Előfizetői tartalom

Őrület a javából! - Sokan követhetik az Apple-t

Gayer Attila, CFA
Egészen extrém folyamatokat láthatunk jelenleg az európai kötvénypiacokon, ami leginkább az Európai Központi Bank számlájára írható, aki a nagy jegybankok között utolsóként meghirdette az állampapír vásárlási programját. Mindez oda vezetett, hogy már az európai vállalati kötvényeknél is kialakultak negatív hozamok, ami ebben a szegmensben különösen ritkának számít. Ez pedig már olyan cégek figyelmét is felkeltette, mint az Apple, mely a napokban jelezte, svájci frankban bocsátana ki kötvényeket. Bár a mozgások egyelőre a magas minősítési európai vállalatoknál igazán látványosak, a piac többi szegmense is érdekes lehet, főleg a befektetési kategória alatti bóvli kötvények felső, "BB" besorolású instrumentumai, hiszen az EKB kötvényvásárlásai egyre inkább szorítják majd ki a befektetőket az alacsony kockázatú eszközökből.

Abnormális mozgások az európai kötvénypiaconBár az Európai Központi Bank hivatalosan még nem indította el államkötvény vásárlásai programját, a közelgő eszközvásárlási intézkedéseknek pusztán a bejelentése már érezhető hatást váltott ki a kötvénypiacokon. Az eurózóna magországokat tekintve az 5 éves állampapír piaci hozamok több helyen már a negatív tartományba...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái