Üzlet

Vége a magyar botránycégnek!

Portfolio
Hosszú hónapok színjátéka után hamarosan elindul a Business Telecom felszámolása. A kötvényeseknek nem sok juthat a cég vagyonából.

Vége a sztorinak

  • A Bács-Kiskun Megyei Bíróság elrendelte a Business Telecom felszámolásának megindításáról szóló végzés közzétételét a Cégközlönyben.
  • A bíróság kijelölte a felszámolót, a felszámolás kezdő időpontja az a nap, amikor a bíróság végzését közzéteszik a Cégközlönyben.
  • A cég hitelezőinek a bírósági végzés közzétételétől számított 40 nap áll rendelkezésükre, hogy jelezzék követeléseiket. Az igénybejelentőknek a követelés 1 százalékát, legalább 5, legfeljebb 200 ezer forintot a felszámoló részére be kell fizetniük.

Mi jut a kötvényeseknek?

A vállalat vagyonából a tartozásokat a következő sorrendben elégítik ki:
A: felszámolás költsége
B: zálogtárggyal fedezett követelések,
C: gazdálkodó szervezetet terhelő kötelezettségek,
D: magánszemélyek nem gazdasági tevékenységből származó követelései, kivéve a kötvények!
E: adó, vám, egyéb köztartozások,
F: egyéb követelések

A BTel kötvények tulajdonosai az utolsó kategóriába tartoznak, nincsen semmilyen különleges státuszuk azáltal, hogy az őket megillető követelésről értékpapírjuk van. Az eddigi tapasztalatok alapján a felszámolások nagy részében az egyéb kategória teljes kielégítése nagyon ritka, az esetek többségében az ebbe a kategóriába sorolt követelésekre egyáltalán nem kerülnek kielégítésre.

Mennyi vagyona lehet a cégnek?

A legfrissebb elérhető információk még tavaly szeptember végiek, akkor a BTel mérlegén közel 2,3 milliárd forintnyi szellemi termék és vagyoni értékű jog volt, ha ez nagyrészt az XPrime-hoz köthető illetve a vállalat informatikai rendszerét stb. jelenti, akkor ez nem sokat érhet. A BTelnek nem voltak nagy értékű ingatlanjai (korábban erre hivatkozott a cég azzal kapcsolatban, miért nem kapnak bankhitelt), a műszaki berendezések, járművek viszont 770 millió forinton voltak kimutatva tavaly szeptemberben, ezek értékesítéséből befolyhat némi pénz. 51 millió forintnyi pénzeszköz, és 120 millió forintnyi értékpapír (ha saját részvény is, az most nem sokat ér) volt, ennek nagy része elmehet a felszámolás költségeire.

A legnagyobb tétel a 6,5 milliárd forintnyi követelés, amivel az a baj, hogy egyrészt kisebb partnerektől nehezen behajtható összegekből, másrészt az XPrime-hoz köthető, árbevételként kimutatott, de be nem folyt (fiktív?) összegekből áll.

Ezekkel a vagyonelemekkel szemben állt tavaly szeptember végén közel 8,7 milliárd forintnyi követelés, a szállítókkal szemben és kötvénykibocsátásból is közel 2-2 milliárd forint tartozása állt fenn a BTelnek.
City of Tomorrow Malmö
újszülött kisbaba kóráhz
hologram vezető asszisztens
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
GettyImages-1075371874