Előfizetői tartalom

Soha nem volt még ilyen veszteséges a Tesco

Portfolio
A Tesco rendkívül gyenge évet zárt, miután egyszeri tételek miatt 5,8 milliárd fontos veszteséget jelentett, ekkora veszteségre a kiskereskedelmi lánc fennállása óta még nem volt példa. A diszkontláncok rendkívül erős versenyt támasztanak, ez pedig a vállalat hazai tevékenységét is érzékenyen érinti. Az Egyesült Királyságban a vállalat működési eredménye közel 79 százalékkal zuhant. A gyorsjelentés fontosabb pontjai: A Tesco 96 éves története során még soha nem jelentett ekkora veszteséget, 5,8 milliárd fontos veszteségről számolt be a cég Az előző évet összesen 7 milliárd fontos egyszeri tétel terhelte, ebből 4,7 milliárd font kapcsolódott eszközleíráshoz A Tesco problémája Nagy-Britanniában részben a diszkontüzlet-láncok (Lidl, Aldi) által támasztott erős verseny illetve az online vásárlás térnyerése De nemcsak a brit, hanem a dél-koreai és az Egyesült Királyságon kívüli európai piacokon is nagy a nyomás Mindemellett a nettó adósságállomány 1,9 milliárd fonttal emelkedett, a cég nyugdíjalapjának hiánya pedig 1,3 milliárd fonttal nőtt A menedzsment ismét megerősítette, hogy nem fizetnek osztalékot, de szintén a mérleg megerősítését szolgálja, hogy a beruházások szintjét alacsonyan tartják, éves szinten 1 milliárd fontnál nem költenek többet.

Nagyon gyenge évet zárt a TescoA Tesco fennállása óta a leggyengébb évét zárta, a kiskereskedelmi lánc árbevétele 3,1%-kal, 63 milliárd fontra csökkent, devizahatásoktól tisztítva pedig 1,4%-kal került lejjebb. Bár a bevétel is csökkent, a társaság működési eredményének (trading profit) alakulása siralmas volt, 58,2%-kal 1,39 milliárd fontra zuhant. Ami különösen...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái