Üzlet

Drágább az arany, mint a platina - Mi folyik a világban?

Portfolio
A befektetők az elmúlt hónapokban keményen büntették a nyersanyagpiacot, így a nemesfémek árfolyamai is jelentős eséseket szenvedtek el. Az egyik legnagyobb vesztes a platina volt, amely olcsóbbá vált az aranynál. A történelemben volt már erre példa, de olyan ritka jelenségről beszélhetünk, hogy megnéztük, milyen tényezők vezettek a nemesfém zuhanásához.

Olcsóbb a platina, mint az arany

Az elmúlt hónapokban a befektetők nem kímélték a nyersanyagpiacot, így a nemesfémek árfolyama is folyamatosan csökkent. Az arany árfolyama 2010 óta nem látott szintre (1 073 dollár) zuhant, míg a platina jegyzése 6,5 éves mélypontot (944,5 dollár) ütött. Ez egyben azt is jelentette, hogy olyan eseményre került sor, amire ugyan már volt példa korábban is, de nem sok esetben. Nevezetesen a platina világpiaci ára alacsonyabb szintre esett és jelenleg is ott tartózkodik, mint az arany árfolyama.

Drágább az arany, mint a platina - Mi folyik a világban?

Kik a legnagyobb termelők?

A mostani világpiaci folyamatok természetesen a legnagyobb platinatermelőket érintik a legérzékenyebben. Dél-Afrikai Köztársaság, Oroszország és Zimbabwe a legnagyobb vesztese a platina árfolyamának zuhanásának.

Drágább az arany, mint a platina - Mi folyik a világban?
Ugyanakkor meg kell emlékezni arról is, hogy a világpiacon megjelenő platina jelentős részét újrahasznosítással állítják elő, itt két meghatározó "alapanyag termelő" iparágról, az autóiparról és az ékszeriparról beszélhetünk.

Drágább az arany, mint a platina - Mi folyik a világban?

És kik vásárolnak platinát?

A nemesfém elsődleges felvásárlója az autóipar, a beszállítók, illetve az autógyártók különböző katalizátoraikban használják fel a platinát annak érdekében, hogy csökkentsék járműveik károsanyag-kibocsátását (különösen a legmodernebb Euro-6-os motorok esetében jelentős a platina iránti igény). A második legnagyobb fogyasztó az ékszeripar, majd az ipari (vegyipari, energetikai, üvegipari, orvosi) felhasználás következik. Illetve korábban fontos szereplő volt, de az elmúlt években egyre kisebb súllyal szerepelnek a különböző befektetők, akik értékállósága miatt, illetve spekulatív céllal tartottak a portfoliójukban platinát.

Drágább az arany, mint a platina - Mi folyik a világban?

Oké, látjuk, van kínálat és kereslet, de mégis miért zuhan az árfolyam?

  • A korábbi árfolyamgrafikonon is látszik, hogy az elmúlt években hatalmas rali játszódott le a nyersanyagpiacon, aminek köszönhetően a nemesfémek, így az arany és a platina árfolyama is többszörösére emelkedett. Ez részben a kínai gazdaság felfutásával, illetve a távol-keleti ország hatalmas nyersanyagigényével volt összefüggésben. A helyzet viszont mostanra sokat változott, a kínai gazdaság növekedése ugyanis folyamatosan lassul. A legutóbbi negyedévben a hivatalos statisztikák szerint ugyan 7 százalékos volt a növekedés év/év alapon (ami jobb lett a várt 6,9 százalékos növekedésnél), de a legfrissebb statisztikák (beszerzési menedzserindex) már a további lassulásról árulkodnak. Az elemzők is úgy vélik, hogy a kínai gazdaság növekedése az előttünk álló negyedévekben fokozatos csökken, ez pedig rossz hír a nyersanyagtermelőknek.


Drágább az arany, mint a platina - Mi folyik a világban?
  • Ha kicsit rövidebb időtávot veszünk figyelembe, akkor is elmondható, hogy jelentősen túlfűtött volt a platina piaca, amit olyan tényező is generált, mint a világ legnagyobb platina kitermelő országában elhúzódó bányászsztrájkok. A kieső termelés felfelé hajtotta az árakat, de a helyzet mostanra rendeződött (a sztrájkok megszűntek ugyan, de a világ egyik legnagyobb platinát bányászó társasága, a Lomni 6 ezer embert akar az utcára tenni. A döntés racionális a platina árfolyamának zuhanása miatt, ugyanis a nemesfém bányászatának egyik legnagyobb költségfaktorát a munkaerő jelenti, így itt sokat tud spórolni a cég. A baj csak az, hogy a leépítés miatt ismét nagyon feszülté vált a helyzet, a helyi szakszervezetnek ugyanis egyáltalán nincs mindez kedvére). Az így kieső kockázati tényező pedig szintén lefelé hajtotta az árakat.
  • A platina árfolyamára (ahogy a nyersanyagárfolyamokra általában) a rendkívül erős dollár is nyomást gyakorol.
  • Korábban már bemutattuk, hogy a platina legnagyobb felhasználója az autóipar, a teljes kereslet több mint 40 százalékát adja. Éppen ezért nagyon fontos az iparág jó teljesítménye a nemesfémre nézve. Az elmúlt évek a globális autópiac növekedéséről szóltak, amit döntően a kínai autópiac fékezhetetlen szárnyalása is segített. A helyzet viszont ezen a téren is kezd megváltozni, a várakozások szerint ugyan a világ autópiac tovább bővülhet (köszönhetően az európai autópiac felfutásának és a stabil Észak-Amerikai keresletnek), de Kínában a korábban várthoz képest szerényebb bővülés következhet be (a Kínai autógyártók Szövetsége a korábbi 8 százalékról 3 százalékra vágta vissza az idei növekedési prognózisát). Ez a folyamat pedig azt eredményezheti, hogy az autóipar a korábbi várakozásoknál kisebb keresletet támaszthat a platina iránt.


Drágább az arany, mint a platina - Mi folyik a világban?
  • A platinapiac továbbra is deficites, magyarul nagyobb a kereslet, mint a kínálat. Az előrejelzések szerint viszont egyre szűkül az "olló", míg tavaly 670 ezer unciával haladta meg a kereslet a kínálatot, addig a 2015-ös várakozások szerint ez az érték már csupán 160 ezer uncia lehet. Abban az esetben pedig, hogyha az autóipari felhasználás nem a várt mértékben növekszik, könnyen előfordulhat, hogy hamarosan túlkínálat lesz a piacon. A kialakult helyzetért egyébként elsősorban a Dél-Afrikai Köztársaság a felelős, itt idén 30 százalékkal nőhet a kitermelés (részben azért, hogy a korábbi sztrájkok miatti kiesést pótolják).
facebookshutter
uveghaz epites unios palyazat durvan lassit kapacitashiany1500
FrankfurtTőzsde
allampapir
BÉT
GettyImages-1132938888
Varhelyi Oliver hetfon mar atment a vizsgan
GettyImages-1171927220
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
facebookshutter