Előfizetői tartalom

Ilyen még nem volt a Richternél! - Összeomlott a profit

Gayer Attila, CFA
Az elemzői várakozások fényében felemás gyorsjelentést tett közzé ma hajnalban a Richter, az üzemi profit jelentősen felülmúlta az előrejelzéseket, míg a nettó eredmény jókora csalódást okozott. Összességében elmondható, hogy régen voltak már ennyire bizonytalanok az elemzők egy negyedéves teljesítmény becslésénél, mint most, ezt részben a rubel extrém mozgása magyarázta. A jelentés fontosabb pontjai az alábbiak: Megugró forgalom Magyarországon Összeomló orosz és ukrán bevételek Stabil nyugat-európai növekedés, köszönhetően az Esmya-értékesítések folytatódó felfutásának A működési költségeket az előrejelzések mentén sikerült kordában tartani, sőt, a negyedévben az értékesítési költségeknél 20 százalékos csökkenés volt megfigyelhető Az üzemi eredmény az összeomló rubel mellett háromszorozódni tudott A pénzügyi soron extrém mértékű, 15 milliárd forintos veszteség keletkezett a rubelben nyilvántartott követelések átértékelése miatt... ... aminek következtében a nettó eredmény 4 milliárd forint feletti veszteség lett, hasonlóra eddig nem volt még példa a Richternél Az üzemi eredmény tekintetében sikerült felülteljesíteni a 2014-re vonatkozó elemzői várakozásokat, a nettó profitban viszont jelentős, több mint 30 százalékos elmaradás látszik a konszenzushoz képest. Ez utóbbi azt is előrevetítheti, hogy a közelebbi időszakokra vonatkozó konszenzusos várakozások is lejjebb jönnek majd a következő hónapokban. A hosszabb távú profit folyamatok kedvezőtlenek, a 12 havi gördülő nettó profit új mélyponton van A nettó pénzállomány tovább csökkent, ennek egy részvényre vetített értéke a tőzsdei ár 13 százalékát teszi ki. A jelentés fényében nem csodálkoznánk, ha némi profitrealizálás indulna meg a Richter részvényeinél az év elején látott jelentősebb emelkedést követően, persze fontos kiemelni, hogy a délelőtt 9-kor kezdődő tájékoztatón is lényeges információk hangozhatnak el, melyek ugyancsak befolyásolhatják az összképet.

Milyen lett a negyedév?. Az elemzői várakozások fényében vegyes lett a Richter tavalyi negyedik negyedévre vonatkozóan ma hajnalban közzétett eredmény beszámolója, árbevétel, bruttó fedezet és üzemi profit soron a társaság felülteljesítette a várakozásokat, nettó eredmény soron viszont jókora csalódást okozott, a 4 milliárd forint feletti veszteséget mutató tényadat...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés