Üzlet

100 milliárddal nem tud elszámolni a Buda-Cash!

Portfolio
Átfogó vizsgálatot folytatott az MNB a Buda-Cash Brókerháznál. A felügyelet ma a tőzsdei nyitást megelőzően tette közzé, hogy visszavonta a Buda-Cash engedélyét, mivel a társaságnál bűncselekmény gyanúja merült fel. A Buda-Cash ügyfelek értékpapírjai és pénzeszközei feletti rendelkezési jogosultság szünetel. Az MNB 11 órakor tartott sajtótájékoztatót a témában, melyen Windisch László, az MNB alelnöke elmondta, hogy 100 milliárd forinttal nem tud elszámolni a cég.

Fontosabb részletek
  • Az MNB azonnali hatállyal felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház Zrt. tevékenységi engedélyét, továbbá felügyeleti biztosokat rendelt ki az intézményhez.
  • A gyanú szerint a brókerház adatszolgáltatása az elmúlt mintegy másfél évtizedben nem tükrözte a valóságot.
  • 100 milliárd forintot is elérheti az az összeg, melyről nem tud elszámolni a brókerház
  • A tulajdonosokhoz kötődő DRB Bankcsoporthoz szintén felügyeleti biztosok kerültek

Piacvezetők a határidős részvénypiacon

A BÉT az MNB bejelentését követően felfüggesztette a Buda-Cash kereskedési jogát a részvény valamint a származékos szekcióban. A Buda-Cash Zrt. az azonnali részvényszekcióban bár nem a legnagyobb szereplő volt 2014-ben, de meghatározó piaci részesedéssel bírt, a BÉT által közölt duplikált forgalma tavaly közel 150 milliárd forintra rúgott.


A határidős részvényszekcióban azonban már a legnagyobb brókercég volt, a kötések duplikált értéke 270 milliárd forint volt 2014-ben, míg a sorban következő Erste 258 milliárd forint értékben kötött (duplikált).

Négy banknál komoly gondok vannak a Buda-Cash ügye miatt

Egyenként legfeljebb 1 millió forintnyi betétet vehetnek fel ki az ügyfelek a Buda-Cash tulajdonosi köréhez tartozó négy banktól. A 2013 végi adatok szerint ennél a négy, takarékszövetkezetből átalakult, de az integrációból kimaradt banknál összesen 120 milliárd forintnyi betét van. Tovább a cikkhez

Szünetel az ügyfélfogadás

Közben a Buda-Cash honlapján elérhető adatok szerint a brókerháznál az ügyfélfogadás szünetel, nem fogadnak el transzferre, utalásra és kötési ügyletekre vonatkozó megbízást sem. A befektetésekkel kapcsolatos intézkedési lehetőségekről az MNB Felügyeleti biztosa rendelkezik, kérdéseket emailben fogadnak.

Beva:12 milliárdunk van jelenleg

Farkas Péter, a Beva ügyvezető igazgatója a Portfolio kérésére az alábbi új információkat közölte: A Bevának jelenleg 12 milliárd forintja van a kártalanításra. Szükség esetén a Beva elrendelhet rendkívüli befizetést a tagoktól, de ennek mértéke limitálva van évente összesen maximum 1 milliárd forintban. Amennyiben további forrásra lenne szükség, úgy az alap jogszabály szerint állami garancia mellett bankhitelt is felvehet. Arról, hogy mekkora lesz a kártalanítási alap, egyelőre nincsenek információk.

A tulajdonosokról és dolgozókról

Az MNB-nek nincs olyan eszköze, mely alapján arra tudna válaszolni, hogy hol tartózkodnak a tulajdonosok. A munkavállalók helyzete pedig a felügyeleti biztosok munkája alapján fog eldőlni, azaz felszámolásra kerül-e a társaság, vagy folytathatják-e a tevékenységüket.

100 milliárd!!!

A felügyelet vizsgálata során súlyos problémákra derült fény. A felügyeleti biztos átvette az irányítást. Az MNB feljelentést tett a Nemzeti Nyomozóirodánál. Erős a gyanú, hogy több évtizedes visszaélési gyakorlatra bukkantak. Az adatszolgáltatást előfordulhat, hogy hamisították.

Akár a 100 milliárd forintot is elérheti nagyságrendileg az az összeg, amellyel nem tud elszámolni a brókerház.

A svájci frank nem mérvadó. Sokkal inkább az a probléma, hogy az adatszolgáltatások nem a valós helyzetet tükrözik. A Buda-Cash Brókerház tulajdonosaihoz köthető DRB Bankcsoporthoz szintén felügyeleti biztosokat rendelt ki az MNB. A bankok működését is súlyosan érintheti a vizsgálat, ezért volt szükség a felügyeleti biztosokra is.

Másfél évtizedes a probléma

Erős a gyanú, hogy a Buda-Cash nem tud elszámolni minden értékpapírral az ügyfelek felé. Ismét megismételték, hogy nem látnak közvetlen összefüggést a mostani svájci frankos probléma és a vizsgálat között, mintegy másfél évtizedes problémáról van szó, a svájci frank pozíciókon elszenvedett nagyságrendileg 10 milliárd forintos veszteség csak súlyosbított a helyzeten. Egy erős becslés szerint a DRB bankcsoportnál mintegy 100 ezres, a Buda-Cash Brókerháznál pedig 10-15 ezres ügyfélállomány lehet érintett.

Nem veszélyezteti a bankrendszert

A helyzet egyelőre nem bizonyított, egyelőre csak erős a gyanú. Az említett bankcsoport mérlegfőösszege kevesebb mint 1 százaléka a hazai bankrendszernek, így a hazai bankrendszer stabilitását nem érinti a mostani helyzet - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Buda-Cash külföldön

Az esetleges külföldi számlákat is vizsgálja az MNB. Az őrizetbe vételre vonatkozó kérdésre úgy válaszoltak, hogy a nyomozást, büntetőeljárást érintő kérdésekre a nemzeti nyomozóirodát kell keresni. A mostani vizsgálat akár több hónapig is tarthat, de bíznak benne, hogy ez hamarabb lezárul.

2010-ben nem találtak semmit

Bár ötévente van átfogó vizsgálat, a legutóbbi 2010-es vizsgálat nem tárta fel a problémákat. A mostani tényfeltárás sikeressége a felügyelet új integrált eszköztárának köszönhető.

Megszólalt a Beva

A Beva a Portfolio megkeresésére az alábbi információkat közölte a kártalanítási eljárás folyamatáról: A Beva akkor kapcsolódik be a folyamatba, amikor hivatalosan is felszámolási eljárást kezdeményezett a Felügyelet az adott befektetési szolgáltatóval szemben. Ezután a Beva a kártalanítás lehetőségéről közleményben tájékoztatja az érintett befektetőket. A kártalanítás készpénzre és részvényekre egyaránt vonatkozik. Kérdésünkre a Beva elmondta, hogy az ügyfelek tartós befektetési értékpapírszámláján lévő befektetésekre is vonatkozik a Beva védelme, a TBSZ konstrukció csak adózási szempontokban tér el a többi értékpapírszámlától. Amennyiben az ügyfélnek kombinált betétje van (tehát a befektetés betétet és értékpapírt is magába foglal), akkor a betétek esetében az OBA, az értékpapírok esetében pedig a BEVA áll helyt. Az OBA védelme az euróban, az Európai Unió vagy az OECD valamelyik tagállamának törvényes fizetőeszközében elhelyezett betétekre is vonatkozik.

Érkeznek az ügyfelek

Információink szerint 20-30 ügyfél áll a Buda-Cash épülete előtt, ők a pénzüket szeretnék visszakapni, azonban az épületet lezárták, ők sem tudtak bejutni. Nem is lett volna sok értelme, mivel úgy tudjuk, a BC brókerei sem férnek hozzá az ügyfélszámlák adataihoz.

Nagy bajban a Buda-Cash - Az ügyfelek a pénzükre várnak

Lépett a felügyelet

A tudomására jutott visszaélés-gyanús esetek miatt az MNB ma közzétett végzésében azonnali hatállyal felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház Zrt. tevékenységi engedélyét, továbbá felügyeleti biztosokat rendelt ki az intézményhez.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsa a Buda-Cash Brókerház Zrt.-vel szemben indított átfogó felügyeleti vizsgálata során a Zrt. tevékenységét érintően észlelt súlyos visszaélésekre utaló információkra tekintettel a cég tevékenységi engedélyét ideiglenes intézkedés keretében azonnali hatállyal felfüggesztette, továbbá a mai naptól felügyeleti biztosokat rendelt ki a társasághoz.

Az MNB végzésében közzétett ideiglenes intézkedését az intézmény működése kapcsán az érdekeltek - elsősorban a befektetők - halaszthatatlan védelme indokolta.

A felügyeleti biztosok ma átvették az intézmény irányítását annak igazgatóságától, és gondoskodnak a megfelelő működésről.

A jegybank ezzel párhuzamosan rendelkezett arról, hogy az intézkedések hatálya alatt - a tényállás és a jogsértések teljes körű feltárása érdekében - az ügyfelek értékpapírjai és pénzeszközei feletti rendelkezési jogosultság szünetel. Az intézkedések visszavonásig, de legfeljebb a jegybanki vizsgálat lezárásáig maradnak életben. Tekintve, hogy az ügy kapcsán bűncselekmény elkövetésének gyanúja is felmerült, az MNB a tegnapi napon az illetékes rendőr-főkapitányságnál büntető feljelentést tett.

Így vannak biztosítva az ügyfélpénzek

Az ügyfélszámlákhoz a hozzáférési jogosultságot korlátozták. Abban a szélsőséges esetben, ha a Befektető-védelmi Alap tagja (a Buda-Cash is tag) az ügyfélkövetelést fedezet hiányában nem képes kiadni, akkor az alap kisebb segítséget jelenthet az ügyfeleknek. A BEVA a kártalanítást pénzben nyújtja. Ha a kártalanítás értékpapír után jár, összege az értékpapírnak a felszámolás kezdő időpontját megelőző száznyolcvan nap átlagárfolyama alapján kerül kiszámításra. Tőzsdei vagy tőzsdén kívüli árfolyam hiányában a kártalanítás alapjául szolgáló árat a Beva igazgatósága állapítja meg, szükség esetén szakértő bevonásával.

A kártalanítási feltételek fennállása esetén a Beva - befektetőnként és összevontan - legfeljebb 20 ezer euró összeghatárig fizet kártalanítást. Az euróban meghatározott összeghatárnak forintra történő átszámítása a felszámolás kezdő időpontjának napján érvényes MNB devizaárfolyamon történik. A kártalanítás mértéke egymillió forint összeghatárig száz százalék, egymillió forint összeghatár felett egymillió forint és az egymillió forint felett rész kilencven százaléka.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy ügyfél befektetését egy csőd esetén a mostani 305,8-as euró/forint árfolyammal számolva 3270 euróig (1 millió forintig) 100 százalékban kártalanítják. Ezen túl az ügyfél befektetése 16730 euróig 90 százalékig biztosított, vagyis ezen összeg után 15 057 eurót kap vissza a Bevától.

Így 20 ezer eurós befektetéséből egy ügyfél biztosítva is csak 18327 eurót lát viszont, vagyis 1673 eurós bukót könyvelhet el rajta.

Komoly veszteséget okozhattak a frank pozíciók

Januárban törölte el a svájci jegybank az euró-frank 1,2-es svájci küszöböt. A váratlan lépés számos brókercéget hozott nehéz pénzügyi helyzetbe a tőkeáttételes frank pozíciók miatt. Hírek szerint a Buda-Casht is jelentős, több milliárd forintos veszteségek érték, egyes piaci hírek szerint az egyik leginkább érintett hazai brókerház volt.

A Buda-Cashről

A Buda-Cash Brókerházat 1995-ben alapították, azóta tagja a Budapesti Értéktőzsdének. A Ménesi úton a csoporthoz tartozó több cégnek is székhelye van: többek között itt székel a Buda-Cash Brókerház Zrt., a Buda-Cash Vagyonkezelő Zrt. és a BC 2000 Pénzügyi és Tanácsadó Kft.

A Buda-Cash Brókerház a legfrissebb, 2013-as éves beszámoló szerint befektetési szolgáltatási tevékenységből 2,8 milliárd forintos eredményt és 584 millió forintos adózott eredményt ért el. Mindkettő a harmadik legnagyobb szám a hazai brókercégek körében. A társaság 2013 végén 2,7 milliárdos saját tőkével rendelkezett.

címlap_INA
continental uj auto szag acella
Webp
D_MTI20191212057
boris johnson brexit
naptár 2020
usa wall street trader
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
címlap_INA