Üzlet

Megvan: 5000 pont felett járt a Nasdaq

Portfolio
Az ázsiai indexek erősödni tudtak a hétfői kereskedés során, köszönhetően a kínai jegybank hétvégi kamatcsökkentő bejelentésének. Az eurózónás inflációs adat felülmúlta a várakozásokat, azonban nap végére a főbb nyugat-európai indexek gyengültek. A régióban legrosszabban teljesítő magyar index gyengülése főleg a Richter esésének tudható be. Az amerikai indexek viszont erősödnek, a Nasdaq az 5000-es szintet is elérte.

Vegyes képet mutattak ma az európai tőzsdék

Kivétel nélkül rosszul teljesítettek az európai részvényindexek. Egyedül az eurózónás inflációs adat bizonyult jelentősebb eseménynek, de a csökkenő deflációt jelző mutató sem volt elég arra, hogy megfordítsa a főbb indexeket. A DAX index pénteki zárószintje körül mozog, a CAC 40 0,7, a FTSE 0,2 százalékot gyengült késő délutánra.


A régiós indexek közül legrosszabban teljesítő magyar részvénypiac is gyengült a mai nap folyamán. A BUX több mint 1 százalékot esett, köszönhetően a sereghajtó Richter 3,3 százalékos gyengülésének, amit a Magyar Telekom 1,8 százalékos erősödése egyensúlyozott. Az OTP árfolyama 0,6, a MOL pedig közel 1,3 százalékot esett. A többi régiós index közül a román és a szlovén indexek tudtak erősödni.


Megvan, megvolt

Ismét 5000 pont felett járt a Nasdaq, erre legutóbb 2000. márciusában volt példa. A lélektani szint egyelőre azonban túl nagy falatnak bizonyul, és újra 5000 pont alatt folyik a kereskedés. A történelmi csúcsról, annak közelségéről illetve a dot-com lufival kapcsolatban ebben a cikkünkben részletesebben foglalkoztunk.


Erősödik Amerika

Már a nyitás után rendkívül jól indultak az irányadó amerikai indexek. A Dow Jones 0,6, az S&P 500 0,4 a Nasdaq pedig 0,7 százalékot erősödött. A ma elkezdődött Mobile World Congress-en már ma is voltak új termék-bejelentések, egyelőre azonban nem látszik, hogy vennék a tech részvényeket a befektetők. A személyes fogyasztások árindexe alapján az egy évvel korábbi szinthez képest csak 0,2 százalékos drágulást láthatunk. Havi alapon 0,5 százalékkal súlyedtek az árak - derül ki az új adatok közzétételéből.


Sok mindenre kell figyelni Amerikánál

Csökkent a délelőtti jó hangulat a nyugat-európai tőzsdéken, szinte mindegyik főbb európai index kivétel nélkül gyengül. A BUX közel van az 1 százalékos eséshez, ami főleg a Richter több mint 2 százalékos gyengülésének köszönhető, de a többi nagyvállalat papírjainak árfolyama is esik.


Az amerikai határidős indexek jelenleg csak kis mértékben mozdultak el pénteki zárószintjüktől. Délután a személyes kiadások árindexe mutathat iránymutatást az amerikai árfolyamatok alakulásáról. Barcelona-ban a ma kezdődött Mobile world Congress keretében - mely a legfontosabb nemzetközi mobilos esemény - sok tech cég jelenthet be új termékeket, újításokat (Samsung, Hauwei, HTC, Blackberry, Facebook) melyek hatással lehetnek a technológia részvények mai teljesítményére. Továbbá az európai inflációs adatok és a kínai kamatvágás is befolyásolhatja az amerikai papírok mai teljesítményét.

Szárnyal a Wizz Air

Megkezdődött a Wizz Air részvények kereskedése a londoni tőzsdén. A 11,5 fontos kibocsátási árhoz képest most 13,38 fonton állnak a papírok, ami 16%-os felértékelődést jelent a szerdai IPO óta. Már múlt héten is volt korlátozott kereskedés a részvényekben, de most már bárki vehet a magyarok által alapított légitársaságból. A pénteki zárószinthez képest csaknem 2%-kal került ma feljebb az árfolyam.


Várakozásoknál jobb lett az európai inflációs adat

Februárban a fogyasztói árcsökkenés -0,3 százalékig jött vissza a -0,6 százalékról, ami az elemzői várakozásokat 0,1 százalékkal felülmúlta - derült ki az eurózóna inflációs adataiból. A pénteken napvilágot látott német inflációs mutató szintén a vártál kedvezőbben alakult. A mai napon szerezheti meg a német közszolgáltató RWE olaj-és gázipari részlegét Mikhail Fridman orosz milliárdos befektetési cége, a LetterOne. Nagy-Brittania azonban nyíltan ellenzi a tranzakciót. A RWE részvény árfolyama a hírre minimálisan változott pénteki zárószintje óta. 7 hónapos esés után februárban rendkívül jól teljesített a brent típusú olaj, közel 20 százalékot emelkedett, ami 6 éve a legnagyobb ralinak számít. Az erősödés fő tényezői a főbb olajimportőr országokban megnövekedett kereslet és az egyes olajkitermelő országokban tapasztalt kereslet-kiesések okozták.

Erősödnek az európai indexek

A reggeli nyitás óta a nyugat-európai indexek vegyes képet mutatnak, a DAX és a FTSE 100 azonban közel azonos mértékben erősödni tudott, a francia index értéke 0,2 százalékot esett. A görög composite index múlt heti gyengülése után, a mai nyitás óta 2,5 százalékot esett. A BUX index 0,5 százalékot gyengült, az OTP és Magyar Telekom árfolyama szinte semmit nem változott. Valószínű a befektetők kivárnak péntekig, amikor az OTP közzé teszi utolsó negyedéves gyorsjelentését.


Kivárnak a befektetők

A kínai jegybank az elmúlt négy hónap alatt másodszor csökkentette a jegybanki alapkamatot, aminek köszönhetően hétfőn a japán részvények újabb 15 éves csúcson zárták a kereskedést. A Nikkei 225 0,2 százalékot, a Topix 0,1 százalékot erősödött a hétfői zárásig.Az inflációs adatra várnak a befektetők

A kínai jegybank döntése különösebben nem befolyásolta az európai részvénypiacokat. A főbb nyugat-európai indexek a hétfői nyitás után egyelőre csak kis mértékben mozdultak el pénteki zárószintjüktől. A DAX index értéke emelkedik, a francia index azonban minimálisan esik. A héten több eurózónás inflációs adat is napvilágot lát, ami irányt adhat a kereskedésnek.Az inflációs adatra várnak a befektetők

A BUX index értéke nem mozdult el jelentősen. Az JP Morgan 4430-ról 4680 forintra emelte az OTP részvények célárát, azonban a hír nem befolyásolta jelentősen a papír árfolyamát. A Magyar Telekom és MOL árfolyama emelkedik, a Richter azonban 0,6 százalékot esett.Az inflációs adatra várnak a befektetők
kinai elnok
BFALU20191201033
valgyimir putyin
nyelvvizsga tamogatas emmi
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Airplane