Üzlet

Így vág vissza az EBRD az orosz válságnak

MTI
Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) kész növelni befektetéseit azokban a kelet-európai országokban, amelyekre súlyosan kihat az orosz gazdasági válság, de tartja magát ahhoz a tavalyi döntéshez, hogy az ukrán konfliktus következményeként Oroszországban nem indít új beruházásokat - közölte Sir Suma Chakrabarti, a nemzetközi pénzintézet elnöke.
Az EBRD Tbilisziben tartott éves közgyűlését záró sajtóértekezletén Sir Suma kiemelte: a bank képes növelni jelenlegi befektetéseit, és ezt azokban az országokban kellene megtennie, amelyeknek ténylegesen szüksége van rá és valós reformokat hajt végre.

Ami az orosz gazdasággal történik, elég súlyosan érinti a kaukázusi és a közép-ázsiai köztársaságokat, így arra számítok, hogy ezekben az országokban, valamint Közép-Európában és a balti köztársaságokban növeljük befektetéseinket

- mondta.

A felzárkózó európai gazdaságok és az egykori szovjet térség reformjainak finanszírozására 1991-ben alapított bank tavaly 5 százalékkal 8,9 milliárd euróra emelte a tevékenységi területén nyújtott finanszírozási támogatások értékét annak ellenére is, hogy a szankciókkal összhangban meredeken csökkent az Oroszországnak folyósított új finanszírozások összege.

Csütörtökön közzétett új előrejelzésében az EBRD azt jósolta, hogy a nyugati szankciók következményeként kialakult monetáris válság és az alacsony olajárak miatt nehéz helyzetbe került orosz gazdaság idén 4,5 százalékkal, jövőre pedig 1,8 százalékkal esik vissza. A válság átterjedt a szomszédos országokra, részben a kereskedelem révén, részben pedig amiatt, hogy az érintett államok Oroszországban élő jelentős diaszpórái drasztikusan csökkentették hazautalásaikat.

Görögországról szólva az elnök kijelentette, hogy a befektetések módozatai két tényezőtől függenek: az Athén és a nemzetközi hitelezői közötti tárgyalások eredményétől, valamint az Alekszisz Ciprasz vezette kormány gazdaságpolitikájától. Hangsúlyozta: az EBRD addig nem dolgozza ki gazdasági stratégiáját, amíg nem látja világosabban a görög fél gazdaságpolitikai megközelítését.

Az EBRD a görög kormány kérésére márciusban vállalta, hogy Görögországban is befektetéseket hajt végre. Az EBRD és Görögország a közgyűlés alkalmából írt alá hivatalosan egy öt évre szóló beruházási megállapodást, amelynek alapján a görög pénzügyminisztérium közlése szerint évente 500 millió euró friss tőkéhez juthat az ország.
forintarfolyam
lakásépítés
szabó istvan_exim_sajat_mónus márton
23 September 2019, Lower Saxony, Salzgitter: Volkswagen employees stand in a clean room for the production of battery cells at the VW Salzgitter plant. Volkswagen has started producing its own battery cells for electric cars.
Negative trends in Hungarian forint euro exchange rate
A farmer pulls a planter through a soybean field in this aerial photograph taken over a farm near Buda, Illinois, U.S., on Tuesday, July 2, 2019.
Thomas Cook üzlet
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Frankfurt Stock Exchange