Üzlet

Folytatódott a Tesla-sztori, de már senki nem esett hasra

A kezdeti szárnypróbálgatásokat követően 2012-ben Elon Musk és a Tesla-csapat berúgta az ajtót, és fenekestül felforgatta az autóipart. Egy évvel később már a világ vezető elektromosautó-gyártójaként pózolhattak a Model S népszerűségének köszönhetően, aminek a kerekei előtt ott hevert a szakma levegőért kapkodva. Nem volt ez másként a fogyasztókkal sem, akik függetlenül attól, hogy volt-e geek vagy éppen környezettudatos becsípődésük, rajongtak a járműért. A Tesla-őrület pedig még tavaly is kitartott, hála Musk zsenialitásának, aki mindig jól időzítve irányította a világ figyelmét vállalatára. Valami mégis megváltozott, a Tesla amellett, hogy a támadások célkeresztjébe került, életünk részévé vált és nem dobjuk már hanyatt magunk, ha egy ott parkol a Kempinski előtt, vagy épp töltőre dugva várja gazdáját a Mammut parkolójában.

Mozgalmas volt 2014 a Teslánál:

  • Az év elején rögtön felröppentek a felvásárlási pletykák
  • Aztán robbant a Gigagyár-projekt
  • Sok ellenséget szerzett Musk
  • Pedig ő mindent megtett, hogy barátokra leljen
  • Az elemzőkből viszont többnyire sikerült hülyét csinálni
  • A Model S-t pedig addig reszelgették, míg jobb nem lett, mint valaha
  • Új csúcsra száguldott az árfolyam, a vége azért mégsem lett annyira szép
  • A befektetők viszont még így is boldogok lehetnek
Felvásárlási pletykával indult az év

A Tesla Motors esetleges felvásárlásáról már hónapok óta folytak a piaci találgatások és keltek szárnyra újabb és újabb híresztelések. A lehetséges kérők között említették az Apple-t és a General Motorst, de más nagyvállalatok is képbe kerültek. Az viszont igazi meglepetés volt, amikor Elon Musk, a cég vezére február 20-án a Bloomberg televíziónak nyilatkozott. Úgy fogalmazott, hogy nem kommentálja a Tesla felvásárlásának hírét, megerősítette viszont, hogy a cég vezetői találkoztak az Apple illetékeseivel.

Folytatódott a Tesla-sztori, de már senki nem esett hasra
Forrás: Europress/Getty
Musk ismét bizonyította, hogy nem utazik kicsiben

A piaci szereplők még fel sem dolgozták az esetleges felvásárlás hírét, Musk ismét akcióba lendült és bejelentette, hogy hamarosan hozzá lát a világ legnagyobb lítium-ion akkumulátor gyárának felépítéséhez. Ehhez a befektetők segítségét is kérte, akik készséggel jegyeztek a Tesla által kibocsátott kötvényekből. A kezdeti titkolózást követően pedig az év közepére az is kiderült, hogy az 5 milliárd dollárból megvalósuló projektnek Nevada adhat otthont. A szövetségi államnak ez a megtiszteltetés 1,25 milliárd dollárjába került, Musk cserébe viszont vállalata, hogy közvetlenül 6 500 embernek ad majd munkát, míg közvetetten 16 000 embernek biztosít megélhetést.

Folytatódott a Tesla-sztori, de már senki nem esett hasra
Forrás: Tesla Motors
A támadások célkeresztjében a Tesla Motors

Kemény éve volt tavaly a Teslának, soha ennyi támadás nem érte a vállalatot korábban. A sort az amerikai autókereskedők nyitották, akik kilobbizták több államban, hogy megszüntessék a Tesla Model S közvetlen értékesítését. Az elektromosautó-gyártó jövője szempontjából meghatározó kínai piacon pedig egymást érték a rossz hírek: hol elégedetlen vásárlók verték szét Teslájukat a nyilvánosság előtt, hol hackerek törték fel a Model S számítógépes rendszerét, a helyzetet pedig súlyosbította, hogy a helyi hatóságok sem akartak olyan töltőhálózatot telepíteni, ami kompatibilis lett volna a Tesla járműveihez. Arról nem is beszélve, hogy pert akasztottak a vállalat nyakába, ugyanis egy kínai üzletember már korábban regisztrálta a Tesla nevet az országban. Ha pedig mindez nem lett volna elég, egyre másra jelentek meg olyan hírek, amelyek közvetlenül a Model S-t támadták annak magas szervizköltsége, illetve az életszerű felhasználás során tapasztalható szerényebb hatótávolsága miatt.
facebook pay
Puskás Aréna
K_EPA20191106140
Szél
GettyImages-1038084008
DMOHA20190901009
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
klimavaltozas