Üzlet

Forr a levegő Bécsben - Megérkeztek az oroszok

Portfolio
Bár csak csütörtökön tartja az Kőolaj-exportáló Országok Szövetsége (OPEC) soron következő ülését, tegnap már Bécsbe utazott több nem OPEC-ország képviselője is, hogy megoldást találjanak az olajpiacon zajló kedvezőtlen folyamatokra. Oroszország már jelezte, hajlandó csökkenteni kitermelését, ha a kartell országai is így döntenek.
Tegnap Oroszország és Mexikó is egyeztetéseket folytatott az OPEC két nagy kitermelő országával, Szaúd-Arábiával és Venezuelával, a felek azonban nem jutottak közös megállapodásra annak kapcsán, hogy hogyan rendezzék az olajpiacon jelenleg fennálló problémákat. Erre az olaj árfolyama szépen be is zuhant, tegnap napon belül közel 3 százalékot esett a Brent határidős jegyzése, 78 dollár közelébe.

Forr a levegő Bécsben - Megérkeztek az oroszok
Az OPEC holnapi döntése előtt láthatóan felfokozott a hangulat, a legfontosabb fejlemény eddig az oroszok aktivitása, annak ellenére, hogy nem tagjai a nemzetközi olajkartellnek, jelezték, hogy hajlandóak csökkenteni kitermelésüket, ha az OPEC is így dönt.

Sajtóértesülések szerint Oroszország napi 300 ezer hordós kitermelés-csökkentést vállalna, bízva abban, hogy az OPEC emellett mintegy napi 1,5 millió hordós kitermelés-csökkentésről dönt (Ez utóbbi a jelenlegi piaci várakozások fényében extrém mértékű csökkentésnek számít, legtöbben ennél mérsékeltebb termeléscsökkentést prognosztizálnak - köztük a Goldman Sachs is).

Minden szem a holnapi döntésen

Korábbi cikkünkben részletesen is beszámoltunk arról, hogy a 2008-as pénzügyi válság óta nem volt olyan fontos ülése az OPEC-nek, mint most, tekintve az olaj árának nyár óta látott, 30 százalék feletti esését. A szervezet ülése több végeredményt is hozhat. Az egyik lehetséges szcenárió, hogy nem sikerült közös megállapodást elérni a tagországoknak, amit a legtöbb piaci szakértő ún. "worst case" esetként tart számon. Az is bekövetkezhet ugyanakkor, hogy megállapodás születik arról, hogy bármiféle, az olajárak emelésére tett kísérlet feltehetően hatástalan. Ha azonban az OPEC mégis úgy ítéli meg, hogy szükséges a kitermelés visszafogása, arról is dönteni kell, hogy mennyivel csökkentsenek, mennyi ideig, illetve arról is, hogy az egyes tagországokra mekkora kitermelés csökkentés hárul.

A piacok átmeneti megnyugtatásához vélhetően egy kisebb, napi 500 ezer hordós kitermelés csökkentés is elegendő lenne, igazán pozitív üzenetet viszont az közvetíthetne, ha a befektetők látnák, az OPEC most is egy működő szervezet, mely képes összehangoltan döntés hozni. A legkedvezőbb forgatókönyv így az volna, ha egységes álláspont születne a kitermelés - jelentősebb mértékű - visszafogásáról. Az EIA szerint az OPEC-országok jelenlegi kitermelési szintjével számolva 2015-re napi mintegy 1-1,5 millió hordós kitermelés csökkentés kellene a piaci egyensúly helyreállításához.
facebook pay
Puskás Aréna
K_EPA20191106140
Szél
GettyImages-1038084008
DMOHA20190901009
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
klimavaltozas