Előfizetői tartalom

Megszólalt az autós szakma az év autós botrányáról

Portfolio
A Magyar Autós Szakmai Szövetség is megszólalt az "év autós botrányáról", amely a kötelező biztosításokból fizetett kártalanítások körüli vélt vagy valós anomáliákról szól. A legfőbb "vád" velük szemben az, hogy kettős árazási gyakorlatot folytatnak a biztosítók kárára: eszerint a szervizek a biztosítókkal egy árkalkulációs rendszerben szereplő áron számolnak el, de másoknak ennél olcsóbban javítanak. Ezzel szemben a szövetség szerint a szervizek nem fizettetnek többet a biztosítókkal, mint amennyit bárkitől elkérnek, sőt, a velük szerződött biztosítóknak piaci alapon adnak kedvezményeket. Elárulták azt is, hogy miből tudnak kedvezményt adni: átlagosan nagyjából 15-18 százalékos árréssel dolgoznak a javításkor beépített alkatrészeknél, de ebből kell kitermelniük a kapcsolódó költségeiket és profitjukat. A sztori biztosítós főszereplőjéhez, az Uniqához is volt néhány keresetlen szavuk.

A sztori háttereA kötelező biztosítások díjai a válság óta jelentősen csökkentek, a biztosítók kárkifizetései viszont ehhez képest jóval kisebb mértékben estek vissza. Ennek oka, hogy a válság hatására ugyan visszaesetek a kárkifizetések, hiszen csökkent a kárt szenvedő autók értéke és a károk értéke is, de a díjbevételek az egészségtelen árverseny miatt még...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés