Üzlet

Az internetadó még sapkával is nagyon durva

Az internetadó tegnap bejelentett első változata igencsak durván hangzott, a szolgáltatókra akár több mint 200 milliárd forintos terhet rótt volna. Azóta észbe kaptak a kormánypárti politikusok, Rogán Antal ma már egy a távközlési adónál látotthoz hasonló felső korlát bevezetéséről beszélt. Ez a lépés töredékére csökkenti az internetes cégek adófizetési kötelezettségét, a teher azonban még mindig elképesztően magas.
Finomítják

Rogán Antal ma arról beszélt, hogy a tegnap bejelentett internetadó esetében célszerűnek tartják egy adófizetési felső korlát bevezetését, "annak mintájára és mértékében, ahogy ez a beszédalapú telefonálásra korábban elfogadott adótörvényben szerepel".

Az "annak mintájára és mértékében" még mindig elég ködös megfogalmazás, de ha a telefonadónál meghatározott felső korlátokat vesszük alapul, akkor magánszemélyek esetében havonta 700 forint, vállalkozások esetében pedig 5000 forint lehet a sapka.

Ez azt jelentené, hogy magánszemélyek esetében havonta 4,67 gigabyte, vállalkozások esetében pedig 33,33 gigabyte adatforgalom fér bele a felső korlátként meghatározott felső korlátba.

Mi lesz a Magyar Telekommal?

A Magyar Telekom vezetékes előfizetéseinek a száma a lakossági szegmensben 877 ezer, itt azt feltételeztük, hogy bőven a felső korlátnak megfelelő 4,67 gigabyte adatforgalmat generálnak az ügyfelek, így a plafont, 700 forintot fizetik internetadóként havonta. A mobil szegmensben az idén januári adatok alapján egy előfizetőre 0,92 gigabyte adatfelhasználás jut havonta, és mivel ebben az üzleti és a lakossági előfizetések is benne vannak, azt feltételeztük, hogy a lakossági felhasználók 1 gigabyte alatt forgalmaznak, míg az üzletieknél 10 gigabyte-os adatforgalommal számoltunk. Továbbá azt is feltételeztük, hogy az üzleti vezetékes szegmensben az ügyfelek a felső plafont meghaladó adatforgalmat generálnak (az üzleti és a lakossági ügyfelek átlagos havi adatforgalma 47 gigabyte Magyarországon), így az előfizetésekre havonta 5000 forint internetadó esik.

Az alábbi táblázatban összegeztük a feltételezéseink szerinti adófizetési kötelezettséget. Egyszerűsített kalkulációnk alapján a Magyar Telekomnak éves szinten közel 13,6 milliárd forint internetadót kellene befizetnie. Ezt a távközlési adóhoz és a közműadóhoz hasonlóan valószínűleg a működési költségek között számolná el a társaság, az adózott eredményhatás ebben az esetben közel 11 milliárd forint lehet.

Az internetadó még sapkával is nagyon durva

A Magyar Telekom összes különadó-terhe 46,7 milliárd forintra emelkedhet jövőre.

Az internetadó még sapkával is nagyon durva
Amennyiben az újabb adóterhet nem tudja áthárítani a vállalat az ügyfeleire, az a cash-flow visszaesését okozhatja, ezzel egyre távolabbinak tűnik az az időpont, amikor a társaság ismét osztalékot fizet (amit talán joggal várnak el a befektetők egy osztalékpapírnak nevezett részvénytől).

Az internetadó még sapkával is nagyon durva
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
67-es gyors ut
dpd csarnokepulet market epito
recept kivaltas patika
vodafone birsag gazdasagi versenyhivatal
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
címlap_INA