Előfizetői tartalom

Felrobbant a globális félelem-index, de mégis mitől?

Portfolio
Ma közel 46%-kal 28 pont fölé, közel egyéves csúcsra ugrott a globális félelem indexnek nevezett amerikai VIX-index, ami sok befektető szerint már pánik-közeli helyzetet jelez a tőzsdéken. Egy hét alatt még sosem volt akkora ugrás a VIX-indexben, mint most, augusztusban pedig már több, mint duplázódott a várt volatilitást mutató index. Ha utóbbi (100% feletti növekedés) a hónap végéig is fennmarad, akkor az példátlan lenne 1990 óta. Joggal tehetjük fel a kérdést, hogy mégis mire fel ez a nagy izgalom? Elég, ha csak a világszerte ma közölt üzleti aktivitási indexeket mutatjuk be, máris megkapjuk az egyik legfontosabb indokot.

Rossz hírek sorozata érkezett (ma is)Ez pedig nem más, mint a globális gazdasági növekedéssel kapcsolatos félelem. A ma (ill. csütörtök éjjel) közzétett augusztusi feldolgozóipari és szolgáltató szektorbeli beszerzési menedzser indexek ugyanis a vártnál rendre rosszabbul sikerültek, illetve többéves negatív rekordok is megdőltek. Így tehát: A japán feldolgozóipari index...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés