Üzlet

Így jön ki az internetadó-matek?

Portfolio
Hétfő délután új hírek jelentek meg az internetadóval kapcsolatban: egészen délután 3-ig úgy tűnt, hogy minden előfizetés esetében 700 forintos felső korlátot vezetnének be. Ezzel számításaink szerint "csupán" 28 milliárd forint lenne az internet-szolgáltatók új terhe, ami persze nem új (csak a távközlési adó kiterjesztése) és nem is az emberek fizetik meg.
UPDATE: a Fidesz benyújtotta az internetadót módosító javaslatát, amelyben már szerepel az 5000 forintos felső korlát az üzleti előfizetők esetében. Ez a teljes bevételre vonatkozó számításokat is átírja, a fent említett 28 milliárd forintnál mindenképp nagyobb összeg jöhet be az új adóból.

A módosítást részletesen itt olvashatják el:Új információk

Az adatforgalomra kiterjesztett távközlési adó felső mértékét 700 forintban maximálnák, jelentette be ma Varga Mihály napirend előtti felszólalásában. Az üzleti előfizetőkre vonatkozó 5000 forintot azonban már nem említette a nemzetgazdasági miniszter (és Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója is csak a 700 forintos plafonról beszélt hétfő déli tájékoztatóján). Ez alapján azt is feltételezhetjük, hogy minden előfizetésre a 700 forintos felső korlát vonatkozna.

Akkor mennyi az annyi?

A KSH adatai alapján az idei első negyedév végén Magyarországon 6,6 millió internet-előfizetés volt, ennek 63,1 százaléka mobilkategóriába tartozott.

mobil
Az NMHH idén januári adatai alapján az egy mobilinternet előfizetésre átlagosan 1 gigabyte forgalmazott adatmennyiség jut. Amennyiben azzal számolunk, hogy az egy előfizetésre jutó átlagos adatforgalom nem haladja meg az 1 gigabyte-ot (minden megkezdett gigabyte adatforgalom után 150 forint az adatforgalom mértéke), akkor ebből a szegmensből 7,5 milliárd forint bevétel származhat.

vezetékes
Az OSAP adatai alapján egy előfizetésre (lakossági+üzleti) havonta közel 47 gigabyte adatforgalom esik, így ebben a szegmensben bátran számolhatunk azzal, hogy a 700 forintos felső korlátot elérik a felhasználók. A vezetékes előfizetések száma a KSH adatai alapján 2,4 millió, ezt a 700 forintos havi adóteherrel felszorozva éves szinten 20,6 milliárd forint adóteher adódik.

Összesen tehát a mobil és a vezetékes (internetszolgáltatási) szegmensből 28,1 milliárd forint plusz adóbevétele lehet a költségvetésnek. Mindez a szolgáltatócégek oldalról nézve azt is jelenti, hogy a távközlési szektor teljes (nem csak internetszolgáltatásból származó) tavalyi 63 milliárd forintos adózott eredményének 44%-át elviszi az újabb különadó.

Így jön ki az internetadó-matek?
  

Ez az összeg már egybecseng a Nemzetgazdasági Minisztérium legelső bevételi becslésével, amikor az NGM-nél azt közölték: 20 milliárd forint körüli bevételt várnak ettől. Igaz akkor még felső korlát nélkül számolt a minisztérium.

Az internetadó egy hetes "története" alapján úgy tűnik, a kormány a felső plafonnal oltja a tüzet, amennyire tudja, azonban még a felső korlát bevezetésével is jelentős mértékű az új sarc, és messzemenő következményei lehetnek. Mindezek ellenére hatástanulmányokról, illetve azok nyilvánosságra hozataláról nem beszélnek.

Így jön ki az internetadó-matek?
Akkor most lehet örülni?

Az igencsak előkészítetlennek tűnő (az iparági szereplőkkel Varga Mihály a javaslat benyújtása után ült le), múlt héten bejelentett adótörvény-javaslat alapján még 220 milliárd forint körüli adóteher adódott.

Ezt a kormánypárti politikusok gyorsan igyekeztek lebeszélni, a 700 és 5000 forintos (lakossági illetve üzleti előfizetések) felső korlát meglebegtetésével már jóval alacsonyabb adóteher adódott volna.

A Varga Mihály által hétfőn bejelentett verzió, a minden előfizetésre vonatkozó 700 forintos felső korlát, pedig tovább csökkentette a teljes adóterhet (fentebbi számításaink szerint 28,1 milliárd forintra). A kormány tehát az internetadónál (persze tudjuk, ez nem egy új adó) is a korábban már jól bevált módszert alkalmazta (például a pénzügyi tranzakciós illetéknél és a távközlési adónál):

egy nagyon durva (és elképesztően előkészítetlen) első terv után, azon sokat finomítva az eredetinél jóval enyhébb terhet vezetnek be. Ezzel azt üzenik: a legrosszabb forgatókönyvtől megmenekítik az internetezőket.
Kereskedjen egyszerűen a Magyar Telekom részvényeivel
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
koronavírus tőzsde
Népszerű
Debrecen télen
70 milliós befektetést is kaphatnak magyar startupok

A programhoz partnerként csatlakozott a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség is.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy