Üzlet

Az internetadó-tervezet visszavonását követelik a szolgáltatók

Portfolio
A magyarországi hírközlési szolgáltatókat tömörítő Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT) megdöbbenéssel értesült az internetadó tervéről. Álláspontjuk szerint az új adónem ellehetetlenítené a magyarországi digitális fejlődést, ezért a tervezet visszavonását kérik a kormányzattól. A HÉT tagjai: az Óbudai Egyetem, a Wicomt Solution Consulting Kft., a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft., az Invitel Távközlési Zrt., a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség, a Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség, a Magyar Telekom Nyrt., a Megyei Jogu Városok Szövetsége, a Telenor Magyarország Zrt., a Postások Szakmai Egyesülete, a SI-Komment Kft., a UPC Magyarország Kft. és a Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Zrt.
A HÉT álláspontja szerint az új adónem terve ésszerűtlen, abszurd és ellentmondásos, bevezetésének legnagyobb vesztesei a hazai információs társadalom tagjai, az internetet napi szinten használó egyének, vállalkozások és közintézmények. Miközben a világ internetforgalma exponenciálisan növekszik, addig Magyarországon egy forgalmat büntető adó fogná vissza a digitális javak felhasználását és fordítaná vissza hazánkat a digitális fejlődés útján.

Az internetadó terve ellene mond a kormányzat és a hatóság szándékainak a Digitális Magyarország fejlesztéseit illetően. A magyar hírközlési ágazat jelenleg is kiugróan magas adóteherrel dolgozik, a terhek további növelése egyértelműen ellentétes az ország érdekeivel, a kormányzati stratégiában is megfogalmazott szélessávú internet fejlesztéssel, a digitális írástudás növelésével, a digitális szakadék felszámolásával, az elmaradott régiók felzárkóztatásával.

Mindezen célok teljesítése további több száz milliárd forintos beruházásokat igényel, miközben a mobilszolgáltatók a közeli napokban több mint 100 milliárd forintot fizettek ki a mobilinternet szolgáltatás fejlesztése érdekében az új frekvenciákért. Ennek tükrében a HÉT számára különösen érthetetlen, hogy az adónem tervét semmilyen előzetes iparági egyeztetés nem előzte meg.

A HÉT szerint a hazai digitális gazdaság és tágabban az egész ország érdekeit - a versenyképességet, a beruházások növelését, a munkahelyteremtést - a távközlést terhelő különadók csökkentése nem pedig emelése szolgálná. A megjelent adótervezet ugyanakkor drasztikus, éves szinten akár 100 milliárd forintos terhe az internetre épülő korszerű digitális gazdaság és társadalom ellehetetlenítését vetíti előre. Ezt elkerülendő a HÉT az adónem bevezetésének visszavonását kéri a kormányzattól.
Tobias Adrian - IMF
GettyImages-502905714
Pillar_irodaház
GettyImages-500406320
GettyImages-1181803301
D_MTZ20191209005
NYSE, trader, broker, válság
Frankfurti Tőzsde
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Frankfurti Tőzsde