyek esetében havonta 700 forint, vállalkozások esetében pedig 5000 forint lehet a sapka.

Ez azt jelentené, hogy magánszemélyek esetében havonta 4,67 gigabyte, vállalkozások esetében pedig 33,33 gigabyte adatforgalom fér bele a felső korlátként meghatározott felső korlátba.

Mi lesz a Magyar Telekommal?

A Magyar Telekom vezetékes előfizetéseinek a száma a lakossági szegmensben 877 ezer, itt azt feltételeztük, hogy bőven a felső korlátnak megfelelő 4,67 gigabyte adatforgalmat generálnak az ügyfelek, így a plafont, 700 forintot fizetik internetadóként havonta. A mobil szegmensben az idén januári adatok alapján egy előfizetőre 0,92 gigabyte adatfelhasználás jut havonta, és mivel ebben az üzleti és a lakossági előfizetések is benne vannak, azt feltételeztük, hogy a lakossági felhasználók 1 gigabyte alatt forgalmaznak, míg az üzletieknél 10 gigabyte-os adatforgalommal számoltunk. Továbbá azt is feltételeztük, hogy az üzleti vezetékes szegmensben az ügyfelek a felső plafont meghaladó adatforgalmat generálnak (az üzleti és a lakossági ügyfelek átlagos havi adatforgalma 47 gigabyte Magyarországon), így az előfizetésekre havonta 5000 forint internetadó esik.

Az alábbi táblázatban összegeztük a feltételezéseink szerinti adófizetési kötelezettséget. Egyszerűsített kalkulációnk alapján a Magyar Telekomnak éves szinten közel 13,6 milliárd forint internetadót kellene befizetnie. Ezt a távközlési adóhoz és a közműadóhoz hasonlóan valószínűleg a működési költségek között számolná el a társaság, az adózott eredményhatás ebben az esetben közel 11 milliárd forint lehet.

Az internetadó még sapkával is nagyon durva

A Magyar Telekom összes különadó-terhe 46,7 milliárd forintra emelkedhet jövőre.

Az internetadó még sapkával is nagyon durva
Amennyiben az újabb adóterhet nem tudja áthárítani a vállalat az ügyfeleire, az a cash-flow visszaesését okozhatja, ezzel egyre távolabbinak tűnik az az időpont, amikor a társaság ismét osztalékot fizet (amit talán joggal várnak el a befektetők egy osztalékpapírnak nevezett részvénytől).

Az internetadó még sapkával is nagyon durva
nyse tőzsde usa részvény
fehér ház getty stock
rossmann_getty_editorial
corvinus_getty_editorial
honcsaruk ukrajna_getty_editorial
bkk_busz_bkv
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
rossmann_getty_editorial