Üzlet

A mostanihoz hasonló, nyugodtabb időszakra lenne szükség

Az internetadó ötlete óta nem volt olyasmi, ami hidegzuhanyként érte volna a távközlési cégeket, az azóta eltelthez hasonló, nyugodtabb időszakra lenne szükség, mondta el a Portfolio-nak Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója, akivel a társaság beruházásairól, a kormány és a távközlési cégek közötti viszonyról, a különadók hatásairól és az energia-üzletág jövőjéről beszélgettünk.
Legutóbbi beszélgetésünkkor az internetadóval szemben kelt ki, azt akkor részben az önök ellenállása miatt be sem vezette a kormány, most pedig már közműadó kedvezmények szerepelnek a jövő évi adótörvény javaslatában, és időről időre felröppennek hírek a távközlési adó esetleges eltörléséről. A Telekom kottájából játszik a magyar kormány?

A közműadó kedvezményre vonatkozó tervezetét fontos lépésnek tartjuk, amely minden bizonnyal segítené a mi hálózatfejlesztési terveinket is, hozzájárulna a Digitális Magyarország célkitűzéseinek teljesítéséhez, és összességében a magyarországi szélessávú fejlesztések felgyorsulásához is. Ugyanakkor a közműadó egy kicsi része a Magyar Telekom által évente fizetett 30-35 milliárdos extra adóterheknek. Az elmúlt egy-két évben több alkalommal is egyeztettünk a kormány képviselőivel, és az iparág többi szereplőjével együtt rendszeresen el is mondtuk, hogy szívesen beruházunk az országban, de ehhez ösztönző adózási környezetre van szükség. Lényeges változásnak tartjuk, hogy a kormány érdemben mérlegeli az adóterhek felülvizsgálatát, amelynek a lehetőségét egyébként már a partnerségi megállapodásunk is rögzítette. Sőt, az internetkonzultáció során széles társadalmi párbeszédre nyílik lehetőség az internetezést terhelő adók csökkentéséről. Az is igaz, hogy a költségvetésben is nagyobb most a mozgástér, mint néhány éve. Ahogy mondtam, a közműadó terén történő változás egy fontos lépés, ilyen vagy hasonló további lépések szükségesek ahhoz, hogy a Digitális Magyarország 2018-ra megvalósulhasson.

Korábban sok meglepetés érte a távközlési cégeket, most viszont mintha egy nyugodtabb időszak köszöntött volna be. Önök is így látják?

Magyarország versenyképessége szempontjából a hangsúlyt a kiszámíthatóságra helyezném. Az elmúlt másfél évben az internetadó ötletén kívül már nem volt olyasmi, ami hidegzuhanyként ért volna minket. A továbbiakban is a mostanihoz hasonló, nyugodtabb időszakra lenne szükség és érdemi együttműködésre a Digitális Magyarország céljai mentén. A távközlésben a vállalatok éves szinten több tízmilliárd forintot ruháznak be, kiszámítható működési és szabályozási környezet kell ahhoz, hogy ekkora befektetéseket hajtsunk végre. Olyan irányú módosításra lenne szükség, amely serkentené a beruházásokat, vagyis járjon kedvezmény annak, aki új hálózatfejlesztést hajt végre, és annak is, aki modernizálja a hálózatát.

Az anyacégnél, a Deutsche Telekomnál mennyire értik, hogyan működnek a dolgok Magyarországon, hogy egyik pillanatról a másikra gyökeresen megváltozhat egy vállalat működési környezete?

Jól értik, amit én magam is többször elmondtam, hogy több kormányzati lépésre is azért volt szükség, hogy Magyarország ne kerüljön abba a helyzetbe, amibe például Görögország került. A Deutsche Telekomnak Görögországban is van leányvállalata, és annak a működési környezete kiszámíthatóság szempontjából nem összehasonlítható a magyarral. Ideális ország nincsen, de a DT Csoport bevételeinek egy jelentős része a nemzetközi piacokról származik, ezért nagyon nem mindegy, hogyan kezelik az ottani befektetéseiket.

A Magyar Telekomnál részben a különadók miatt költségcsökkentések indultak el, karcsúbbá és hatékonyabbá vált a szervezet, felgyorsultak bizonyos átalakítások. Szarkasztikusan fogalmazva: talán még jót is tettek a különadók.

Még az ilyen szarkasztikus logika mentén sem tudunk örülni annak, hogy a cég cash-flow-jának jelentős részét elvitték a többletterhelések. Emiatt egyrészt a beruházásainkhoz hiányoztak források, másrészt az elmúlt két évben nem tudtunk osztalékot fizetni, így a tulajdonosaink, a befektetőink - köztük több mint 20 ezer hazai kisrészvényes - biztos rosszul jártak. Hatékonyságunk javítása azonban nem csak a működési környezet megváltozásához való alkalmazkodást szolgálja, hanem válasz a távközlési iparág és a piaci igények alapvető átalakulására is. Új középtávú stratégiával kellett felkészülnünk a jövő digitális világára, arra, hogy az iparág egyre inkább adatközpontú és online működésű lesz. Elébe kell mennünk a lakossági és a vállalati felhasználók elvárásainak.

És ha most hirtelen kivezetnék a különadókat, mihez kezdene a Telekom azzal a 30-35 milliárd forinttal, amennyivel minden évben több forrás rendelkezésre állna?

Például az osztalék tekintetében is nagyobb lenne a mozgásterünk. Egyébként a fókusz nem változna, továbbra is a vezetékes és a mobil hálózatunkat fejlesztenénk. Az elmúlt 2-3 év arról szólt, hogy a 4G mobilhálózatunkat fejlesszük, növeljük a lefedettséget, és olyan okos eszközöket adjunk az ügyfeleinknek, amivel ki is tudják használni a nagy adatsebességet. Ideális esetben, ha több forrás állt volna rendelkezésünkre, akkor ezzel párhuzamosan a vezetékes hálózatunkat is gyorsabb ütemben fejlesztettük volna. A mobil hálózatunkkal most jól állunk, úgy tervezzük, hogy év végére eléri a 97%-ot a lakossági 4G lefedettség, így már jobban tudunk a vezetékes hálózatainkra is koncentrálni. Az a tervünk, hogy egy év alatt 440 ezerrel megnöveljük a szélessávval lefedett háztartások számát, ez azt jelenti, hogy 2015 végére a hazai háztartások több mint felében, 2,2 millió otthon számára elérhető lesz a nagysebességű hálózatunk. Ezzel hozzájárulunk a szélessáv szempontjából még fehér foltok csökkentéséhez is, ahol ez a lehetőség eddig nem volt elérhető.

A konkurencia fejlesztései miatt is gyorsítanak?

Nyilván a versenytársaink is hajtanak végre beruházásokat, de mi akkor is fejlesztenénk a hálózatunkat, ha ők nem tennének semmit. Egyszerűen azért, mert például a videó-tartalmak megosztása vagy a gépek közötti kommunikáció, az M2M miatt az internetforgalom megugrására, egyfajta adatrobbanásra számítunk, ezt pedig csak kiterjedt és szupergyors hálózattal lehet kiszolgálni. A mobilhálózattal szemben a vezetékes hálózaton a felhasználók számának növekedése mellett is lehet garantálni a sávszélességet, így a jövőben is feltétlenül szükség lesz jó minőségű vezetékes infrastruktúrára.

A Telekom a Telenorral együttműködve az év végéig jelentősen növeli a negyedik generációs hálózatának lefedettségét. Az a cél, hogy a harmadik mobilcéget lerázzák?

A Telekom az első pillanattól kezdve fókuszál a 4G mobilhálózat fejlesztésére, ebben a Telenor is hasonlóan gondolkodik, ezért volt természetes, hogy a hálózat-optimalizálásai együttműködés a Telekom és a Telenor között jött létre. Ezzel valóban közel teljes, 97%-os lakossági 4G lefedettséget érhetünk el ez évben. Fontos ugyanakkor látni, hogy kereskedelmi szinten éppolyan versenytársai maradunk egymásnak mindhárman, mint eddig. Ez pedig végső soron az ügyfeleknek kedvez.

Évek óta azt halljuk, hogy elképesztően erős nem csak a technológiai, de az árverseny is a magyar mobilpiacon, erre a Telekom júniustól szinte minden szolgáltatásának megemeli az árát. Hogy is van ez?

Ne felejtsük el, hogy ez egy üzlet, ahol fenntartható árstruktúrának kell lennie, ráadásul éppen az imént említettem, hogy milyen mértékű beruházásokat folytatunk. Egyébként pedig nem pusztán az árak versenyeznek, a teljes szolgáltatás ár/érték arányát érdemes figyelembe venni. A Telekom hálózata és szolgáltatásai minőséget képviselnek. Az ügyfelek döntését a szolgáltatónál elérhető teljes élmény és minőség határozza meg, amibe az árelőnyt tartalmazó ajánlatok is beletartoznak. Csak néhány példát említve: a korlátlan díjcsomagok és adatopciók érezhető megtakarítást eredményeznek ügyfeleinknek. A legújabb ajánlataink pedig roaming díj nélküli hívásokat kínálnak külföldről, és nemcsak hazai irányba. Vagy említhetem a készülékek folyamatos árcsökkenését is.

Az energiaszolgáltatást meg a rezsicsökkentésekhez igazították. Mekkora kudarc, hogy a lakossági gázszolgáltatásból ki kellett vonulniuk?

Azt tekintettem volna kudarcnak, ha nem lépünk be energiapiacra, hiszen ez európai összehasonlításban is példaértékű innováció volt. Az elmúlt évek sikerei ezt igazolták. Az energiapiaci jelenlétünk kockázatokat hordozott magában, és ezek a kockázatok realizálódtak. Fontosnak tartottuk az energiaszolgáltatást, de nem ragaszkodhatunk hozzá, ha veszteséget termel. Értékelni kell, hogy az elmúlt öt év során ez az üzletünk sikeresen hozzájárult az ügyfélmegtartáshoz, és a kedvezményes árak révén az ügyfelek energiaköltségeinek mérsékléséhez is.

Meddig maradnak a lakossági árampiacon?

A jelenlegi feltételek mellett egyelőre maradunk, azonban ezt a szolgáltatást is időről időre felülvizsgáljuk.

Az üzleti szegmensben a MET-tel közösen létrehozott vállalaton keresztül szolgáltat a jövőben a Telekom. A vegyesvállalattal szemben mik az elvárások?

A vállalat elsősorban a magyar piacon szeretne minél nagyobb részesedést, de az üzleti modellje külföldön is működőképes lehet azokon a piacokon, ahol a Deutsche Telekom már jelen van, hiszen a MET és a Deutsche Telekom Csoport piacai között van átfedés. A közös vállalat eredménye nem kerül konszolidálásra a Magyar Telekomnál, viszont osztalékot kap ettől a cégtől, vagyis a magyarországi és az esetleges nemzetközi terjeszkedésből a magasabb osztalékokon keresztül profitál a Telekom.

És mi a helyzet a Telekom osztalékkal? Az első negyedéves rekordmagas eladósodottság és a negatív cash-flow ellenére is tartható a részvényenként legalább 15 forintos osztalék 2016-ban?

Az idei EBITDA-előrejelzésünkön nem változtattunk, és az első negyedéves eredményeink jól alakultak. Továbbra is úgy látjuk, tartható a korábbi vállalásunk, hogy amennyiben a működési és adózási környezetünk nem változik, a menedzsment részvényenként legalább 15 forint osztalékra fog javaslatot tenni.
BÉT
Tarlos Istvan Budapest fopolgarmester valasztas
Orban Viktor Varhelyi Oliver unios biztos jeloles
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
BÉT