Üzlet

Matolcsy újra vásárolna - Jöhet a nemzeti tőzsde

A jegybank alelnöke lényegében megerősítette a piaci forrásokból származó értesülésünket, hogy az MNB akár a tulajdoni részesedésének növelésével is erősítené befolyását a magyar tőzsdén. A lépés éles fordulat lenne azok után, hogy az elmúlt években a kormány gyakorlatilag hátat fordított a budapesti tőzsdének, most azonban a legoptimistább forgatókönyv alapján újabb aranykor köszönthet a BÉT-re. Az osztrák nagytulajdonos és a magyar jegybank között azonban nem lesz egyszerű a megállapodás, az eltérő motivációk miatt nagy lehet a különbségben a két fél által elképzelt vételárban.

Be kell zárni a magyar tőzsdét?

Ezzel a címmel írtunk cikket még június közepén, amiért kaptunk is hideget-meleget, pedig még a távolról szemlélődőknek is egyértelmű kell legyen, mi is azért szorítunk, hogy a magyar tőzsde sokáig és sikeresen működjön, egyszerűen csak az elmúlt évek kevésbé sikeres részvénykibocsátásai, egyre sűrűsödő részvénykivezetései és a csökkenő részvényforgalmak fájtak nagyon. Ráadásul az is elkeserítő, hogy míg a tőzsde hőskorában a politikai elit tagjai (Horn Gyula, Orbán Viktor, Matolcsy György, Varga Mihály stb.) egymásnak adták a kilincset a budapesti tőzsdén, és szívesen fürödtek annak sikereiben, addig az elmúlt években látványos volt az elhidegülés, aminek egyik csúcspontja talán az volt, amikor idén júniusban a BÉT újraalapításának 25. évfordulójára tartott ünnepségen a magyar kormányt az NGM miniszterhelyettese képviselte. A magyar állam és a tőzsde viszonya azonban nagyot javulhat, és egyelőre úgy tűnik, hogy a fordulaton szinte mindenki csak nyerhet.

Jöhet a fordulat

Piaci forrásokból úgy értesültünk, hogy az MNB megvenné az osztrák nagyrészvényesek tulajdonrészét a Budapesti Értéktőzsdében, így újra többségi magyar többségi tulajdonba kerülne a budapesti tőzsde. Forrásaink az időzítéssel kapcsolatban biztosat nem tudtak mondani, azt azonban kiemelték, hogy amennyiben meg lesz a szándék a részesedés megvásárlására, akkor a vevő gyorsan fog lépni. Egyelőre az sem tiszta, hogy az MNB csak a CEESEG 50,5 százalékos részesedését, vagy az osztrák konzorcium további 18,3 százalékos részesedését is megvásárolná a mostani 6,9 százalékos részesedéséhez.

Matolcsy újra vásárolna - Jöhet a nemzeti tőzsde

Erősítené befolyását az MNB

Az értesüléseinkkel megkerestük az osztrák CEESEG-et és az MNB-t is, kérdéseinkre az alábbi válaszokat adták:

Valóban folynak beszélgetések köztünk és az osztrákok között - erősítette meg érdeklődésünkre az MNB alelnöke, Gerhardt Ferenc. Bár határozott vételi szándékról nem beszélt, szavaiból egyértelműen kiderült, hogy az MNB akár a tulajdoni részesedésének növelésével is erősítené befolyását a magyar tőkepiacon. A jegybank célja az, hogy életet leheljen a magyar tőzsdébe, amely az elmúlt években legyengült állapotban működött. Számos magyar, akár állami vállalat számára kedvező tőkebevonási lehetőség lenne a tőzsdére lépés, ezért az MNB azt szeretné elérni, hogy minél több vállalat jelen legyen a tőzsdén. Hogy ezt pontosan miként tudná előmozdítani a jegybank tulajdonosi részesedésének növelése, egyelőre nem derült ki, Gerhardt Ferenc szerint azonban néhány hónapon belül várható konkrét, hírértékű előrelépés az ügyben.

A CEESEG az MNB-nél jóval szűkszavúbb volt, kérdésünkre azt a választ adta, hogy a ljubljanai tőzsde eladása semmilyen formában nem érinti a BÉT jövőbeni kilátásait.

Van rá precedens

A bécsi tőzsde először a budapesti, majd a ljubljanai és a prágai tőzsdében szerzett irányító részesedést, idővel kisebb -nagyobb projektek keretében igyekeztek a vállalatcsoport tagjainak rendszereit egységesíteni, nagyon úgy tűnt, hogy idővel egy egységes és tovább bővülő csoport jön létre, amelynek valamilyen formában a lengyel tőzsde is része lehet. Idén júliusban azonban a CEESEG eladta a szlovén tőzsdében meglévő részesedésének 100 százalékát a horvát tőzsdének. Addig szinte elképzelhetetlen volt, hogy az osztrákok változtassanak a stratégiájukon, és ne akarjanak a régió domináns szereplője lenni, azonban most már nem ördögtől való gondolat, hogy van az a pénz, amiért eladó a cégcsoport valamelyik tőzsdéje.

CEESEG
A CEESEG Közép- és Kelet-Európa legnagyobb tőzsdecsoportja, amely a bécsi tőzsdét üzemeltető Wiener Börséből nőtt ki, amely 2004-ben a budapesti, 2008-ban pedig a ljubljanai és a prágai tőzsdében szerzett részesedést. A CEESEG és egy osztrák konzorcium részesedése összesen 68,8 százalék a Budapesti Értéktőzsdében.Matolcsy újra vásárolna - Jöhet a nemzeti tőzsde

Nyer-nyer

Amennyiben tényleg létrejön a tranzakció, és a többségi tulajdon megszerzésével az MNB/magyar állam célja nem csak az, hogy a BÉT irányításának megszerzését egy újabb trófeaként kitegyék a falra, hanem egy tényleg erős és pezsgő magyar tőkepiac létrehozását tervezik, azzal szinte mindenki csak nyerhet.

Állam
A tőzsde a magyar gazdaság felpörgetésének egy újabb csatornája lehet, amelyen keresztül például a kis- és közepes vállalatok forráshoz jutása, de nagyobb állami cégek, mint akár a korábban már sokat emlegetett MVM, Szerencsejáték Zrt vagy az MKB részvényei egy részének a tőzsdei bevezetése is megtörténhet, az új vállalatok esetleges megjelenésével és a forgalom várható felpörgésével pedig esély lenne arra, hogy Budapest a régió meghatározó tőkepiaci központja legyen. Az persze továbbra is kérdés, hogy ezeket a céloknak az eléréséhez miért van szükség az osztrákok részesedésének megvásárlására, az azonban biztos, hogy a magyar állam szívesebben foglalkozik majd a tőzsdével, ha azt a sajátjának érzi.

BÉT, Tőzsdei kereskedők, befektetők
Egyelőre úgy tűnik, hogy azzal csak nyerhet a budapesti tőzsde, ha többségi állami tulajdonba kerül, eddig ugyanis a kormány és a tőzsde szuboptimális viszonya miatt szinte kizárt volt, hogy állami cégeket tőzsdére vigyenek, ráadásul a magánkézben lévőket is elijeszthette a kormány tőkepiacokhoz való eddigi hozzáállása. A legoptimistább forgatókönyv alapján a tőzsdei cégek száma, a befektetők érdeklődése, a tőzsdei forgalom, az elemzői lefedettség stb. is emelkedhet.

CEESEG
Egy gáláns ajánlattal az osztrák tulajdonos is jól járna, ráadásul a magyar tőzsde az elmúlt években kevés sikeres kibocsátással és tredszerűen eső forgalommal jellemezhető, a BÉT igazán értékes nem lehet, ha a magyar állam nem támogatja.

Azért van egy másik forgatókönyv is

Mielőtt túlságosan beleélnénk magunkat abba, hogy a magyar tőzsde újabb aranykora jön, érdemes egy másik, az előzőnél sokkal pesszimistább forgatókönyvet is figyelembe venni. Elképzelhető ugyanis, hogy az MNB a brókerbotrányok kapcsán a rendszer sérülékenységére figyelt fel, és a többségi tulajdonrész megszerzésével egy újabb területet vonna irányítása alá, ráadásul az sem zárható ki, hogy újabb intézkedésekkel túlszabályozzák a tőzsdét, ami kétség kívül rosszat tenne a hazai tőkepiac fejlődésének. Ne így legyen.

Mennyibe kerülhet?

Kemény csatára számítunk, ha valamiért nem sikerül megállapodni, az valószínűleg az ár kérdése lesz. Az MNB jellemzően agresszíven tárgyal, ha valamit tényleg meg akar szerezni (lásd Golgota), az osztrákoknak pedig be kellene ismerniük a régiós stratégiájuk elbukását (annak egyébként valószínűleg vége), ez pedig akár Michael Buhl, a CEESEG vezérigazgatójának állásába is kerülhet, nem hisszük, hogy az osztrákok olcsón adnák a budapesti tőzsdét.

Nagy lehet tehát a különbség abban, mennyit érhet az osztrákoknak és mennyit az MNB-nek a BÉT többségi tulajdonrésze, ráadásul az árazásnál érdemes figyelembe venni a KELER részesedést is, ami az osztrák tulajdonosnak lényegesen többet érhet, mint az MNB-nek, amely már most is többségi tulajdonosa az elszámolóháznak.

BÉT
A BÉT értékének meghatározásához megnéztük a tőzsdén jegyzett értéktőzsdék átlagos P/E-alapú árazását (18,3) erre viszont 30 százalékos diszkontot alkalmaztunk, mivel nem gondoljuk, hogy egy magyar eszközért egy befektetőnek több tényezőt is figelembe véve (országkockázat, likviditási diszkont stb.) annyit kell adnia, mint egy nyugat-európaiért vagy észak-amerikaiért. A BÉT tavalyi profitjával (idén az első félév alapján valamivel magasabb lesz az adózott eredmény, de itt is konzervatívan számoltunk) kalkulálva a teljes cégre 6,6 milliárd forint, az osztrákok összesen 68,8 százalékos részesedésére pedig 4,5 milliárd forintos érték adódik.

KELER
A KELER nagyon nehezen értékelhető, mivel az MNB többségi tulajdonában van, így a kisebbségi részesedés gyakorlatilag az MNB-n kívül másnak nem értékes. Az elmúlt években az MNB akaratának megfelelően osztalékot nem fizetett, és ezzel a BÉT és annak osztrák tulajdonosai is tisztában vannak. Azt gondoljuk, akárki is a vevő, annak jelentős diszkonttal éri csak meg megvásárolni az elszámolóház kisebbségi részvénycsomagját, amiről mi azt gondoljuk, hogy a könyv szerinti érték felét érheti, így a teljes cég 14,2 milliárd forintot, a BÉT 46,7 százalékos részesedése 6,6 milliárd forintot érhet.

Gyorsbecslésünk alapján a BÉT- és a KELER-részesedés teljes értéke közel 11 milliárd forint lehet.

Igyekeztünk konzervatívan számolni, de nem kizárt, hogy az MNB-nek még ennyit sem ér a BÉT, illetve az alkudozás során különböző eszközökkel az általunk kalkuláltnál is lejjebb nyomják majd az árat. Láttuk mi történt a Golgotánál, a tulajdonos 9 millió dollárt szeretne a festményért, az MNB 6-ot adna, ha a BÉT-részesedésért is olyan keményen alkudozik az MNB, mint a Golgotáért, akkor nehéz lesz megállapodni az osztrákokkal, akik még ha fel is adnák régiós tőzsdeegyesítési stratégiájukat, ragaszkodhatnak az általunk becsültnél is magasabb eladási árhoz.


Disclaimer
  • Nem tartjuk kizárni, hogy a felek között egyelőre nem születik megállapodás, mivel a végső árat több tényező is befolyásolhatja:
  • Látjuk, hogy az MNB vásárlási politikája nem konzisztens, sok esetben hajlandó a piaci árnál jó néhány tíz százalékkal drágábban vásárolni (lásd. Eiffel Palace, korábbi becslésünk alapján az MNB 22-37 százalékkal drágábban vehette az ingatlant, mint amennyit reális feltételezések mellett érhet), de képes kemény áralkuba bocsátkozni, és akár teljesen ellehetetleníteni az eladó helyzetét
  • Az MNB kezében tartja a hazai tőkepiac szabályozását, segítsége (állami segítség) nélkül a magyar tőzsde csak vegetál, ezt az osztrákok is jól tudják
  • Az osztrákok ragaszkodhatnak a piaci árazáshoz, vagy akár afeletti prémiumot is kérhetnek a tulajdonrészükért, mivel úgy gondolhatják, hogy az elmúlt évek fejlesztései után a nemzetközi tőkepiaci vérkeringésbe beágyazott, jól működő kereskedési rendszerrel (Xetra) ellátott tőzsde többségi tulajdonrészét adnák el
  • Úgy tűnik, a CEESEG régiós tőzsdei stratégiája megbukott, kérdés, beismerik-e, és hajlandóak-e megállapodni az MNB-vel
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
online bolt_shutter