Üzlet

Folytatódott a Tesla-sztori, de már senki nem esett hasra

A kezdeti szárnypróbálgatásokat követően 2012-ben Elon Musk és a Tesla-csapat berúgta az ajtót, és fenekestül felforgatta az autóipart. Egy évvel később már a világ vezető elektromosautó-gyártójaként pózolhattak a Model S népszerűségének köszönhetően, aminek a kerekei előtt ott hevert a szakma levegőért kapkodva. Nem volt ez másként a fogyasztókkal sem, akik függetlenül attól, hogy volt-e geek vagy éppen környezettudatos becsípődésük, rajongtak a járműért. A Tesla-őrület pedig még tavaly is kitartott, hála Musk zsenialitásának, aki mindig jól időzítve irányította a világ figyelmét vállalatára. Valami mégis megváltozott, a Tesla amellett, hogy a támadások célkeresztjébe került, életünk részévé vált és nem dobjuk már hanyatt magunk, ha egy ott parkol a Kempinski előtt, vagy épp töltőre dugva várja gazdáját a Mammut parkolójában.

Mozgalmas volt 2014 a Teslánál:

  • Az év elején rögtön felröppentek a felvásárlási pletykák
  • Aztán robbant a Gigagyár-projekt
  • Sok ellenséget szerzett Musk
  • Pedig ő mindent megtett, hogy barátokra leljen
  • Az elemzőkből viszont többnyire sikerült hülyét csinálni
  • A Model S-t pedig addig reszelgették, míg jobb nem lett, mint valaha
  • Új csúcsra száguldott az árfolyam, a vége azért mégsem lett annyira szép
  • A befektetők viszont még így is boldogok lehetnek
Felvásárlási pletykával indult az év

A Tesla Motors esetleges felvásárlásáról már hónapok óta folytak a piaci találgatások és keltek szárnyra újabb és újabb híresztelések. A lehetséges kérők között említették az Apple-t és a General Motorst, de más nagyvállalatok is képbe kerültek. Az viszont igazi meglepetés volt, amikor Elon Musk, a cég vezére február 20-án a Bloomberg televíziónak nyilatkozott. Úgy fogalmazott, hogy nem kommentálja a Tesla felvásárlásának hírét, megerősítette viszont, hogy a cég vezetői találkoztak az Apple illetékeseivel.

Folytatódott a Tesla-sztori, de már senki nem esett hasra
Forrás: Europress/Getty
Musk ismét bizonyította, hogy nem utazik kicsiben

A piaci szereplők még fel sem dolgozták az esetleges felvásárlás hírét, Musk ismét akcióba lendült és bejelentette, hogy hamarosan hozzá lát a világ legnagyobb lítium-ion akkumulátor gyárának felépítéséhez. Ehhez a befektetők segítségét is kérte, akik készséggel jegyeztek a Tesla által kibocsátott kötvényekből. A kezdeti titkolózást követően pedig az év közepére az is kiderült, hogy az 5 milliárd dollárból megvalósuló projektnek Nevada adhat otthont. A szövetségi államnak ez a megtiszteltetés 1,25 milliárd dollárjába került, Musk cserébe viszont vállalata, hogy közvetlenül 6 500 embernek ad majd munkát, míg közvetetten 16 000 embernek biztosít megélhetést.

Folytatódott a Tesla-sztori, de már senki nem esett hasra
Forrás: Tesla Motors
A támadások célkeresztjében a Tesla Motors

Kemény éve volt tavaly a Teslának, soha ennyi támadás nem érte a vállalatot korábban. A sort az amerikai autókereskedők nyitották, akik kilobbizták több államban, hogy megszüntessék a Tesla Model S közvetlen értékesítését. Az elektromosautó-gyártó jövője szempontjából meghatározó kínai piacon pedig egymást érték a rossz hírek: hol elégedetlen vásárlók verték szét Teslájukat a nyilvánosság előtt, hol hackerek törték fel a Model S számítógépes rendszerét, a helyzetet pedig súlyosbította, hogy a helyi hatóságok sem akartak olyan töltőhálózatot telepíteni, ami kompatibilis lett volna a Tesla járműveihez. Arról nem is beszélve, hogy pert akasztottak a vállalat nyakába, ugyanis egy kínai üzletember már korábban regisztrálta a Tesla nevet az országban. Ha pedig mindez nem lett volna elég, egyre másra jelentek meg olyan hírek, amelyek közvetlenül a Model S-t támadták annak magas szervizköltsége, illetve az életszerű felhasználás során tapasztalható szerényebb hatótávolsága miatt.
donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
ott_one_2019_1500x844