Üzlet

Valami nagyon nem stimmel a Quaestornál

Portfolio
Március 9-én csődvédelembe menekült a Quaestor Hrurira Kft, a Quaestor Csoport kötvénykibocsátásokat végző cége. Legalábbis erről szóltak a hírek az utóbbi hetekben. Azonban a Figyelő felettébb érdekes dologra bukkant, ugyanis miután csődvédelembe menekült a cég, az illetékes hatóság kérelemmel kapcsolatos jóváhagyásáról nem tettek közzé döntést. Így pedig továbbra is lehetnek kifizetések a társaságnál. Az pedig már csak hab a tortán, hogy március 18-án egy fix kamatozású és egy diszkontkötvény sorozat is lejárt.
Újabb érdekes helyzet állt elő a Questor-ügyben - írja a Figyelő. A Questor-csoport kötvénykibocsátásait végző Quaestor Financial Hrurira Kft. március 9-én jelentett öncsődöt arra hivatkozva, hogy a Buda-Cash-botrány miatt a befektetők nagy mennyiségben akartak visszaváltani kötvényeket, ez azonban meghaladta a likvid eszközöket. (Ezt az érvet egyébként az MNB már másnapi bejelentésében cáfolta, mondván sokkal inkább a 150 milliárd forintos fiktív kötvénykibocsátás lehetett az oka a csődvédelemnek.)

Eddig ebben még nincs is semmi "különös", azonban a csődvédelembe menekülés egy több szakaszos folyamat. Miután benyújtották a kérelmet a csődvédelembe menekülésről, a Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiumának egy munkanapon belül ezt jóvá kell hagynia. Ha rábólintanak, akkor ezt ki kell hirdetni a Cégközlönyben. Ez azonban nem történt meg. Vagyis mindezek alapján a társaságnál továbbra is teljesen jogszerűen történhetnek a kifizetések.

A Quaestor honlapján elérhető, a kötvények forgalmazásáról publikált közleményeket vizsgálva pedig olyan sorozatokra is bukkantunk, melyeknek tegnap volt a lejárata. Egyrészt a 2013-ban és 2012-ben kibocsátott QFF150318 jelű fix kamatozású, másrészt a 2014-ben kibocsátott QFD150318 jelű diszkontkötvények is éppen március 18-án jártak le.

Ha valóban jogszerűen folyhat továbbra is a kifizetés, akkor kérdés, hogy teljesíteni tudja-e illetve akarja-e teljesíteni a kifizetéseket. Ha a társaság nem tud eleget tenni a kötelezettségeinek, úgy a hitelezők felszámolási eljárást kezdeményezhetnek ellene. Arra viszont, hogy ennek valamilyen nyoma legyen, erre több hónapot is kellene várni, hiszen a felszámolási eljárás nagyon rögös út. Az sem kizárt, hogy a kötvénykibocsátó első körben vitatná kötelezettségét, ezzel is időt nyerve.

A Hrurira csődvédelméről a lenti linkeken írtunk bővebben:
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
BÉT