Előfizetői tartalom

Begyújtotta a rakétákat a MOL

Gayer Attila, CFA
Ma hajnalban tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a MOL, mely kedvező képet mutat az elemzői várakozásokkal összevetve, a társaság a fontosabb eredménysorokon szinte kivétel nélkül felül tudta teljesíteni az előrejelzéseket. A beszámoló főbb pontjai: A tovább zuhanó olajár betett a kutatás-termelésnek, amit a növekvő kitermelés, az alacsonyabb kitermelési költség és a gyengébb forint sem tudott ellensúlyozni Kurdisztánban csökkent a kitermelés A finomítás viszont megtáltosodott, a jövedelmezőség javult, a finomítói termelés nőtt, ahogy a kiskereskedelmi értékesítés is, a petrolkémia pedig szárnyra kapott A gáz szegmensben is magasabb profitot ért el a MOL Az iparágban kiemelten figyelt EBITDA közel 50 százalékkal emelkedett A negyedévben nem voltak egyszeri tételek (a bázisidőszakban viszont igen), a riportált EBITDA 21 százalékkal emelkedett A pénzügyi sor szinte a teljes üzemi profitot elvitte, főként a hitelek, vevők és szállítók időszak végi átértékelésének vesztesége miatt A 12 havi gördülő egy részvényre jutó eredmény tovább csökkent Az eladósodottság emelkedett, de így is bőven a komfortzónában van Az operatív készpénztermelés csökkent Optimista menedzsment kommentár, megerősített várakozások A gyorsjelentés alapján pozitív reakcióra számítunk a részvényeknél, persze fontos azért kiemelni, hogy az árfolyam az utóbbi hónapokban igen sokat emelkedett. A papírok számára a kedvező negyedéves eredmények mellett erősítő tényező lehet az értékeltség is, a jelenlegi szinteken is még alulértékeltnek tűnnek a profitnövekedési kilátások fényében. Egyedül talán a kurdisztáni kitermelés alakulása okoz bizonytalanságot, kérdés, hogy a mostani visszaesés mellett is sikerül-e hozni a korábban adott kitermelési várakozásokat.

Milyenek lettek a számok?. Ma hajnalban publikálta az idei első negyedévre vonatkozó eredmény beszámolóját a MOL, mely összességében kedvező képet mutat az elemzői várakozások tükrében, szinte valamennyi fontos eredménysoron felül tudta teljesíteni a konszenzust a vállalat. Az iparágban kiemelten figyelt, egyszeri tételek és készletátértékelés nélküli EBITDA 6 százalékkal...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés