Előfizetői tartalom

100 milliárd forint feletti veszteség a MOL-nál

Gayer Attila, CFA
Ma hajnalban tette közzé a tavalyi negyedik negyedévre vonatkozó eredményeit a MOL, melyek többségében pozitív meglepetést okoztak az elemzői várakozásokkal összevetve. Az iparágban kiemelten figyelt eredményességi mutató, az egyszeri tételektől és készletátértékeléstől tisztított EBITDA 15 százalékkal lett magasabb az elemzőik által vártnál. A gyorsjelentés főbb pontjai: A MOL kitermelése a negyedévben tovább nőtt, köszönhetően az emelkedő földgáz-termelésnek Az olajárak összeomlása ugyanakkor az átlagos realizált szénhidrogén árat is magával rántotta A kutatás-termelés tisztított EBITDA-ja így 20 százalékkal csökkent A finomítás valósággal felrobbant a javuló marzsok, a táguló Brent-Ural különbözet, a devizaárfolyamok, a korábbi években végrehajtott hatékonyságnövelő intézkedések, valamint a petrolkémia és kiskereskedelem növekvő eredménytermelése következtében A készletek átértékelése ugyanakkor a legutóbbi pénzügyi válság óta nem látott mértékű, 80 milliárd forint feletti veszteséget okozott Döntően ennek, valamint az INA szíriai és egyes finomítói eszközein végrehajtott leírásoknak köszönhetően üzemi és nettó eredmény soron jelentős, 100 milliárd forint feletti veszteséget mutatott ki a MOL Ez pedig azt jelenti, hogy a riportált EBITDA és az egy részvényre jutó eredmény tekintetében a MOL jelentősen alulteljesítette a tavalyi évre vonatkozó elemzői várakozásokat A társaság eladósodottsága némileg emelkedett Az operatív készpénztermelés csökkent, bár negyedéves szinten így is erős Optimista menedzsment kommentár A beszámoló mellett a MOL közzétette friss stratégiai kitekintőjét is, mely megerősíti, hogy idén is jelentős beruházást terveznek. A vállalat bejelentette továbbá a finomítás-kereskedelem szegmensben új hatékonyságnövelő programját, mely további 500 millió dolláros javulást elérését célozza az egyszeri tételek és készletátértékelés nélküli EBITDA-ban.

Milyen lett a negyedév?. Ma hajnalban tette közzé a tavalyi negyedik negyedévre vonatkozó eredményeit a MOL, melyek az elemzői várakozások fényében összességében inkább pozitív képet festettek, a legtöbb releváns eredménysoron a társaság az előrejelzéseknél jobb tényszámokat publikált. Az iparágban kiemelten figyelt, egyszeri tételektől és készletátértékeléstől...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés