Üzlet

Meglepő fordulat: amerikai cég is beszállhat a paksi bővítésbe!

Portfolio
Az amerikai Westinghouse szállíthatja a fűtőelemeket Paks-II-nek, így a német Siemens mellett, újabb nyugati cég kerülhet bevonásra az atomerőmű beruházásba - derül ki Jávor Benedek, Európai Parlamenti képviselő Lázár Jánosnak címzett nyílt leveléből.
Jávor Benedek információi szerint, előrehaladott állapotban van annak a megállapodásnak a megkötése, amely alapján az amerikai Westinghouse szállíthatná Paks 2 számára a fűtőelemeket. A tervezett megállapodás azért lehet meglepő, mivel a cég eddig még nem biztosított fűtőelemet az EU-tagállamaiban működő egyetlen orosz nukleáris létesítményhez sem. A Westinghouse újabban ugyan szállít elemeket a Roszatom által épített ukrajnai létesítményekhez, de ezek Jávor Benedek levele szerint, - a kétféle technológia "összeházasítása" miatt - már többször üzemzavart okoztak.

Miért lehet veszélyes az amerikai fűtőanyag? Ukrajnába egy 2009-ben döntöttek arról, hogy az amerikai Westinghouse szállíthatja a fűtőanyagot az egyik ukrán atomerőműnek. A próbaüzem 2010-ben kezdődött meg, de az áttérést 2011-2012-ben leállították a fűtőanyag kazetták deformálódása miatt. 2012-ben az ukrán atomenergiai felügyelet megtiltotta a Westinghouse fűtőanyaginak használatát. A fűtőanyag-beszállítás egyébként az egész projekt szempontjából elég jelentős területnek számít, szakmai becslések szerint a hulladékkezeléssel együtt akár a teljes költség 20-25 százaléka is ide tartozhat a Népszabadság információi szerint.

A politikus kitért rá továbbá levelében, hogy a "vegyes" technológia növelheti a biztonsági kockázatok mellett, a beruházás bekerülési költségét is. Illetve firtatta azt, hogy "Ha a Roszatom adta a legolcsóbb ajánlatot, akkor miért kell a Westingouse-től vásárolnunk olyasmit, ami a szerződés szerint a Roszatom feladatkörébe tartozna? Ha nem a Roszatomé a legolcsóbb ajánlat, akkor miért ők építenek minden mást, nyilvános pályáztatás nélkül?"

Mint ismert az orosz Roszatom által megvalósított beruházásnak, eddig egy német beszállító partnere volt, a Siemens, mely az erős áramú gépészeti berendezéseket szállításával kapcsolódik be a projektbe.
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
erdogan
wells fargo
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Frankfurti tőzsde