Üzlet

Az igazán bátraknak még mindig lehet keresnivalójuk

Portfolio
A Morgan Stanley továbbra is optimista a részvénypiacokkal kapcsolatban. Mostani várakozásaik szerint a legnagyobb felértékelődési potenciált az amerikai és a japán tőzsdék kínálják, de Európában és a feltörekvő piacokon is lehet keresni valója a befektetőknek. Az egyes szektorok közül a pénzügyi szektorral kapcsolatban a legpozitívabbak a várakozásaik, de jó lehetőséget látnak az energiaszektorban is. Ugyanakkor felhívják a figyelmet arra is, hogy a részvénypiacokon még mindig jelentős kockázatok tapasztalhatók, amelyek közül a leginkább attól érdemes tartani, hogy a Fed idő előtt emel kamatot.

Egyesült Államok

A Morgan Stanley elemzői az előttünk álló szűk egy évben (2016 Q1 vége) 10%-os felértékelődést várnak az amerikai részvénypiacra a jelenlegi szintekről. Az S&P 500 index értéke egészen 2 275 pontig erősödhet. Miközben a vállalati profitok 4%-kal növekedhetnek (2015 végéig), az értékeltségi szintek emelkedése folytatódhat, az előretekintő P/E ráta egészen 17-szeres szintig szárnyalhat. Az elemzőház szakemberei felhívják arra is a figyelmet, hogy Amerika éppen egy tartós gazdasági bővülés kellős közepén jár, ami akár 2020-ig kitarthat. A fogyasztói bizalom javul, akárcsak az eladósodottsági mutatók. A vállalati szféra magatartása is segítheti a hosszú távú fellendülést: bepótolhatják a korábban elmulasztott beruházásokat, új munkahelyeket teremthetnek (korábban elmaradoztak a munkaerő bővítések), a készleteket normál szinten tartják, a felvásárlási és fúziós tevékenységek még csak most kezdenek igazán fellendülni.

Európa

A Morgan Stanley továbbra is optimista az európai részvényekkel kapcsolatban is. Az MSCI Europe indexének az értéke egészen 1 730 pontig erősödhet (2016 Q1 végéig), ami több mint 2 százalékos felértékelődési potenciált jelent a mostani szintekhez képest.

A pozitív várakozásoknak több oka is van, az elemzőház szakemberei megemelték korábbi várakozásaikat az eurózóna 2015-ös és 2016-os GDP-növekedésével kapcsolatban. Ezt elsősorban az EKB által alkalmazott gazdaságpolitikával, illetve a jegybank által bevezetett mennyiségi lazítási programmal indokolták. Az európai vállalatok esetében további EPS-növekedést várnak. Véleményük szerint a bevételek szintjén nem várható erős fellendülés, ugyanakkor a profitráták javulhatnak a csökkenő kamatkiadásoknak és nyersanyagköltségeknek köszönhetően. Pozitív folyamatok láthatók a tőkebeáramlás területén is, a befektetők az elmúlt hónapokban újabb pénzeket helyeztek el a régiós részvényalapokban. Ez a (beáramlási) sorozat pedig folytatódhat abban az esetben, hogyha a gazdasági fellendülés továbbra is megmarad.

Japán

Az elemzőház a japán részvényekkel kapcsolatban is nagyon optimista. Véleményük szerint a Topix értéke egész 1 740 pontig erősödhet, ami a jelenlegi szintekhez képest közel 9 százalékos felértékelődési potenciált jelent. A Morgan Stanley elemzői felhívták a figyelmet arra, hogy a japán cégek az elmúlt negyedévekben (általában) felülmúlták az elemzői várakozásokat az eredményesség tekintetében. A szakemberek szerint a vállalatok egy részvényre jutó nyeresége (összességében) 15,9%-kal növekedhetnek 2015-ben, míg jövőre ez az érték 11,2 százalékkal nőhet. Kiemelik, hogy a japán vállalatok magatartása is jótékonyan hathat a részvényárfolyamokra, ugyanis nőt a cégek saját részvény visszavásárlási aktivitása és nőttek az osztalék kifizetések.

Feltörekvő piacok

A feltörekvő részvénypiacok esetében a legkevésbé optimisták a Morgan Stanley elemzői. Véleményük szerint az MSCI EM Index értéke 1 050 pont lehet (2016 Q1 végére), ami szerény 1 százalékos felértékelődési potenciált jelent csupán a mostani szinthez képest. A visszafogott várakozás hátterében a lefelé módosított GDP-előrejelzések és a feltörekvő piacok devizáinak várható gyenge teljesítménye áll elsősorban. A szakemberek szerint a vállalatok egy részvényre jutó nyeresége (összességében) csupán 1,6%-kal növekedhetnek 2015-ben, míg jövőre ez az érték 10 százalékkal nőhet.

Az igazán bátraknak még mindig lehet keresnivalójuk

Négy dolog miatt aggódnak igazán

  • A Morgan Stanley szakemberei szerint a részvénypiacokra leselkedő legnagyobb kockázatot az jelenti, ha az amerikai gazdaság lassul. Ha kedvezőtlen makroadatok sorozata jön, akkor ez olyan időszakban történik, amikor már nincsenek jegybanki állampapír-vásárlások és az ezzel járó likviditásbőség.
  • A második, hogy a Fed korábban kezdi meg a kamatemeléseket, mint amire számítanak az elemzőháznál. A Morgan Stanley szakemberei ugyanis csak 2016 elejére várják az első kamatemelést.
  • A Görögország adósságrendezésével kapcsolatos aggodalmak sem szűnnek.
  • Az erős dollár sem kedvez több szektornak (nem ciklikus fogyasztási javak, gépgyártás, vegyipar).

Fókuszban a szektorok

Az elemzőház az összes régióban felülsúlyozásra javasolta a pénzügyi szektor részvényeit. A kitörő optimizmust részben azzal magyarázzák, hogy a szektor szereplői sikeresek voltak a részvényesi hozamok növelésében, ami vonzóvá teszi ezeket a vállalatokat. Amerikában és Európában ráadásul a pénzügyi szektor profitálhat a javuló makrokörnyezetből is.

Amerikában és Európában az energiaszektor felülsúlyozásra került a Morgan Stanley-nél, amivel szembemegy az általános vélekedéssel, hiszen az olajár esése miatt mindenhol inkább negatív a vélemény a szektorral kapcsolatban. Viszont a stratégák szerint az energiaszektornál az, hogy romlanak a profitvárakozások, nem mindig eredményeznek alulteljesítést.

A közszolgáltatókat Európában és Japánban alulsúlyozásra minősítette le a Morgan Stanley, mert szerinte a szektor erőteljes teljesítményének vége szakadhat.

A nem ciklikus fogyasztás javak szektorával kapcsolatban viszont negatív véleménye van az elemzőháznak. Éppen ezért a szektort (Japán kivételével) az összes régióban alulsúlyozásra ajánlják. A döntésüket elsősorban a dollár erejével magyarázzák, ami negatívan hat a szektor szereplőinek eredményességére.

Az igazán bátraknak még mindig lehet keresnivalójuk
brexit0923
weworkiroda2
EKB épület
Az építkezésekről csábítja át a munkásokat a konkurencia
nyugdíjas parlament
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
weworkiroda2