Üzlet

Magyarországon tárolnának gázt az oroszok

Portfolio
A Gazprom vizsgálja a lehetőséget, hogy orosz földgázt magyarországi földalatti tározókban tartson - írta a Rosszijszkaja Gazeta című orosz kormánylap kedden.
Szergej Kuprijanov az orosz állami energetikai cég szóvivője az újságnak nyilatkozva megjegyezte, hogy bár "nem nagy befektetési projektről van szó, ez egy jó együttműködés és ebben az irányban fogunk dolgozni tovább".

A Rosszijszkaja Gazeta szakértők véleményét kérte arról, milyen lehetőségei vannak Oroszországnak a kezében lévő "gázkártyák" kijátszására. Az orosz földgáz és annak exportja körüli helyzet nagyban emlékeztet kártyapartikra - magyarázta a cikkíró.

Tarasz Fomcsenkov emlékeztetett arra, hogy Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója leszögezte: az Oroszország és Ankara közötti megállapodás alapján felépítendő Török Áramlatnak nevezett gázvezeték az egyetlen útvonal a 63 milliárd köbméter orosz földgáz továbbítására.

A cikkíró hozzátette: "másrészt Magyarország nemrég jelezte, érdekelt abban, hogy Oroszország több gázt juttasson el a közép-európai földalatti gáztározókba és kész rendelkezésre bocsátani a szükséges tározókapacitást. Eközben a Déli Áramlat építése már csak a bolgár kormány elsődleges tervei között szerepel".

A Gazprom szóvivője az orosz kormánylapnak ezzel kapcsolatban megjegyezte: "Fel akartuk építeni a Déli Áramlatot, de nem sikerült. Bulgária próbálkozása, hogy felugorjon az elhaladó vonatra, aligha vezet bármire".

Szergej Csizsov, az Orosz Gázszövetség elnöke a Rosszijszkaja Gazetának nyilatkozva nagyon értékesnek nevezte a magyar ajánlatot az orosz földgáz tárolására, de azt tisztán geopolitikai kérdésnek tartja. Hozzátette, ha azonban létrejön a megállapodás, akkor Magyarország Oroszország regionális (közép-európai) szövetségese lesz, a magyarországi tározók pedig előnyt jelentenek majd Moszkva számára.
hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Frankfurti tőzsde