Üzlet

Őrület után kijózanodás - Falnak ment a Shanghai Express

Portfolio
Az elmúlt fél-egy évben elképesztő mértékben emelkedtek a kínai tőzsdék, ami részben a kormány gazdaságélénkítő programjának, a korábbi, kemény landolással kapcsolatos kockázatok miatt kialakult alacsony értékeltségnek, részben pedig a részvénypiacot közvetlenül érintő intézkedéseknek volt köszönhető: a külföldi befektetők előtt egyre inkább megnyitották a tőkepiacokat. Két hete azonban megtört a rali és nagy léptékben esni kezdtek a kínai tőzsdék, a csúcshoz képest mért 20 százalékos eséssel hivatalosan is beköszöntött a medve piac.

Bődületes rali volt Kínában

Június közepéig irdatlan tempóban emelkedtek Kínában a részvényárak, az emelkedő trend összesen 928 napig tartott. Ez a kínai tőzsde 1990-es nyitása óta a leghosszabb ilyen időszak volt, több mint 5-ször olyan hosszú, mint az átlagos időtartama bármelyik eddigi hasonló ralinak. Az is figyelemre méltó, hogy egy kínai cég átlagosan 95-ös P/E rátán forog jelenleg, ami jóval magasabb, mint a 2007-es lufi kipukkanásakor látott 61-szeres átlagos értékeltségi szorzó.

Mi fűtötte a ralit?

A részvénypiaci felfutás a tőkepiaci liberalizáció mellett az alábbi tényezőknek volt köszönhető:

  • A kínai vezetés a monetáris lazítás keretében négyszer vágta vissza az irányadó kamat mértékét, ami elsősorban a gazdaság növekedési ütemének további ösztönzésére irányult, de a részvénypiaci emelkedésre is kedvezően hathatott.
  • Az ország az elmúlt időszakban folyamatosan csökkentette a tőzsdei kereskedésre vonatkozó minimális tőkekövetelmény mértékét, aminek hatására pár hónap alatt az újonnan nyitott értékpapírszámlák száma többszörösére nőtt és egyre több kisbefektető jelent meg a piacon.
  • Tavaly áprilisban jelentették be a Sanghaj-Hongkong kereskedési egyezményt, aminek köszönhetően immár bármely tengerentúli befektető vásárolhat kínai részvényeket. Az említett tőzsdék rendszereinek ezt követő összekapcsolásával pedig Hongkong és Sanghaj között is szabadon folyhat a kereskedés.
  • A néhány éve bejelentett gigaberuházás, a "One Belt, One Road" néven induló új selyemút projekt bejelentése is hozzájárulhatott a jó hangulathoz. Mivel a beruházás kapcsán főleg az infrastruktúra és bányászati szektor fog profitálni, ezért a befektetők ezen szektorok részvényeit kezdték el venni.
  • A tőkepiacok elérésének könnyítése erőteljes spekulációkat váltott ki annak kapcsán, hogy a jüanban denominált, belső piacon forgó kínai részvények (A-részvények) is bekerülhetnek az MSCI globális fejlődő piaci indexeibe.

Valami elromlott...

A nagy rali után június közepétől meredek esés indult me ga kínai tőzsdéken, a Shanghai Composite index két hét alatt nagyjából 20 százalékot veszített értékéből (a záróárak alapján), ami már hivatalosan is medve piacot jelent. Az emelkedés korábbi mértékét és intenzitását látva pedig egyáltalán nem biztos, hogy láttuk már a mélypontot.

Őrület után kijózanodás - Falnak ment a Shanghai Express
A mostani esésben a túlhevült részvénypiacon bekövetkezett általános kijózanodás, korrekció mellett szerepet játszhattak az alábbiak:

  • Monetáris politika: A monetáris lazítás keretében az elmúlt időszakban négyszer vágta vissza az irányadó kamatot a kínai vezetés, hogy ösztönözze a gazdaság növekedési ütemét. Azonban úgy tűnik, hogy az intézkedés nem váltotta be a várt reményeket, ezért a többszöri kamatemelés egyfajta beismerés, hogy a gazdaságnak további intézkedésekre van szüksége.
  • Megszaporodó tőzsdei kibocsátások: Az elmúlt időszakban egyre több kínai cég ment tőzsdére, május óta nagyjából 50 cég havonta, ami miatt a befektetők átcsoportosíthatták befektetéseiket az új kibocsátások felé. Ezzel jelentősen csökkenhetett bizonyos részvények likviditása. Erre válaszolva a kínai hatóságok a legutóbbi hírek szerint azt tervezik, hogy felfüggesztik a soron következő tőzsdei kibocsátásokat, elősegítve ezzel a részvénypiac stabilizálódását. Mindez ugyanakkor beismerése lenne annak, hogy korábban igencsak drágán engedtek a piacra vállalatokat.
  • Magas az árazás: A kínai részvénypiac árazása is figyelmeztető jel, hiszen a Shanghai Composite index 12 havi előretekintő P/E rátája nagyjából 22-szeres, a sencseni tőzsdeindexé pedig mintegy 61-szeres, mindkettő átlag feletti. Ha az MSCI China indexet vizsgáljuk, akkor az látható, hogy a jelenlegi 10,6-os P/E ráta nagyjából a 10 éves átlag körül mozog.


Őrület után kijózanodás - Falnak ment a Shanghai Express
  • A technika: Ha az Elliot hullámelméletet alkalmazzuk a Shanghai Composite indexre, akkor a kínai részvénypiacra elmondható, hogy elérte a csúcsát. Az elmélet szerint összesen öt váltakozó hullám (három emelkedő hullám, majd két korrekció) figyelhető meg mielőtt a részvénypiac a csúcsára emelkedik, ami a jelenlegi állás szerint június közepén megtörtént.
  • Nincs MSCI-felvétel: Az MSCI június 10-én döntött arról, hogy a sanghaji tőzsde részvényei még nem kerülnek bele az MSCI globális feltörekvő piacok indexbe. Az MSCI ázsiai részlegének vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a kínai értékpapír piaci szabályozó szerveknek igen komplex folyamattal kell szembenézniük, hogy teljesítsék azokat a feltételeket, amik a kínai belső piacon forgó részvények indexbe való bekerüléséhez szükségesek.

Korábbi példák

Ahhoz, hogy a jelenlegi kínai ralit és az azt követő korrekciót kicsit kontextusba helyezzük, érdemes megvizsgálni korábbi hasonló eseteket is. A Shanghai Composite index már túl van egy hasonló ralin, 2007 október 8-án ugyanis kipukkant egy részvénypiaci buborék, amit egy 807 napos emelkedés előzött meg. Az index értéke több, mint 500 százalékos emelkedés után 6092 pontról 307 nap alatt 72 százalékot esett, ezt a veszteséget pedig mindmáig nem tudta még ledolgozni.

Őrület után kijózanodás - Falnak ment a Shanghai Express
Célszerű az eddigi egyik legnagyobb részvénypiaci buborékot, a 2000-es évi amerikai tech lufit is külön megemlíteni, ez is elég tanulságos. Ebben az esetben 15 évnyi emelkedés után (4200 százalékos (!) emelkedés) 2000. március 27-étől fogva 4704 pontról 82 százalékot esett vissza a Nasdaq index, a mélypont elérése pedig 920 napig tartott. A benchmark a lufi kidurranását megelőző szinteket itt sem tudta máig elérni.

Őrület után kijózanodás - Falnak ment a Shanghai Express

Konklúzió

Egyértelműen figyelmeztető jel, hogy Kínában a korábbi csúcshoz képest 20 százalékos esés figyelhető meg, ezek alapján ugyanis elindult egy masszívabb korrekció. Az utóbbi hónapok heves emelkedését látva félő azonban, hogy nem láttuk még a mélypontot. Ezt egyébként a korábbi hasonló példák is megerősítik: az ilyen buborékoknál a kijózanodás jóval tovább tartott, és az esés mértéke is sokkal nagyobb volt.
bika wall street index tőzsde
jean cloude juncker
mol olajipar
huawei mobiltelefon
víz water
vonat train máv
e-cigi vape
LONDON, UNITED KINGDOM - 2019/09/04: British Prime Minister Boris Johnson is seen leaving No 10 Downing Street to attend his first Prime Minister's Questions at the House of Commons. Later today the MPs will debate bill that could block no-deal Brexit. ()
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
bika wall street index tőzsde