Üzlet

Egyre nagyobb a félelem a tőzsdéken

Portfolio
Nagy a feszültség a részvénypiacokon, a régóta elhúzódó görög adósságrendezés miatti aggodalmak és a mai brit parlamenti választások kimenetele is további bizonytalanságra adhatnak okok. Tegnap az amerikai jegybank elnöke a részvények magas árazásáról is beszélt, és a félelem indikátornak hívott VIX-index értéke is emelkedett.

Nő a bizonytalanság

Az általunk követett indikátorok többsége nem mutat kiugró értéket, a VIX-indexet viszont érdemes megemlíteni, amely az elmúlt napokban folyamatosan emelkedett, jelenleg 15 ponton áll, ilyen magas április 1. óta nem volt az index értéke. A félelemindexnek is nevezett indikátor minél magasabb, annál nagyobb a várható részvénypiaci volatilitás. Egyébként a 15 pontos érték nem számít kiugrónak, a válság óta 20 feletti értékeknél ugrott meg a befektetők bizonytalansága. Több olyan téma is van, amely az elmúlt időszakban növelte az aggodalmat, ilyen a görög adósságrendezés, a brit választások, de az amerikai jegybank is már többször figyelmeztetett a részvények magas árazására.

Egyre nagyobb a félelem a tőzsdéken

A görög sztori

A nemzetközi befektetői hangulatot egy ideje részben a görög adósságrendezéssel kapcsolatos aggodalmak határozzák meg. Bár Görögország még ki tudta fizetni május 6-án esedékes tartozását az IMF és az eurózóna hitelezői felé, de nemsokára kifogy készpénzállományából, ráadásul még az új gazdaságélénkítő reformok bevezetéséről sem sikerült dönteni. Sokan az ország kilépéséről beszélnek, ami akár láncreakciót is elindíthat az eurózónában, vannak olyanok is, akik Portugália és Spanyolország kilépését is elképzelhetőnek tartják.

A brit választások

Már hetek óta lázban tartja a befektetőket a brit parlamenti választás, amelynek kimenetele nehezen megjósolható, a konzervatív tory-k és a Munkáspárt ugyanis fej-fej mellett állnak. A végső kimenetel a szigetország gazdasági növekedése és az Európai Unióhoz fűződő kapcsolat szempontjából is fontos, ugyanis pár év múlva arra is sor kerülhet, hogy Nagy-Britannia népszavazást kezdeményez az eurózónában való bennmaradás ügyében.

Túl drágák a tőzsdék?

Egyre többen gondolják azt, hogy az amerikai részvények túl vannak értékelve, a részvényindexek ugyanis a 2008-2009-es válság óta nagyot emelkedtek, mostanában viszont olyan szintekhez értek, amit már az amerikai jegybank elnöke is szóvá tett. Jannet Yellen tegnap (már nem először) azt nyilatkozta, hogy a részvények jelenlegi magas értékeltsége már veszélyt jelent, annak ellenére, hogy még nem láthatók buborékra utaló jelek.
IMG_20191017_163000
kulfoldi piaci terjeszkedesi tapasztalatok panelbeszelgetes
Frankfurti tőzsde
Katona Bence Hiventures
Lovretity Andras kulfoldi felvasarlas ugyvedi tanacsadas
hongkong191017
Németország már nem Európa motorja
Kiállnak Trump kereskedelmi háborúja mellett az amerikai szenátorok
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Frankfurti tőzsde