Üzlet

Ekkora osztalékot fizetnek a hazai cégek

Portfolio
A hazai társaságok jelentős része már közzétette az éves rendes közgyűlési meghívóját illetve a közgyűlési előterjesztéseket, melyekben többek között az igazgatóság javaslatot tett az előző éves eredmények terhére fizetendő osztalékról. Az alábbiakban a magyar tőzsdei cégek osztalékjavaslatait és a kifizetések időpontját gyűjtöttük össze.

Mennyit fizetnek a hazai cégek?

Az elkövetkező hetekben tartják a hazai tőzsdén forgó cégek éves rendes közgyűléseiket, melyeket érdemes figyelemmel kísérni, ezeken ugyanis döntés születik majd a menedzsment által javasolt osztalékfizetésekről is. Az alábbiakban a fontosabb, elmúlt években is többnyire rendszeresen osztalékot fizető részvényeket gyűjtöttük össze.

Ekkora osztalékot fizetnek a hazai cégek
Az ANY Biztonsági Nyomda menedzsmentje a tavalyi 57 forint után most részvényenként 71 forint osztalékfizetést javasolt a részvényesek felé. A társaság ezzel a vizsgált cégek között a legmagasabb osztalékhozamot kínálja a befektetőknek, ennek mértéke a legutóbbi tőzsdei záróárral számolva 7 százalék feletti.

A tőzsdén forgó két áramszolgáltató, az Elmű és az Émász az egy évvel korábbihoz képest jóval alacsonyabb osztalékot fizet csak a befektetőknek a tavalyi üzleti éve után, azonban még ezzel a csökkenő kifizetéssel is a legnagyobb osztalékhozamot kínáló tőzsdei cégek közé tartoznak.

A MOL menedzsmentje összességében 50 milliárd forint osztalékfizetést javasol a tavalyi év után, ami egy részvényre vetítve valahol 485-492 forint között lehet. Ez valamivel alacsonyabb a tavalyi évi kifizetésnél, tekintve azonban a negyedik negyedévi 100 milliárd forint feletti veszteséget, így sem tűnik azért rossznak. A MOL részvények ezzel a javasolt osztalékkal 4 százalék körüli osztalékhozammal forognak.

Az OTP igazgatósága összességében 40,6 milliárd forint osztalék kifizetését javasolja a közgyűlésnek, ami egy részvényre vetítve 147 forint. Ez megegyezik az egy évvel korábbi osztalékfizetéssel. A legutóbbi tőzsdei záróár alapján a papírok osztalékhozama 3 százalék körüli.

A Graphisoft Park 60 forintot fizetne a legutóbbi lezárt üzleti éve után a közéttett javaslat értelmében. A társaság az előző évben 90 forintot fizetett részvényenként (dolgozói részvények akkor még nem voltak), ennek a felét a szokásos üzleti eredmény, felét az egyszeri bevételből (peres eljárásból származó bevétel) fizette.

A Richter a nagyok közül papíronként 33 forintos osztalékjavaslatot lebegtetett meg közgyűlési meghívójában, ami csaknem fele a tavalyi évi kifizetésnek. A társaság az egy részvényre jutó eredmény 25 százalékát tervezi most is kifizetni, ahogy a korábbi években is. Az alacsonyabb osztalék így a visszaeső profitnak tudható be, tavaly az egy részvényre jutó eredmény 40 százalékkal csökkent.

A Magyar Telekom pedig idén sem tervez osztalékot fizetni, ahogy egy évvel korábban sem.

Mikor érkezik a pénz?

Az osztalék nagysága mellett a másik lényeges kérdés, hogy mikor fizetik ki azt a cégek, hiszen ez határozza meg, hogy mikor lehet a papírokat utoljára megvásárolni az osztalékért. A kifizetés legkorábban az áramszolgáltatóknál érkezik majd az eddig rendelkezésre álló információk alapján, az Elmű és az Émász részvényeit ma vásárolhatják meg utoljára osztalékért a befektetők. A MOL és a Richter egyelőre még nem publikálta az osztalékfizetés kezdő napját.

Ekkora osztalékot fizetnek a hazai cégek
Az osztalékkal kapcsolatos fontosabb dátumok:

(E nap): A megállapított osztalék kifizetésének kezdő napja. A jogosultak követelése e naptól nyílik meg.

(E-5 nap): A tulajdonosi megfeleltetés fordulónapja. A fenti osztalékra az jogosult, aki e nap végén a részvény tulajdonosa.

(E-8 nap): Az osztalékra jogosító részvények megszerzésére irányuló tőzsdei ügylet kötésének utolsó napja a Budapesti Értéktőzsdén.
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
brexit0115
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
online bolt_shutter