Üzlet

Itt van Putyin és Orbán bejelentése

Portfolio
Öt dokumentumból álló, átfogó egyezménycsomagot írtak alá a magyar és az orosz kormány képviselői kedden Budapesten. Politikai szándéknyilatkozat született a jelenlegi gázszállítási szerződés rugalmas átalakításáról.

Fontosabb részletek
  • Oroszország Magyarország rendelkezésére bocsátja az 1996-ban aláírt szerződéshez képest még ki nem használt mennyiséget.
  • A gázért akkor fizetünk csak, amikor azt felhasználjuk.
  • A paksi bővítést is teljes mellszélességgel támogatja Putyin, ezt számunkra nagyon jó üzletnek nevezte.
  • A Déli Áramlat meghiúsulása után pedig együttműködik a két fél a megoldás keresésében.

Orbán: csak Oroszországgal együtt van energiabiztonság

Orbán Viktor szerint vannak olyan vélemények az EU-ban, amelyek kirekesztenék Oroszországot az európai energiapiacról, és az orosz energia nélkül hoznának létre energiabiztonságot. Ezeknek a véleményeknek azonban nincs alapjuk, mi ezt nem fogadjuk el.

Magyarország számára olyan beruházás volna jó, amely az orosz gázt Törökországon, Görögországon, Macedónián és Szerbián keresztül hozná Magyarországra

- hangsúlyozta Orbán.

Együttműködünk a Déli Áramlat meghiúsulása után

Akármi is lép a Déli Áramlat helyébe, annak a megépítésében és üzemeltetésében keresni fogjuk az együttműködés lehetőségét - mondta Orbán, aki arra kérte Putyint, hogy tegyen meg mindent a békéért. Putyin hangsúlyozta: nem Oroszország lépett vissza a Déli Áramlattól, azt egyszerűen nem engedték kiépíteni nekik. Mivel nem tudtak bolgár területre lépni, le kellett állítaniuk. A korábban meghirdetett formában már nem térhetnek vissza a Déli Áramlathoz.

Hogy értékeli Putyin a tűzszünet megszegését?

Putyin válasza az újságírói kérdésre: nagyra értékelik a minszki megegyezést. Kiemelte, hogy Ukrajna egy komoly alkotmányos reform végrehajtását, decentralizációt tűzött ki célul. Ez szerinte hatni fog az ukrán államiságra, és minél gyorsabban sikerül megoldani a haderők kivonását, a tűzszünet reális fázisba kerül. A katonai események intenzitása jelentősen csökkent, bizonyos ideig azonban még várhatóan lesznek összeütközések, mivel az ukrán haderő ki akar törni a minszki megállapodás előtt font gyűrűből.

Orbán: erről szól a gázmegállapodás

A gázszállítási szerződést 1996-ban kötötte Magyarország és Oroszország, ez 2015-ben jár le. Magyarország nem vette igénybe az ebben a szerződésben foglalt gázmennyiséget, de a szerződés szerint az igénybe nem vettet is fizetni kellene. A jó együttműködésre való tekintettel azonban abban állapodtak meg, hogy a

föl nem használt mennyiséget Magyarország még felhasználhatja úgy, hogy akkor fizet érte, amikor azt igénybe veszi.

Ez egy jól előkészített megállapodás, amely ellen Oroszország nem emelt politikai kifogást, nagy könnyebbség viszont Magyarország számára. A következő hónapokban öntik végleges formába a szerződés szöveget, a szándéknyilatkozat azonban kész. Az olcsó és biztosan érkező orosz gázt teszi ez lehetővé - mondta Orbán. Putyin mindezt megerősítette a sajtótájékoztatón, hozzátéve: a Gazprom készen áll arra, hogy az elhangzottaknak megfelelően ütemezze a gázszállítást. Emellett a föld alatti gáztározók tárolási lehetőségeit is növelik.


Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a Parlament Delegációs termében 2015. február 17-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Putyin: támogatjuk Paksot, megoldjuk a nyitott kérdéseket

Háláját fejezte ki Putyin, hogy a náci megszállás befejeződésének 70. évfordulóján meghívást kapott Budapestre. A tárgyalások során Orbán Viktorral konstruktívan megvitatták a kétoldalú kapcsolatok minden fontos kérdését. Van potenciál a gazdasági együttműködés szélesítésére, Oroszország már nem első éve Magyarország egyik legnagyobb külkereskedelmi partnere majdnem 8 milliárd dolláros áruforgalommal. Nőnek a beruházások, az oroszországi magyar beruházások felül is múlják a fordított irányú beruházásokat. Biztos vagyok abban, hogy a nehézségeket áthidaljuk.

Támogatni fogjuk a nagy projekteket, köztük a két paksi blokk megépítését.

- mondta Putyin. Utóbbi projekt ára majdnem 12 milliárd euró, amiből 80%-ot Oroszország nagyon kedvezményes 30 éves hitel formájában nyújtja. Putyin szerint az energiaár csökkentéséhez és 10 ezer magyarországi munkahely megteremtéséhez járul hozzá. Szó esett az olaj és a gáz szállításáról is a tárgyalásokon.

Nemcsak pozitívan fogadják a magyar felvetéseket, de a kérdéseket meg is oldják. A Déli Áramlat projekt lezárása után több változat nyitott (Törökországot be kell vonni), ezek megvitatása még a jövő feladata.

-mondta Putyin. Oroszország segíti a Molt olajbányászati törekvéseiben. A mezőgazdasági közös vállalatok létrehozása segít az orosz válaszlépésekből adódó nehézségek megoldásában. Megemlítette Putyin, hogy támogatják a gyógyszeripari fejlesztéseket, köztük a Richter Gedeonéit. Putyin meghívta Orbánt Moszkvába, hogy vegyen részt a világháború lezárásának 70. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségeken. Reményét fejezte ki, hogy a minszki megállapodást pedig sikerül betartani.

Orbán: megegyeztünk a gázszállítási szerződésről is

Magyarország és Oroszország megerősítette gazdasági együttműködését, a megállapodások kiválóan szolgálják Magyarország érdekeit. Az országnak szüksége van Oroszországra, fontos nekünk, hogy Oroszország nyitva legyen a magyar termékek előtt, továbbá kiszámíthatóan és ésszerű áron jussunk energiához. A két nép kölcsönös tiszteletén nyugszanak az államközi kapcsolatok, jó viszony kialakítására törekszik Magyarország. Ez egész Európa érdeke - fogalmazott Orbán, hozzátéve: Oroszország kirekesztése Európából nem ésszerű dolog, a térség biztonságát csak vele együttműködve lehet kialakítani. "Tárgyalni, tárgyalni és tárgyalni kell", a rendezés jó kiindulópontja a minszki tűzszüneti megállapodás. A rendezés alapja a béke és az eurázsiai gazdasági együttműködés lehet majd. Magyarország üdvözli, hogy Németország és Franciaország is elkötelezte magát emellett.

Nem kell félteni Magyarországtól Európa egységét,

de fontos, hogy Európában mindenki békére törekedjen, ami nemcsak a háború felszámolását, de a jövő építését is jelenti. Magyarország nagy reményeket fűz az ukrajnai tűzszünethez. Magyarországnak van még 200 ezer érve amellett, hogy Ukrajnában béke legyen - mondta Orbán, hozzátéve:

Tárgyaltunk az 1996-ban megkötött, idén lejáró gászszállítási kérdésről is. A politikai egyetértés megszületett. A mostani szerződés keretében lehetőség van a még fel nem használt gáz felhasználására és arra, hogy mindig a felhasználáskor fizethessünk.

Orbán szerint a szankciók és a válaszlépések is sokat ártottak a gazdaságnak, de nekünk az együttműködés erősítése az érdekünk.

Kezdődik a sajtótájékoztató - itt az 5 megállapodás

Öt megállapodást ír alá és cserél ki a két delegáció, Putyin és Orbán közös nemzetközi sajtótájékoztatót tart - közölte Kovács Zoltán kormányszóvivő. Az alábbi megállapodásokról van szó: A régióközi együttműködés előmozdításáról szólót Szijjártó Péter írja alá magyar részről. A kazanyi magyar főkonzulátus megalapításáról szól, már délután aláírták. Az EMMI és Oroszország között a felsőoktatási együttműködésről szóló megállapodást magyar részről Balog Zoltán miniszter írja alá. Az EMMI és Oroszország között az egészségügy terén folytatott együttműködésről szóló megállapodást szintén Balog Zoltán miniszter írja alá. Az atomenergiához kapcsolódó képzési és oktatási tevékenységről a Roszatommal.

Végrehajtják a vacsorát

Közel kétórás négyszemközti megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Budapesten, az Országházban - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI kérdésére. A magyar és az orosz delegáció tagjai ezt követően munkavacsorán vesznek részt, majd várhatóan fél nyolc után sajtótájékoztatót tart Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin.


A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) megbeszélést folytat Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel (b2) Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatása alatt az Országházban 2015. február 17-én. MTI Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium/Kovács Márton

Oroszok: jól haladunk Pakssal

Az ütemterv szerint halad a paksi atomerőmű két új blokkjának építése - közölte kedden Budapesten újságírókkal Szergej Kirijenko, az orosz állami atomenergiai vállalat vezetője. Tovább a cikkhez

Mindjárt megszólal Putyin és Orbán

Szijjártó Péter hétvégi, MTI-nek adott nyilatkozata szerint Putyin látogatásának nagy jelentősége van, hiszen az idén jár le Magyarország hosszú távú gázszállítási megállapodása, és mivel Magyarországra Oroszországból érkezik a legnagyobb mennyiségben gáz, ezt a kérdést megnyugtató módon rendezni kell. Mint mondta, jelenleg Oroszország és Törökország tárgyal a gázszállításról, jogi kötelezettséggel járó megállapodást még nem írtak alá, ezért is fontos az orosz elnök álláspontjának megismerése. A miniszter azt mondta: a paksi atomerőmű-beruházással kapcsolatban "minden rendben halad, a szerződéseket megkötötték." Decemberben tárgyalt Moszkvában az orosz energiaügyi miniszterrel, aki jelezte, hogy semmi ok az aggodalomra, mert a Roszatom teljesíti vállalásait - idézte fel. Kitért arra is, hogy a Vlagyimir Putyinnal folytatandó tárgyalásokon nyilvánvalóan szóba kerül majd az ukrajnai konfliktus is. Magyarország álláspontja "egyértelmű: az ukrajnai konfliktust békés, tárgyalásos úton kell rendezni". Magyarország több szempont miatt is a békében érdekelt. Egyrészt szomszédos országról van szó, másrészt Ukrajnában 150 ezer magyar él, illetve Ukrajnán keresztül érkezik Magyarországra az orosz gáz.

Korábban a magyar kormányfő többször is közölte, hogy a hosszú távú gázszerződésről szeretne megállapodni kedden az orosz elnökkel. Legutóbb pénteken azonban már óvatosabban fogalmazott. Pénteken jelent meg az a hír az orosz sajtóban, hogy idén az Európába szállított gáz ára 35%-kal csökkenhet a zuhanó olajár miatt. A Népszabadság hétfő reggeli cikkében arról számolt be név nélküli forrásaira hivatkozva, hogy Orbán Viktornak gázügyben nincs miről megállapodnia Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, mert a két ország szakcégei korábban már megegyeztek az eddig át nem vett mennyiségek későbbi leszállításáról. A lap arra is emlékeztetett, hogy hazánk az elmúlt öt év során 15-20 milliárd köbméter gázt nem vett át abból, amire 1995-ben leszerződött. Ezt a kisebb éves fogyasztás magyarázza: a válság előtti 15 milliárd köbméterről 9 milliárd alá esett az éves fogyasztás.

Magyarországi látogatásán az orosz elnök tárgyalni fog a kétoldalú gázszerződésről, amelyet vagy meghosszabbítanak, vagy új szerződéssel váltanak fel - tájékoztatott hétfőn az orosz államfő külpolitikai tanácsadója az MTI beszámolója szerint. Jurij Usakov azt mondta, hogy az idén lejáró orosz-magyar gázszerződésről folytatott megbeszéléseken Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök "nyilvánvalóan" meg fogják vitatni "az Európai Unió álláspontja miatt a Déli Áramlat lemondása miatt kialakult helyzetet".

A külpolitikai tanácsadó azt is elmondta, hogy Vlagyimir Putyin magyarországi látogatásán a paksi atomerőmű bővítése, az orosz-magyar megállapodás végrehajtása is szóba kerül majd. Közölte, hogy "jelenleg (a szakemberek) az ötös és a hatos blokk építésével kapcsolatos kérdések kidolgozásán dolgoznak." Tervben van, hogy az orosz elnököt kísérő küldöttség tagjai között Magyarországra utazik Szergej Kirijenko, a beruházást végző Roszatom állami atomenergiai vállalat vezetője - tette hozzá Usakov. A kétoldalú gazdasági kapcsolatokat érintve Jurij Usakov kiemelte, hogy az orosz Metrovagonmas nevű üzem kész részt venni a 222 metrókocsi gyártására kiírandó 250 millió euró értékű pályázaton. Vlagyimir Putyin keddi munkalátogatására öt dokumentumból álló egyezménycsomagot készítettek elő Moszkvában. A tervek szerint aláírandó dokumentumok között szerepel az a megállapodás is, amelynek értelmében magyar főkonzulátus nyílik az Oroszországi Föderációhoz tartozó Tatárföld székhelyén, Kazanyban.

termeloi piac unios tamogatas200125
takarekbank
bulgária város létkép
GettyImages-1191804678(1)
Népszerű
Debrecen télen
70 milliós befektetést is kaphatnak magyar startupok

A programhoz partnerként csatlakozott a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség is.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
cimlap_Davos0124