Üzlet

Nagy vihar készülődik az arany piacán

Portfolio
Az utóbbi hetekben ismét szórni kezdték az aranyat a befektetők, az árfolyam 2010 eleje óta nem látott szintre került. A nemesfém kilátásai sem túl biztatóak: az amerikai Határidős Árutőzsde Felügyelet adatai szerint soha nem spekuláltak ennyien az arany árának esésére mint az elmúlt időszakban. sőt egyre több 1000 dollár alatti célár érkezik.

Ismét megtalálták az aranyat

1073 dollárig esett az arany árfolyama július 20-án, ami több mint 5 éves mélypont. Bár az árfolyam zuhanása az ezt követő napokban megállt, változatlanul az 1100 dolláros szint alatt kereskedtek az arannyal. A nemesfém ráadásul nemcsak idén teljesített gyengén (eddig több mint 7 százalékot esett), elemzők szerint a soron következő hónapok sem tartogatnak semmi jót az arany számára, egyes becslések szerint a kurzus könnyen lehet, hogy az 1000 dolláros szint alá esik.

Nagy vihar készülődik az arany piacán

Egyre többen spekulálnak az arany ellen

Szintén borús kilátásokat tükröz az amerikai Határidős Árutőzsde Felügyelet (CFTC) péntek este közétett statisztikája is. A CFTC keddi állapotot tükröző adatai szerint a nem kereskedelmi spekulatív nettó vételi pozíciók száma 23 878 darabra esett, mely alig magasabb mint az előző heti több mint 12 éves mélypont (23 568 darab).

Nagy vihar készülődik az arany piacán
A vételi és az eladási spekulatív pozícionáltság alakulása szintén érdekes folyamatokról árulkodik. Míg az árfolyam emelkedésére spekuláló vételi pozíciók száma (180 959 darab) csupán áprilisi mélypontja körül mozog, addig az eladási pozíciók száma (157 081 darab) az adatok gyűjtése óta (1995. március 21.) nem látott pesszimizmust tükröz.

Nagy vihar készülődik az arany piacán

Összecsapnak a hullámok

Meglehetősen széleskörű az egyetértés abban, hogy az arany elmúlt időszakbeli gyenge teljesítményében a soron következő tényezők fontos szerepet játszottak:

  • Az amerikai gazdaságból egyre kedvezőbb adatok érkeznek, ez pedig fokozza azt a spekulációt, mely szerint rövidesen elkezdi irányadó rátájának emelését az amerikai jegybank. Egyes elemzők szerint erre már szeptemberben sor kerülhet, igaz akadnak olyan vélemények is, melyek szerint decemberig kell várni az első kamatemelésre.
  • Az erős dollár szintén az arany ellen játszik, miután az amerikai fizetőeszközben jegyzett arany relatíve drágábbá vált más fizetőeszközzel rendelkező befektetők számára. A dollárindex értéke az elmúlt 1 évben közel 20 százalékot emelkedett, idén pedig majd 8 százalékkal került feljebb.


Nagy vihar készülődik az arany piacán
  • Miután Kína meghatározó szerepet játszik az arany piacán is, emiatt a kínai kereslet gyengélkedése szintén az aranyár esése mellett szól. A statisztikák szerint júniusban a Honkongon keresztüli nettó kínai import 48 százalékkal zuhant májushoz és 8 százalékkal az egy évvel korábbi időszakhoz képest, ezzel a kereslet tavaly augusztusi mélypontra került.

Adják a nagyok is

A világ egyik legnagyobb arannyal fedezett tőzsdén kereskedett alapja, az SPDR Gold Trust is folyamatosan értékesíti az aranyat. Az idei csúcsot jelentő február eleji 773 tonnáról július végére 680 tonna alá olvadt az alap aranytartaléka, ami mintegy 7 éves mélypontot jelent.

Nagy vihar készülődik az arany piacán

Ha mindez nem elég, még az elemzők is vágják céláraikat

Az arany fundamentumait tekintve a nagy elemzőházak is sorra vágják vissza az aranyra vonatkozó célárukat:
  • A HSBC az idei átlagos aranyárra vonatkozó célárát 1160 dollárra vágta a korábbi 1234 dollárról, míg a 2016-os átlagár 1205 dollár körül alakulhat szemben a korábban várt 1275 dollárral. Az elemzőház az arany gyenge teljesítményét a közelgő amerikai kamatemeléssel, az erős dollárral, a globálisan alacsony inflációs nyomással és a gyenge indiai és kínai kereslettel indokolta.
  • A Deutsche Bank sem optimista az arany kilátásaival kapcsolatban. Az elemzőház több modellt is használ, melyek egyaránt 800 dollár alatti fair értékkel számolnak. Ez pedig azt jelenti, hogy a jelenlegi szintről mintegy 30 százalékot is eshet a sárga nemesfém árfolyama. A Deutsche Bank szerint az alacsony olajár ugyanakkor támogatólag hathat az aranyra, miután az alacsony olajár mérsékli az amerikai inflációs nyomást, emiatt pedig későbbre tolódhat az első amerikai kamatemelés, és így a dollár erősödése is fékeződhet.
cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
frankfurtitozsde